e-mail marketing strategie: zo maximaliseer je bezoek uit e-mail marketing


e-mail marketing strategie: in deze vijf stappen maximaliseer je online bezoek uit e-mail marketing

E-mail marketing strategie: zo zorg je voor maximaal bezoek uit e-mail marketing

E-mail marketing is één van de oudste vormen van online marketing en nog steeds waardevol en rendabel. Wij hebben klanten die meer dan 40% van hun online visits uit e-mail marketing halen. Daar is echter wel een e-mail marketing strategie voor nodig, met als doel het aantal bezoekers uit e-mail marketing te maximaliseren.

Als je die bezoekers vervolgens herkent, dan worden ze nog waardevoller. Je kunt dan ook de online customer journey personaliseren en de conversie te verhogen.

Hoe kom je dan tot een goede e-mail marketing strategie? Hoe zorg je er nu voor dat je meer klanten herkent vanuit e-mail? Om die vraag te beantwoorden ben ik langsgegaan bij collega’s en klanten. Grofweg volgen ze allemaal ongeveer dezelfde vijf stappen.

This post is also available in English

Stap 1, een Marketing infrastructuur die past bij de e-mail marketing strategie

In deze blogpost besprak ik de manier waarop je een e-mail marketingarchitectuur kunt neerzetten. In een goede architectuur heb je een centrale plek waar klantdata bij elkaar komen en waar campagnes aangestuurd worden. Op basis van de architectuur kun je gaan zorgen voor klantherkenning.

De keuze voor de juiste marketing architectuur is de eerste stap van de e-mail marketing strategie

Stap 2, Adoptie door het e-mail marketing team

Als je de infrastructuur gereed hebt, dan kan je beginnen met het genereren van bezoekers. De eerste stap is om periodiek mailings te gaan verzenden. Wij adviseren vaak en frequentie van minimaal eens per twee weken.

Als je regelmatig een e-mail verstuurd gaan klanten dit herkennen en zullen ze de e-mail sneller openen.

Dit vraagt echter wel een inspanning van het team, terwijl de capaciteit beperkt is. Verdeel daarom het werk: als de collega’s van marketing, content, klantenservice en e-commerce zelf content kunnen op- voeren en campagnes kunnen maken, dan krijg je meer output en daarmee meer bezoekers. Hoe je dat doet kan je lezen in deze post.

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk werk te automatiseren. Zowel het importeren en ontdubbelen van data als het importeren van content en producten van de site. Hoe meer je automatiseert, hoe makkelijker je een wekelijkse of zelfs dagelijkse mail kunt sturen.

Het is wel belangrijk om de regels voor contactdruk te bepalen in de e-mail marketing strategie.  Je zorgt er dan voor dat mensen niet te vaak benaderd worden. Met Basedriver hebben we beheersing van contactdruk op basis van regels volledig geautomatiseerd.

Essentieel voor het succes van de e-mail marketing strategie is de gebruiksvriendelijkheid van de software. Als de campagne management software te ingewikkeld is en de kennis erover niet breed aanwezig, dan is het een heel stuk moeilijker en duurder om de output te verhogen.

Stap 3, Bouwen van customer journeys

De volgende stap in de e-mail marketing strategie zijn customer journeys. Hoe meer campagnes je verstuurt, hoe meer data je genereert.  Je kunt die data gebruiken om customer journeys te bouwen.

Wat doe je als iemand geklikt heeft maar niet gekocht? Wat doe je als iemand al een half jaar de mail niet meer leest? Wat doe je met een nieuwe lead die een white paper heeft aangevraagd? Voor dit soort situaties maak je automatische customer journeys.

Door customer journeys te bouwen ga je je klanten vaker benaderen indien dat relevant is voor hen. Je zorgt ervoor dat de totale output van campagnes stijgt en vanwege een hoge relevantie zul je ook steeds hogere percentages opens en kliks zien.

Stap 4, Segmentatie en targeting

De eerste stappen van de e-mail marketing strategie zijn gericht op het verhogen van de output. Als je klanten vaker gaat benaderen, dan wordt de kans op websitebezoek groter.

Uiteraard zit hier wel een grens aan; je kunt het aantal e-mails niet tot in het oneindige opvoeren, je loopt het risico dat je vooral extra uitschrijvingen genereert.

Als je aan de grenzen van de contactdruk zit, dan zit de winst in het verhogen van de openratio en click through rate (CTR). Dit bereik je vooral door betere segmentatie en targeting.

Bijvoorbeeld door te analyseren welke content goed geklikt wordt en wat de kenmerken zijn van mensen die hierop reageren. Je kunt deze mensen vervolgens additionele content met vergelijkbare onderwerpen sturen. Je kunt ook analyseren welke mensen juist nooit klikken en speciaal voor deze groep aparte campagnes met heel andere onderwerpen sturen.

Onze ervaring is dat je openratio’s en CTR’s kunt verdubbelen als je structureel werkt aan het schrijven van de juiste content voor de juiste doelgroep, en dat heeft weer een enorm effect op het aantal herkenbare bezoekers op de site.

Stap 5, Machine learning

Het inzetten van machine learning voor e-mailmarketing is de laatste stap van de e-mail marketing strategie.

Wanneer je bovenstaande stappen doorlopen hebt, dan kan het automatisch verbeteren van campagnes een volgende boost geven op de cijfers.

Een algoritme dat zorgt dat e-mail op het juiste moment verzonden wordt, of dat automatisch herkent in welke content mensen geïnteresseerd zijn bijvoorbeeld, zorgen dat jouw campagnes automatisch relevanter worden.

Door deze vijf stappen te volgen maak je een e-mail marketing strategie die helpt om op een gestructureerde manier steeds meer  terugkerende bezoekers te genereren uit e-mail marketing.

e-mail marketing strategie

 

E-mail marketing strategie met Basedriver

E-mail marketing is een essentieel onderdeel van de marketing mix voor abonnementen. Basedriver is e-mail marketing software die specifiek is gemaakt voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees.

Wil je meer weten over abonnementen marketing met Basedriver? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijke demonstratie van Basedriver.