Heractivatie of reactivatie campagnes: zo zorg je voor een schone en actieve mailinglijst

Hou de mailinglijst schoon en actief met een goede heractivatie of reactivatie campagne

28 juli 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

Heractivatie campagnes: zo zorg je voor een actievere mailinglijst

 • Voor succesvolle nieuwsbrieven en een goede deliverability is het belangrijk dat de mailinglijst schoon is en gevuld met actieve lezers.
 • Voor inactieve lezers is een heractivatie of reactivatie campagne een goed middel om ze opnieuw bij jouw onderwerp te betrekken.
 • Door verzendingen automatisch te stoppen, zorg je ervoor dat je geen onnodige irritaties en uitschrijvingen hebt.

Het succes van een nieuwsbrief kan je meten door naar de openratio en de click-trough ratio te kijken. Een hoge openratio is immers een teken dat de nieuwsbrief gezien en gewaardeerd wordt. Als mensen gedurende lange tijd geen e-mails openen dan kan je proberen ze opnieuw te interesseren, bijvoorbeeld met andere content of een ander verzendmoment.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is een heractivatie campagne
Hoe selecteer je de juiste mensen voor heractivatie
Variëren van content, onderwerpregel en verzendmoment
Afsluiten van een heractivatie campagne

Wat is een heractivatie of reactivatie campagne

Een heractivatie campagne is een campagne met als doel om mensen die gedurende lange tijd geen e-mail geopend hebben alsnog actief te krijgen. Zo’n campagne wordt ook wel een reactivatie campagne genoemd, beide hebben hetzelfde doel. Door het scheiden van de actieve en inactieve lezers krijg je een beter beeld bij de resultaten van de e-mail.

Bij het selecteren van de juiste mensen voor een heractivatie campagne moet je een aantal besluiten nemen:

 • Wil je de mensen gedurende de heractivatie periode uitsluiten van normale verzendingen;
 • Wat is de periode waarin mensen inactief moeten zijn;
 • Wil je mensen na de heractivatie periode definitief uitsluiten;
 • Wil je dat mensen eerst een tijdje geen e-mail krijgen voordat de heractivatie start.

Voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief hebben we de selectie voor een heractivatie als volgt ingericht:

 1. Selectie criteria
  Iedereen die de afgelopen 60 dagen geen nieuwsbrief heeft geopend én
  niet later dan 45 dagen geleden is ingeschreven én
  die niet uitgesloten wordt op basis van bounce-management.
 2. Uitsluit periode
  Mensen die voldoen aan bovenstaande criteria ontvangen eerst 10 dagen helemaal geen e-mail, daarna start de heractivatie campagne.

Als mensen een e-mail van de heractivatie campagne geopend hebben, dan zijn ze weer actief. Ze hebben dan immers in de afgelopen 30 dagen een e-mail geopend. Ze ontvangen dan automatisch weer de reguliere nieuwsbrief.

Met Basedriver werken we voor bedrijven met meerdere merken, bijvoorbeeld de magazines van een uitgever. We meten de activiteit op merkniveau, dat betekent dat mensen voor het ene merk een actieve klant kunnen zijn en voor het andere merk juist weer niet.

Realiseer je wel dat het uitsluiten van inactieven invloed heeft op de omvang van het bestand voor de nieuwsbrief. Het aantal mensen wat de reguliere nieuwsbrief ontvangt kan zomaar 25% naar beneden gaan als je inactieven uitsluit. Dit is op zich geen probleem, mensen waren tenslotte niet actief. Echter als er speciale (commerciële) afspraken gemaakt zijn over de omvang van het bestand dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Variëren van content, onderwerpregel en verzendmoment

Als je de juiste mensen hebt geselecteerd dan kan je gaan nadenken over manieren om ze opnieuw actief te krijgen. Hiervoor is een aantal mogelijkheden:

Varieer met het verzendmoment voor heractivatie of reactivatie

Als je normaal gesproken een vast verzendmoment voor nieuwsbrieven of campagnes hebt, dan is de heractivatie het uitgelezen middel om hiervan af te wijken. Wij versturen onze eerste heractivatiemail bijvoorbeeld op zaterdagochtend. Wellicht dat een ander moment helpt om mensen alsnog geïnteresseerd te krijgen.

Varieer met de frequentie en de content

Het is ook mogelijk om te variëren met de frequentie van de e-mail en met de content. Als je normaal gesproken een dagelijkse nieuwsbrief verstuurd, dan kan je ervoor kiezen om eens per week de best gelezen artikelen te versturen. Deze aanpak wordt bijvoorbeeld gevolgd door Elsevier.

heractivatie om de openratio te verhogen

De heractivatie mail van Elsevier

In een heractivatie campagne kan je meerdere contactmomenten opnemen, op verschillende momenten, met andere content. Je ontdekt daarmee op welke manier je mensen alsnog kunt bereiken en met welke content. Wees ook niet bang om content opnieuw te gebruiken. Als mensen jouw campagne niet geopend hebben, dan hebben ze die content tenslotte niet gezien.

Varieer met de onderwerpregel

Gebruik je vaak dezelfde onderwerpregel voor een nieuwsbrief? Voor actieve lezers is dat geen enkel probleem. Het verhoogt de herkenbaarheid en het is eenvoudiger om een nieuwsbrief later terug te vinden. Voor inactieve lezers is de onderwerpregel bij uitstek geschikt om mee te testen. Verschillende varianten van een onderwerpregel kunnen een groot effect hebben op de openratio bij deze groep.

Afsluiten van een heractivatie of reactivatie campagne

Als de e-mails uit de heractivatie of reactivatie campagne ook niet geopend worden dan is het verstandig om te stoppen met het verzenden van mailings naar het profiel. Dit is goed voor de deliverability van de e-mail en je cijfers blijven betrouwbaar. Het is verstandig om proactief om te gaan met het stoppen met mailen, voordat mensen zich uitschrijven. Je hebt dan namelijk op een later moment altijd de mogelijkheid om mensen nog eens te benaderen.

Wij eindigen de heractivatie campagne met een ‘laatste kans’ e-mailing. De ontvangers van deze mailing krijgen onze nieuwsbrief niet meer, tenzij ze klikken op de afbeelding of button. In dat geval worden ze alsnog toegevoegd aan het bestand met actieven.

Heractivatie mailing afsluiter

De laatste heractivatie mailing van Basedriver

Heractivatie campagnes met Basedriver

Zowel voor onze eigen campagnes als voor onze klanten hebben we heractivatie en reactivatie mailings volledig geautomatiseerd ingericht. Ook bij grotere organisaties met meerdere merken en verschillende teams is dit mogelijk. Wil je meer weten over heractivatie campagnes en automatisering daarvan? In deze video kan je zien hoe je een heractivatie campagne maakt in Basedriver van drie stappen.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we zelf ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.