Een succesvolle e-mail nieuwsbrief: zo maak je een persoonlijke nieuwsbrief op maat

Verhoog loyaliteit en engagement met een persoonlijke e-mail nieuwsbrief.

29 januari 2020 - 10 minuten
Gekleurde balk

Een e-mail nieuwsbrief voor iedereen: meer resultaat met personalisatie

 • De e-mail nieuwsbrief is een centraal onderdeel van de e-mail marketing strategie. Regelmatig versturen van een nieuwsbrief zorgt voor hogere herkenbaarheid en meer online bezoekers.
 • Als de frequentie op orde is, dan kan het rendement van de e-mail nieuwsbrief omhoog door middel van personalisatie.
 • Door middel van automatisering is het mogelijk om duizenden verschillende persoonlijke varianten van een nieuwsbrief te maken, wat leidt tot een hogere openratio en CTR.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Een nieuwe stap voor e-mail nieuwsbrieven.

Onder andere New Skool Media, Hearst Magazines en de Volksbank versturen persoonlijke nieuwsbrieven met Basedriver. Met een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief krijgt iedere abonnee zijn of haar best mogelijke variant, volledig automatisch. Dit heeft een enorm effect op het rendement van e-mail marketing.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken

Wat is een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief
Redenen om voor een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief te kiezen
De juiste selectie voor een e-mail nieuwsbrief
Hoe vaak moet je een nieuwsbrief versturen
Voorbeelden van gepersonaliseerde nieuwsbrieven
Het maken van gepersonaliseerde nieuwsbrieven in Basedriver

Wat is een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief

Een ‘ouderwetse’ e-mail nieuwsbrief bestaat uit een template met content (artikelen of producten) welke verstuurd worden naar een deel van de database, de selectie.

Zo’n nieuwsbrief wordt dan verder gepersonaliseerd door klantkenmerken op te nemen in de content (zoals de voornaam). Het nadeel van deze aanpak: als je veel personalisatie toepast dan wordt de nieuwsbrief complex, tijdrovend en foutgevoelig.

Een nieuwsbrief in, bijvoorbeeld, 10 varianten is al veel werk, een persoonlijke nieuwsbrief in tienduizenden varianten is vrijwel onmogelijk. Tenminste, in een traditionele e-mail marketing software.

Bij een persoonlijke e-mail nieuwsbrief in Basedriver wordt voor iedere ontvanger, op basis van data, een eigen nieuwsbrief samengesteld. Basedriver brengt content en data automatisch samen en maakt op die manier iedere denkbare variant van een nieuwsbrief mogelijk. Onze eigen nieuwsbrief, bijvoorbeeld, wordt verstuurd in ongeveer 80 verschillende variaties.

Een persoonlijke e-mail nieuwsbrief bevat de content die voor die ontvanger het meest relevant is. Dit bepaal je op basis van persoonsgegevens, de abonnementen of producten die mensen hebben afgenomen, het (klik) gedrag en inzichten zoals interesses.

Redenen om te kiezen voor een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief

E-mailmarketing is een uitstekend middel om content onder de aandacht te brengen bij geïnteresseerde ontvangers op de mailinglijst.

Als je goede content maakt en verspreidt via de website en sociale media, dan kan je die content gebruiken om e-mailadressen te verzamelen. Door middel van een persoonlijke nieuwsbrief zorg je ervoor dat die mensen ook jouw andere content ontvangen, mits dit voor hen relevant is.

Door analyse van het klikgedrag leer je waar de interesses van klanten liggen, dit helpt vervolgens om nieuwe en betere content te maken. Hierdoor is de nieuwsbrief één uitstekende aanvulling op content marketing.

 

Content en data in een persoonlijke nieuwsbrief

Content en data in een persoonlijke nieuwsbrief

 

Een persoonlijke nieuwsbrief helpt je op verschillende manieren om de relevantie van e-mailmarketing te vergroten:

Relevantere e-mail nieuwsbrieven

Omdat de inhoud van de persoonlijke e-mail nieuwsbrief automatisch gevuld wordt op basis van het profiel van de klant kan je deze veel relevanter maken.

In een gepersonaliseerde nieuwsbrief biedt je een mix aan van verschillende thema’s, zoals

 • Nieuws
 • Achtergronden op basis van interesses
 • Informatie over gekochte producten of diensten
 • Call to actions zoals uitnodigingen en aanbiedingen

Welke onderwerpen naar voren komen is afhankelijk van het profiel van de ontvanger.

