e-mail marketing strategie: in vijf stappen maximaal bezoek uit e-mail marketing


e-mail marketing strategie: in deze vijf stappen maximaliseer je online bezoek uit e-mail marketing

E-mail marketing strategie: zo zorg je voor maximaal bezoek uit e-mail marketing

 • E-mail marketing is nog steeds één van de meest rendabele vormen van online marketing.
 • De drempel om met e-mail marketing te starten is laag, maar bij een stijgende frequentie van campagnes en hogere doelstellingen is een e-mail marketing strategie noodzakelijk.
 • In een e-mail marketing strategie horen de data infrastructuur, adoptie door marketeers, customer journey’s, segmentatie en toepassing van machine learning.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

E-mail marketing is één van de oudste vormen van online marketing en nog steeds waardevol en rendabel. Wij hebben klanten die meer dan 40% van hun online visits uit e-mail marketing halen. Daar is echter wel een e-mail marketing strategie voor nodig, met als doel het aantal bezoekers uit e-mail marketing te maximaliseren.

Als je die bezoekers vervolgens herkent, dan worden ze nog waardevoller. Je kunt dan ook de online customer journey’s personaliseren en de conversie verhogen.

Succesvolle e-mail marketing begint met een plan. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op het maken van een e-mail marketing strategie. Je kunt ook direct onze video bekijken (10 minuten) over het maken van een e-mail marketing strategie.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod

Wat is een e-mail marketing strategie
Doelstelling van een e-mail marketing strategie
Een e-mail marketing strategie in vijf stappen
E-mail marketing strategie met Basedriver

 

Wat is een e-mail marketing strategie?

Als marketeer heb je een doelstelling met e-mail marketing. Een e-mail marketing strategie beschrijft hoe je die doelstelling gaat realiseren. Het is een concreet plan met de stappen die je moet ondernemen om e-mail marketing in te richten.

Hoe kom je dan tot een goed e-mail marketing plan? Hoe zorg je er nu voor dat je meer klanten herkent vanuit e-mail? Hiervoor hebben we een stappenplan in vijf stappen:

 1. Bepalen van de infrastructuur;
 2. Adoptie door de marketeer;
 3. Bouwen van customer journeys;
 4. Segmentatie en targeting van de doelgroep;
 5. Automatiseren van campagnes met machine learning.

Afhankelijk van jouw situatie doorloop je alle stappen. Als je nu nog weinig gebruik maakt van e-mail marketing of de huidige e-mail marketing software niet voldoet, dan doorloop je eerst stap 1 tot en met 3. Als je al veel ingericht hebt en op zoek ben naar verbetering, dan doorloop je stap 3 tot en met vijf.

De doelstelling van een e-mail marketing strategie.

De doelstelling van een e-mail marketing strategie is over het algemeen om meer (herkenbare) bezoekers en verkoop te genereren uit e-mail marketing. Daar kunnen subdoelstellingen bijhoren zoals:

 • Omvang en kwaliteit van het e-mail marketing bestand;
 • Frequentie van het aantal campagnes;
 • Openratio van de campagnes
 • CTR (click-through ratio) van de campagnes
 • Tevredenheid van ontvangers
 • Conversie en omzet naar aanleiding van e-mail.

Het is verstandig om deze subdoelstellingen te monitoren in een dashboard, dan blijf je continu op de hoogte van de voortgang en de resultaten.

Lifecycle voor e-mail marketing

Bij het bepalen van de doelstelling kan het handig zijn om een lifecycle te maken. In zo’n lifecycle beschrijf je de verschillende groepen ontvangers op basis van hun gedrag. Je kunt daarbij onderscheid maken in verschillende groepen:

 • Nieuwe ontvangers
 • Actieve ontvangers
 • Geïnteresseerde ontvangers
 • Inactieve ontvangers
 • Lang inactieve ontvangers

Afhankelijk van de situatie kan je in kaart brengen welke campagnes je met welke frequentie gaat versturen. In de afbeelding kan je een voorbeeld vinden van een lifecycle voor e-mail marketing.

de lifecycle voor e-mail marketing

Lifecycle voor e-mail marketing

Een e-mail marketing strategie in vijf stappen.

Als je de doelstelling bepaalt hebt, dan kan je starten met het invullen van de e-mail marketing strategie. Daarvoor hebben we vijf stappen.

Stap 1, een marketing infrastructuur die past bij jouw organisatie

De keuze voor de juiste marketing architectuur is de eerste stap van de e-mail marketing strategie

Marketeers gebruiken verschillende marketing tools, waaronder e-mail marketing software. Het nadeel van het gebruik van verschillende tools is dat de klant data verspreidt wordt over meerdere systemen. Bij het bepalen van de infrastructuur bepaal je waar het centrale klantbeeld komt te liggen en welke applicaties daarbij passen.

In deze blogpost besprak ik de manier waarop je een e-mail marketingarchitectuur kunt neerzetten. In een goede architectuur heb je een centrale plek waar klantdata bij elkaar komen en waar campagnes aangestuurd worden. Op basis van de architectuur kun je gaan zorgen voor klantherkenning.

Ook is het in deze fase belangrijk om rekening te houden met de eisen vanuit AVG. Een centraal register met toestemming (opt-in register) is noodzakelijk om te voldoen aan de wetgeving.

