Mailinglijst laten groeien: met deze tips zorg je voor een grotere mailinglijst.

Laat de mailinglijst groeien met meer inschrijvingen en minder uitschrijvingen.

06 mei 2020 - 8 minuten
Gekleurde balk

Zo krijg je meer inschrijvingen op jouw mailinglijst

  • Om je mailinglijst te laten groeien kan je gebruik maken van sociale media in combinatie met SEO en eventueel ingekochte bestanden.
  • Naast de inschrijvingen is het belangrijk om te voorkomen dat mensen uitschrijven, bijvoorbeeld met persoonlijke nieuwsbrieven.
  • De betrokkenheid van ontvangers wordt verhoogd als je direct na inschrijving een eerste nieuwsbrief met relevante content verstuurd.

Hoe groter de mailinglijst, hoe hoger het rendement

Één van de belangrijkste manieren om het rendement van e-mailmarketing te vergroten is door de mailinglijst te laten groeien. Hoe meer mensen op de mailinglijst, hoe groter het bereik van e-mail marketing.

Ook bij ons is de groei van de mailinglijst een belangrijk onderdeel van onze acquisitie marketing strategie. De ontvangers van de nieuwsbrief leren meer over campagne management, e-mail marketing en ons product door middel van de persoonlijke nieuwsbrief.

Er zijn verschillende manieren om de mailinglijst te laten groeien, waarvan de volgende het meest succesvol zijn:

Long form content met een call to action

Wij maken veel long-form content. Dit zijn lange artikelen met uitgebreide informatie over een specifiek onderdeel van e-mail marketing en campagne management. Deze artikelen worden goed gevonden in de zoekmachines, meer dan 70% van onze bezoekers bezoekt het weblog.

Ieder artikel begint met een samenvatting, daarna geven we meteen de mogelijkheid om in te schrijven voor de nieuwsbrief. Die mogelijkheid herhalen we aan het eind van het artikel.

Als de artikelen goed gewaardeerd worden, dan is de kans groot dat mensen zich inschrijven op onze mailinglijst. We testen veel met de juiste call-to-action. Door veel te testen en te meten ontdek je welke boodschap het beste past bij jouw publiek.

Een pop-up of chatbot met mogelijkheid tot inschrijving op de website

Uiteraard is het ook mogelijk een pop-up of chatbot te gebruiken als mensen al enige tijd op de website zijn. Dit is een actieve manier om mensen te wijzen op de mogelijkheid om zich in te schrijven op de mailinglijst.

Het is wel belangrijk om te zorgen dat zo’n pop-up niet te snel en niet te vaak getoond wordt, het wordt al snel irritant. Daarnaast is het belangrijk om de pop-up goed te testen op mobiele apparaten, we zien helaas maar al te vaak dat dit op een mobiele telefoon niet goed werkt.

Campagnes via sociale media

Een andere belangrijke manier om de mailinglijst te laten groeien is via sociale media. Wij promoten onze content door middel van campagnes op Facebook en LinkedIn. Aan deze campagnes zijn lead-gen formulieren gekoppeld waarmee mensen zich direct kunnen inschrijving.

mailinglijst groeien via LinkedIn

Wij gebruiken LinkedIn om de mailinglijst te laten groeien.

Zo’n inschrijving wordt automatisch opgenomen in de mailinglijst en ontdubbeld indien noodzakelijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er dubbele profielen ontstaan in de database.

Winacties en promoties

Winacties, quizzen en promoties zijn uitstekende en leuke manieren om mensen toe te voegen aan de mailinglijst. Één van de magazines waar Basedriver voor werkt is Vogue. Zij hebben regelmatig winacties met specifieke producten die passen bij hun doelgroep.

 

Mailinglijst groeien met winactie Vogue

Vogue laat de mailinglijst groeien met winacties

Naast de winacties zijn ook quizzen en spelletjes een uitstekende manier om inschrijvingen te krijgen voor de mailinglijst. Hoe beter deze passen bij jouw doelgroep hoe hoger het aantal inschrijvingen. Zo zijn wij een quiz aan het ontwikkelen waarin mensen hun kennis van e-mail marketing kunnen testen. Een leuke manier om met nieuwe mensen in contact te komen.

