Het beste verzendmoment voor een hoge openratio

Verhoog de openratio van een e-mail met het beste verzendmoment

25 augustus 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk
  • Het verzendmoment van een e-mail heeft grote invloed op de openratio en daarmee op het succes van een campagne.
  • Door middel van A/B testen is het mogelijk om voor gehele campagnes het beste verzendmoment te bepalen, dit kan verschillen per doelgroep.
  • De meest succesvolle manier is een persoonlijk beste verzendmoment, waarbij de mail verzonden wordt op het beste moment voor de individuele ontvanger.

 

Het verzendmoment van een e-mail is van grote invloed op de openratio. Ontvangers krijgen veel e-mail en als je op het juiste moment in de inbox terecht komt, is de kans groter dat jouw mail gelezen wordt. Het verzendmoment is, naast de deliverability, kwaliteit van de database en onderwerpsregel één van de factoren waarmee je de openratio van een e-mail kunt beïnvloeden.

Als het verzendmoment afgestemd is op de individuele ontvanger (zoals in Basedriver) dan heeft dit een grote impact op de openratio.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Het beste moment om een e-mail te verzenden
Hoe bepaal je het beste verzendmoment
Het beste verzendmoment in Basedriver

Het beste moment om een e-mail te verzenden

Uit de e-mail benchmark van DDMA blijkt dat de meeste campagnes verstuurd worden op een donderdag. Het laagste aantal campagnes wordt verstuurd in de weekenden. In het geval van B2B wordt er in de weekenden nauwelijks iets verstuurd.

E-mailings worden veelal overdag verstuurd, tussen 08:00 en 17:00u. Ook uit onze eigen ervaring blijkt dat donderdag een goede dag is voor nieuwsbrieven en campagnes. In tests bij onze klanten hebben we gezien dat op deze dagen e-mails goed geopend worden.

verzendmoment DDMA

verzendmoment van e-mail campagnes volgens DDMA

Dit betekent echter niet dat de dinsdag en donderdag voor iedereen het beste verzendmoment is, ondanks dat het gedrag van marketeers dat wel suggereert.

Helaas verschillen de cijfers en de onderzoeken nogal. Een aantal jaar geleden bleek uit onderzoek van e-village dat zaterdag de dag is met de hoogste openratio. Uit onderzoek van Ryan McCready bleek dat je de dinsdagen en donderdagen juist moet vermijden.

Er is dus geen harde wet die bepaalt wat het beste verzendmoment is. De reden hiervoor is vrij simpel. Het beste verzendmoment draait namelijk om de ontvanger. Wat is het beste moment voor de ontvanger om de mail bovenin de inbox te krijgen. Eigenlijk zouden we dus beter kunnen spreken over een beste ‘ontvangst’ moment.

Hoe bepaal je het beste verzendmoment

Het beste verzendmoment voor een e-mail bepaal je in eerste instantie door goed te kijken naar de data en veel te testen. Als je start met e-mail marketing dan is het aan te raden om verschillende momenten gedurende de week te proberen. Als de mailinglijst groot genoeg is, kan je hiervoor A/B testen gebruiken. Door goed het moment te analyseren waarop mensen hun e-mail openen en de volgende mail op dat moment te versturen kan al veel bereikt worden.

Er zijn echter twee nadelen aan deze aanpak:

Ten eerste is een A/B test op verschillende momenten niet altijd even zuiver. De omstandigheden kunnen van grote invloed zijn. Regent het op maandag en is het 35 graden op vrijdag? Grote kans dat het invloed heeft op de openratio en daarmee op de A/B test.

Bij het versturen van de campagne (of delen daarvan) ga je uit van de grootste gemene deler: het moment waarop je het meeste kans maakt voor de hele groep. Dit is dus nooit optimaal, er zijn mensen die de mail beter op een ander moment hadden moeten ontvangen.

Het beste verzendmoment in Basedriver

Zoals reeds gezegd, moeten we eigenlijk niet praten over het beste verzendmoment maar over het beste ‘ontvangst’ moment. We maken campagnes voor onze klanten of prospects en willen onze boodschap aanbieden op het moment dat we de grootste kans hebben op succes.

Dat is alleen mogelijk als je het verzendmoment personaliseert. Per individu bepalen wat het beste verzendmoment is en vervolgens op dat moment een mail versturen.

Met Basedriver hebben we dat opgelost door per individu, met behulp van machine learning, te bepalen welke momenten gedurende de week leiden tot de grootste kans op succes.

Als marketeer kan je aangeven wat het eerste en laatste moment is waarop de campagne verzonden mag worden. Basedriver maakt vervolgens automatisch een persoonlijke planning, waarin iedereen de mail krijgt op zijn/haar beste moment.

Inplannen van een campagne op het beste verzendmoment

Inplannen van een campagne op het beste verzendmoment in Basedriver

Om het beste verzendmoment te kunnen bepalen, moeten ontvangers wel in het recente verleden een e-mail geopend hebben. Als dat niet het geval is, worden er willekeurig verzendmomenten toegewezen.

We onthouden op welke momenten een mail verzonden is en of die geleid heeft tot succes. Indien er geen succes is, wordt de volgende keer een ander verzendmoment gebruikt. Op die manier wordt er continu en automatisch getest wat voor iedere ontvanger het beste moment is.

Het gebruik van een gepersonaliseerd beste verzendmoment is dé manier om de openratio te verbeteren, met Basedriver gaat dit volledig automatisch!

Wil je meer weten over het beste verzendmoment in Basedriver? Bekijk dan ook onze video met de volledige uitleg van deze nieuwe functionaliteit.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Stappenplan voor het verhogen van de openratio van e-mailings
Heractivatie campagnes die helpen met een schone mailinglijst

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.