Update: De impact van Apple Mail Privacy Protection (MPP) na drie weken

Eerste indruk van de resultaten valt mee, maar er is nog een lange weg te gaan.

08 oktober 2021 - 2 minuten
Gekleurde balk
  • 20 september is Apple gestart met de uitrol van Mail Privacy Protection als onderdeel van IOS 15
  • De update zorgt ervoor dat e-mails altijd als ‘geopend’ gerapporteerd worden
  • Op 8 oktober is het aandeel in Nederland nog laag en valt de impact nog mee. Dit gaat nog veranderen

Wat is Apple Mail Privacy Protection (MPP)

Met de komst van IOS 15 introduceert Apple de feature Mail Privacy Protection. Alle gebruikers wordt gevraagd of ze willen dat hun privacy beschermt wordt.

Eerder is deze bescherming ook ingevoerd voor apps. Bij die wijziging heeft 96% van de gebruikers gebruik gemaakt van de bescherming van gegevens.

Als ontvangers gebruik maken van IOS 15 Mail Privacy Protection dan routeert Apple alle verkeer die via Apple Mail verwerkt wordt naar een aparte server. Op die server wordt de mail direct geopend, daarna wordt de mail doorgestuurd naar de ontvanger.

Het gevolg is dat er, voor mails die via Apple mail verwerkt worden, 100% opens geregistreerd worden.

Source: StatCounter Global Stats – iOS Version Market Share

Meer uitleg over Mail Privacy Protection kan je hier vinden

Wat is het marktaandeel van Apple Mail Privacy Protection

Bij het schrijven van dit artikel (8 oktober 2021) had IOS 15 een aandeel van 16% van alle Apple Devices. Het is niet bekend hoeveel van deze mensen gekozen hebben voor de optie Mail Privacy Protection. Vanuit onze cijfers lijkt het erop dat dit aandeel in Nederland nog wat lager ligt en dat nieuwere devices eerder de upgrade aangeboden krijgen dan oudere devices.

Bij vorige versies van IOS duurde het ongeveer drie maanden voor een aandeel van 65% bereikt werd.

Heeft Apple Mail Privacy Protection al impact op e-mail marketing?

Wij zien in deze periode dat 1,5% van de opens afkomstig zijn van profielen die voorheen 180 dagen lang inactief waren. Voor de livegang van IOS 15 was dit gemiddeld rond de 1%. Dit geeft een indicatie van de hoeveelheid geregistreerde ‘onterechte’ opens.

Er is een groot verschil tussen accounts. Er zijn accounts die tot 8% meer opens registeren van inactieve profielen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de doelgroep.

Conclusie

Tenzij je een specifieke doelgroep hebt waarbinnen het marktaandeel van IOS 15 hoog is dan zal je op dit moment in jouw dashboards nog weinig terugzien van MPP. Dit gaat de komende maanden waarschijnlijk veranderen als het aandeel van IOS 15 toeneemt.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.