Hergebruiken van nieuwsbrief content

Er is enorm veel aandacht voor contentmarketing. Zowel B2B als B2C bedrijven besteden veel aandacht aan het maken van goede content. Helaas wordt deze vervolgens één keer verstuurd wordt en vervolgens niet meer aangeboden.

Dat is zonde want tussen de 40% en 60% van de nieuwsbrief lezers opent een nieuwsbrief niet. Deze mensen missen jouw content voor altijd. Ook als iemand zich net heeft ingeschreven krijgt deze vaak niet meer de kans om artikelen uit het verleden alsnog te krijgen.

In een persoonlijke nieuwsbrief kan je tijdloze content verwerken. Deze content is niet gebaseerd op het laatste nieuws maar op de interesses van de lezer. Het kan op ieder moment verstuurd worden, mits het voor de lezer relevant is. Dit artikel is een voorbeeld van tijdloze content.

Met een gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrief is het mogelijk om artikelen opnieuw te sturen naar mensen die de nieuwsbrief eerder niet ontvangen of geopend hebben.

In onze eigen nieuwsbrief hebben we een aparte groep met ‘cornerstone’ content. Dit is content die tijdloos is en waardevol voor de ontvangers. Deze versturen we niet alleen naar mensen die zich nieuw hebben ingeschreven, we versturen deze content ook naar mensen die de nieuwsbrief waar het artikel oorspronkelijk in zat niet geopend hebben.

Verbeteren van content, leren van het resultaat

Doordat je op artikelniveau ziet wat het resultaat is én die artikelen maandelijks opnieuw verstuurd worden is het mogelijk de content te verbeteren, wat leidt tot nog meer kliks.

Als je inzichtelijk hebt welke kenmerken klanten hadden die goed reageren en welke kenmerken klanten hebben die niet reageren kan je je e-mail nieuwsbrief nog specifieker maken. Hierdoor profielen betrouwbaarder en worden de gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrieven steeds relevanter.

Een persoonlijke nieuwsbrief heeft een hogere deliverability

Hoe meer variatie er aangebracht wordt in jouw mailing, hoe kleiner de kans dat deze in de spambox terecht komt. Als je automatisch persoonlijke nieuwsbrieven samenstelt en verzendt, dan gaat de deliverability van jouw mailing omhoog.

Een persoonlijke nieuwsbrief heeft een hogere openratio

De openratio bepaald in hoge mate het succes van een campagne. Hoe meer mensen de campagne openen, hoe beter. Uit onze cijfers blijkt dat het consistent versturen van gepersonaliseerde nieuwsbrieven met goede content zorgt voor een hogere openratio van de nieuwsbrief.

Op basis van het gedrag van de klant is het ook mogelijk om het verzendmoment te personaliseren. Iedereen krijgt de nieuwsbrief op het moment dat het hem of haar het beste past. Ook het persoonlijke verzendmoment zorgt voor een verbetering van de openratio van de nieuwsbrief.

De juiste selectie voor een e-mail nieuwsbrief

Het versturen van een e-mail nieuwsbrief begint bij het maken van de juiste selectie. Uiteraard hou je rekening met de opt-in die mensen hebben afgegeven, dat ben je wettelijk verplicht vanuit de AVG. Ook moet je rekening houden met bouncers, anders holt de deliverability van jouw nieuwsbrief achteruit.

Wij adviseren echter om een stap verder te gaan en de nieuwsbrief enkel naar actieve lezers te versturen. Dit zijn bijvoorbeeld de mensen die de afgelopen 60 dagen een nieuwsbrief geopend hebben of zich in de afgelopen 30 dagen hebben aangemeld.

Als iemand langer dan 60 dagen de nieuwsbrief niet opent dan stopt de aflevering van de nieuwsbrief, er start dan automatisch een heractivatie campagne. Deze campagne is erop gericht om door middel van verschillende verzendmomenten en onderwerpregels ontvangers opnieuw te activeren.