Gedurende de eerste stap moet je ook aandacht besteden aan de deliverability van e-mail. Het is natuurlijk zonde als jouw mooie campagnes straks in de mailbox terecht komen. Daarom is het belangrijk om de technische instellingen goed te zetten en te zorgen voor de juiste templates.

Tip: Lees meer over het overstappen van e-mail marketing provider

Stap 2, Adoptie door het e-mail marketing team

Als je de infrastructuur gereed hebt, dan kan je beginnen met het genereren van bezoekers. De eerste stap is om periodiek mailings te gaan verzenden. Wij adviseren vaak een frequentie van minimaal eens per twee weken, maar dit is afhankelijk van de doelstelling, de beschikbare content en het gedrag van de gebruikers.

Als je regelmatig een e-mail verstuurd gaan klanten dit herkennen en zullen ze de e-mail sneller openen.

Dit vraagt echter wel een inspanning van het team, terwijl de capaciteit beperkt is. Verdeel daarom het werk: als de collega’s van marketing, content, klantenservice en e-commerce zelf content kunnen op- voeren en campagnes kunnen maken, dan krijg je meer output en daarmee meer bezoekers. Hoe je dat doet kan je lezen in deze post.

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk werk te automatiseren. Zowel het importeren en ontdubbelen van data als het importeren van content en producten van de site. Hoe meer je automatiseert, hoe makkelijker je een wekelijkse of zelfs dagelijkse mail kunt sturen. Hierdoor stijgt het resultaat uit e-mail marketing zonder dat de marketingkosten stijgen.

Het is wel belangrijk om de regels voor contactdruk te bepalen in de e-mail marketing strategie.  Je zorgt er dan voor dat mensen niet te vaak benaderd worden. Met Basedriver hebben we beheersing van contactdruk op basis van regels volledig geautomatiseerd.

Essentieel voor het succes van de e-mail marketing strategie is de gebruiksvriendelijkheid van de software. Als de campagne management software te ingewikkeld is en de kennis erover niet breed aanwezig, dan is het een heel stuk moeilijker en duurder om de output te verhogen.

Stap 3, Bouwen van customer journeys

De volgende stap in de e-mail marketing strategie zijn customer journeys. Hoe meer campagnes je verstuurt, hoe meer data je genereert.  Je kunt die data gebruiken om customer journeys te bouwen. E-mail marketing automation helpt je om customer journey’s te automatiseren.

Wat doe je als iemand geklikt heeft maar niet gekocht? Of als iemand al een half jaar de mail niet meer leest? Wat gebeurt er als een nieuwe lead die een white paper heeft aangevraagd? Voor dit soort situaties maak je automatische customer journeys.

Door customer journeys te bouwen ga je je klanten vaker benaderen indien dat relevant is voor hen. Je zorgt ervoor dat de totale output van campagnes stijgt en vanwege een hoge relevantie zul je ook steeds hogere percentages opens en kliks zien.

Tip: lees meer over marketing automation en customer journeys

Stap 4, Segmentatie en targeting

De eerste stappen van de e-mail marketing strategie zijn gericht op het verhogen van de output. Als je klanten vaker gaat benaderen, dan wordt de kans op websitebezoek groter.

Uiteraard zit hier wel een grens aan; je kunt het aantal e-mails niet tot in het oneindige opvoeren, je loopt het risico dat je vooral extra uitschrijvingen genereert.

Als je aan de grenzen van de contactdruk zit, dan zit de winst in het verhogen van de openratio en click through rate (CTR). Dit bereik je vooral door betere segmentatie en targeting.

Bijvoorbeeld door te analyseren welke content goed geklikt wordt en wat de kenmerken zijn van mensen die hierop reageren. Je kunt deze mensen vervolgens additionele content met vergelijkbare onderwerpen sturen. Je kunt ook analyseren welke mensen juist nooit klikken en speciaal voor deze groep aparte campagnes met heel andere onderwerpen sturen.

Onze ervaring is dat je openratio’s en CTR’s kunt verdubbelen als je structureel werkt aan het schrijven van de juiste content voor de juiste doelgroep, en dat heeft weer een enorm effect op het aantal herkenbare bezoekers op de site.

Tip: Lees meer over persoonlijke nieuwsbrieven met variabele content

Stap 5, Machine learning

Het inzetten van machine learning voor e-mailmarketing is de laatste stap van de e-mail marketing strategie.

Wanneer je bovenstaande stappen doorlopen hebt, dan kan het automatisch verbeteren van campagnes een volgende boost geven op de cijfers.

Een algoritme dat zorgt dat e-mail op het juiste moment verzonden wordt, of dat automatisch herkent in welke content mensen geïnteresseerd zijn bijvoorbeeld, zorgen dat jouw campagnes automatisch relevanter worden.

Tip: Lees meer over het automatisch bepalen van het beste verzendmoment

Door deze vijf stappen te volgen maak je een e-mail marketing strategie die helpt om op een gestructureerde manier steeds meer  terugkerende bezoekers te genereren uit e-mail marketing.

e-mail marketing strategie

 

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

Meer resultaat uit e-mail marketing met persoonlijke nieuwsbrieven
10 nieuwsbrief voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt
Data kwaliteit: Zo verhoog je de kwaliteit van jouw marketing data
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Marketingkosten: Zo maak je efficiënter gebruik van jouw marketing budget

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Deel dit artikel:

Facebook Twitter LinkedIn whatsapp Mail