Beurzen en evenementen

Als je veel ‘offline’ evenementen bezoekt, sponsort of organiseert dan is het belangrijk om ook daar mensen om hun e-mail adres te vragen. Op die manier zorg je ervoor dat je ook na het evenement in contact kunt blijven.

In Basedriver hebben we de mogelijkheid om dit soort lijsten direct te uploaden, ze worden dan ontdubbeld met de bestaande data en toegevoegd aan de database. Hierdoor heb je altijd een schone mailinglijst zonder dubbelingen.

Nieuwe inschrijvingen kopen bij derden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om nieuwsbrief inschrijvingen te kopen, er zijn verschillende partijen gespecialiseerd in het verzamelen van e-mail adressen.

Ook samenwerkingsverbanden kunnen erg succesvol zijn. Is er iemand met een grote mailinglijst en een vergelijkbare doelgroep? Dan kan je snel stappen maken met een goede samenwerking.

Er is vaker meer budget nodig om op deze manier inschrijvingen te genereren. Ook moet je goed oppassen dat de mensen die zich inschrijven passen bij jouw product, anders schrijven ze zich net zo hard weer uit. Veel testen is daarom belangrijk.

Een goede eerste indruk zorgt voor een kwalitatieve mailinglijst

Nadat mensen zich ingeschreven hebben is het verstandig om ze direct een eerste mail te sturen met interessante content. Dit gaat verder dan alleen een bevestiging, je wilt klanten welkom heten bij jouw nieuwsbrief en zorgen dat ze meteen een interessante en relevante mailing ontvangen.

Als je meteen een interessante nieuwsbrief stuurt dan verklein je de kans dat bezoekers zich uitschrijven.

In Basedriver noemen we dat een instant mail, in onderstaande video leggen we uit hoe we er in Basedriver voor zorgen dat je direct een e-mail met relevante content ontvangt na een inschrijving op de mailinglijst.

Als je al wat langer een nieuwsbrief verstuurd dan heb je waarschijnlijk content waarop goed gereageerd is en die interessant is voor jouw doelgroep. Het is natuurlijk zonde als iemand die zich nieuw heeft ingeschreven die content niet meer krijgt.

Daarom werken we met Basedriver met persoonlijke nieuwsbrieven. In Basedriver wordt automatisch vastgelegd wie welke content gehad heeft. Als content nog relevant is en een hoge prioriteit heeft, dan gaat het automatisch mee in de eerste nieuwsbrieven die iemand ontvangt.

Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je ook minder content hoeft te maken, er ontstaat voldoende voorraad om relevante en persoonlijke nieuwsbrieven te vullen.

Voorkom uitschrijvingen van de mailinglijst met heractivatie campagnes

De eerste stap is om mensen zich te laten inschrijven, maar het is net zo belangrijk dat mensen zich niet uitschrijven van de mailinglijst. Daarom proberen wij met persoonlijke nieuwsbrieven te zorgen voor een relevante en persoonlijke ervaring.

Als mensen de e-mail een tijdje niet openen, dan is de kans steeds groter dat ze zich gaan uitschrijven. Daarom is het belangrijk om een heractivatie campagne te maken. Hiermee worden mensen die al een tijdje geen mail meer geopend hebben benaderd.

In zo’n heractivatie campagne kan je mensen vragen of ze de frequentie willen aanpassen of aan welke content ze behoefte hebben.

Het is ook belangrijk om, bij uitschrijving op de nieuwsbrief, een goede uitschrijfpagina te tonen. Op zo’n uitschrijfpagina krijgen inschrijvers te zien wat de verschillende mogelijke nieuwsbrieven en mailings zijn, op basis daarvan hebben ze alsnog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een interessante mailinglijst. In Basedriver genereren we automatisch zo’n uitschrijfpagina voor ieder merk.

Uitschrijven mailinglijst

In Basedriver genereren we een uitschrijfpagina voor de mailinglijst

Tip: kijk ook naar de e-mail deliverability

Minstens zo belangrijk als het aantal ontvangers van de e-mail is de deliverability: het aantal mensen bij wie de e-mail in de inbox wordt afgeleverd. Door vanaf het begin te zorgen dat de deliverability hoog is zorg je ervoor dat je maximaal resultaat haalt uit de mailinglijst.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.