Als je nog een stapje verder wilt gaan dan kan je de frequentie en verzending van de nieuwsbrief af laten hangen van de betrokkenheid van de ontvanger. Wij gebruiken hiervoor vier fasen:

 • Nieuwe ontvanger
 • Actieve ontvanger
 • Geïnteresseerde ontvanger
 • Inactieve ontvanger
 • Lang inactieve ontvanger

Afhankelijk van de fase kan je vaker of juist minder vaak nieuwsbrieven versturen en de inhoud variëren. Hierdoor stijgt de openratio én zorg je voor meer verkoop uit nieuwsbrieven.

de lifecycle voor e-mail nieuwsbrieven

Hoe vaak moet je een e-mail nieuwsbrief versturen

We hebben klanten die twee keer per dag een nieuwsbrief versturen, anderen doen het eens per maand. Wij adviseren te starten met één nieuwsbrief per twee weken, dat geeft herkenbaarheid bij de klant en is voor de meeste bedrijven haalbaar.  Hoe vaak je een e-mail moet versturen hangt af van de volgende factoren:

Heb je voldoende e-mail marketing content

Als je vaker nieuwsbrieven wilt verzenden, dan is het belangrijk om voldoende content te maken. Het voordeel van een gepersonaliseerde nieuwsbrief is dat je kunt bijhouden of klanten content eerder gehad hebben. Op basis daarvan is het mogelijk om content opnieuw te sturen. Daardoor maak je efficiënter gebruik van content.

Ook is het mogelijk om content te combineren, bijvoorbeeld door tips voor bestaande klanten toe te voegen of aanbiedingen voor nieuwe klanten.

Zijn jouw klanten voldoende geïnteresseerd in jouw content

Op basis van de openratio kan je bepalen of er voldoende interesse is voor de nieuwsbrief. Bij een hoge openratio kan je de frequentie verhogen en eventueel het aantal artikelen per nieuwsbrief verlagen. Als de openratio laag is, dan is het verstandig om eerst te zorgen voor meer relevantie of de heractivatie te starten. Hiervoor gebruik je de eerder genoemde vijf fasen in de levenscyclus van een nieuwsbrief abonnee.

Hoeveel werk is het om een nieuwsbrief te verzenden

Voor veel bedrijven is het maken van een e-mail nieuwsbrief arbeidsintensief. Er moet data klaargezet worden, content moet ingevoerd worden en de mailing moet gebouwd en getest worden. Door het invoeren van content en klaarzetten van de data te automatiseren is het mogelijk om veel tijd te winnen.

Met Basedriver besteden we veel aandacht aan het automatiseren van dit soort werkzaamheden, zodat marketeers en redacties zelf in staat zijn nieuwsbrieven te maken en te verzenden. Hierdoor is het mogelijk om in weinig tijd toch een relevante nieuwsbrief in meerdere varianten te maken.

 

Voorbeelden van gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrieven

Met Basedriver versturen we nieuwsbrieven voor honderden bekende merken zoals Vogue, SNS Bank, EW (Elsevier Weekblad). Delicious en Quote. Deze e-mail nieuwsbrieven zijn gebaseerd op de standaard HTML templates met content typen. Deze content typen zijn de blokjes waaruit de nieuwsbrief is opgebouwd.

De marketeers die met Basedriver werken kunnen deze blokjes handmatig of automatisch vullen. Hoe meer verschillende content, hoe meer versies van de nieuwsbrieven ontstaan.

Daarnaast is het mogelijk om de e-mail nieuwsbrief op te bouwen uit verschillende combinaties van elementen, daardoor ontstaat er een grote variatie, zonder dat de onderliggende techniek aangepast hoeft te worden.

e-mail nieuwsbrief voorbeelden

Verschillende e-mail nieuwsbrieven in Basedriver

Hoe maak je een personaliseerde e-mail nieuwsbrief in Basedriver

In Basedriver is het heel eenvoudig om gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrieven te maken. Als je content aanmaakt in Basedriver, dan kan je aangeven voor wie die content bedoeld is.

Basedriver zal vervolgens automatisch de verschillende varianten van een e-mail nieuwsbrief samenstellen. Je kunt er meer over zien onze trainigsvideo voor gepersonaliseerde nieuwsbrieven.

Webinar content en data voor persoonlijke nieuwsbrieven

Onlangs hebben we een aantal webinars georganiseerd over gepersonaliseerde e-mail nieuwsbrieven. In dit webinar zijn we uitgebreid ingegaan op de manier waarop we onze eigen nieuwsbrief samenstellen en welke content we daarbij gebruiken.

In de video registratie van het webinar kan je terugzien welke content en data nodig zijn voor gepersonaliseerde nieuwsbrieven.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

10 nieuwsbrief voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt
E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is digital marketing software waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.