E-mail deliverability – op deze manier voorkom je de e-mail spambox

Verhoog de deliverability en direct jouw resultaat uit e-mail marketing

17 april 2020 - 9 minuten
Gekleurde balk

E-mail deliverability – hoe voorkom je de e-mail spambox

 • E-mail deliverability is een steeds belangrijker onderwerp. Als e-mail in de spambox terecht komt is je werk voor niets geweest.
 • Hoe meer interactie er is met jouw campagnes, hoe beter de reputatie en dus de deliverability.
 • Met technische verbeteringen, personalisatie en controle op data kwaliteit kan de e-mail deliverability verhoogd worden.

Wat is e-mail deliverability

E-mail deliverability betreft het percentage van de e-mails dat afgeleverd wordt in de inbox van de ontvanger. Dit is inclusief de promotie en/of update tabs in bijvoorbeeld Gmail.

Andersom geredeneerd, iedere mail die niet in quarantaine geplaatst is of in de spambox terecht is gekomen geldt als afgeleverd. De meeste klanten van Basedriver hebben een e-mail deliverability van boven de 98%.

De verschillende e-mail clients als Gmail en Outlook worden steeds strenger bij het controleren van e-mail op spam. Een probleem met de deliverability kan grote gevolgen hebben op korte en lange termijn. Een goede e-mail deliverability is een randvoorwaarde voor e-mail marketing.

Hoe verhoog je de e-mail deliverability

Als de ontvangers jouw berichten openen en erop reageren (bijvoorbeeld door te klikken), dan heb je over het algemeen geen probleem. De deliverability is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van de data (de selectie) en de content.

Desalniettemin is het mogelijk dat jouw mail, hoe uniek en relevant ook, toch in de spambox terecht komt. Daarom bieden we in dit bericht een aantal randvoorwaarden die je kunt invullen om te zorgen voor een goede deliverability.

Technische randvoorwaarden voor goede deliverability

Er zijn een aantal technische zaken die je moet regelen om te voorkomen dat e-mails in de spambox terecht komen. Bij Basedriver houden we hier rekening mee bij de implementatie, we zorgen ervoor dat voor livegang de technische voorwaarden ingevuld zijn. Zo zorgen we standaard voor een eigen IP adres, goede templates, een tekstversie en helpen we je na livegang met het opwarmen van IP adressen.

Server inrichting

In principe kan iedereen een e-mail versturen vanuit andermans e-mailadres. Dat wordt natuurlijk massaal misbruikt en daarom voeren inkomende e-mail servers een aantal controles uit. Het is belangrijk dat de systeembeheerder een aantal technische wijzigingen uitvoert, waaronder het aanmaken van een SPF record, het inrichten van DKIM en instellen van een DMARC policy.

Zonder deze wijzigingen komt iedere campagne vrijwel zeker in de spambox terecht, het is dus essentieel deze uit te voeren en te controleren voordat je begint met verzenden.

Kwaliteit van de database

Wat je absoluut wilt voorkomen is dat er veel ongeldige adressen in de e-mail database staan of dat een campagne spamklachten oplevert. Het is daarom belangrijk dat je het bounce management goed inricht: zorg er automatisch voor dat adressen na een aantal pogingen niet meer meegenomen worden in de selectie.

Om klachten te voorkomen is het natuurlijk belangrijk dat je de opt-in en opt-out goed registreert. Dit is ook een wettelijke vereiste vanuit AVG.

Ook als ontvangers de e-mail een tijdje niet openen dan is het verstandig om ze uit de reguliere selecties te halen, hiermee verhoog je jouw reputatie bij de inkomende e-mail servers.

Het is natuurlijk wel mogelijk om door middel van heractivatie campagnes te onderzoeken of je deze mensen alsnog geïnteresseerd kunt krijgen voor jouw campagnes.

Technische verbeteringen in het e-mail template

E-mail templates met veel HTML code worden vaker gezien als Spam. Hoe schoner de HTML code van de e-mail hoe beter deze geaccepteerd zal worden.

Daarnaast is het essentieel dat e-mail templates responsive gemaakt worden. Meer dan de helft van alle e-mail wordt op mobiele apparaten geopend, het template moet daar dus wel goed op werken.

Kies voor een eigen IP adres

De uitgaande mailserver verzendt jouw e-mail vanuit een uniek IP adres. Bij veel e-mail marketing software is dit IP adres gedeeld. Dat is een nadeel want als één domein op een blacklist komt, dan geldt dat voor alle domeinen die gebruik maken van dat IP adres. Daarom is het verstandiger om voor een eigen IP adres te kiezen, je bent dan onafhankelijk van andere voor jouw e-mail deliverability.

Opwarmen van IP adressen

Als een ontvangende e-mail server een groot aantal berichten aangeboden krijgt vanaf een nieuw IP adres, dan is de kans groot dat deze als spam gezien worden. Beter is het om, bij starten met nieuwe e-mail marketing software, eerst kleine hoeveelheden e-mails te sturen naar trouwe klanten.

Als de ontvangende mailserver registreert dat mailings aankomen en geopend worden, dan kan de hoeveelheid e-mail langzaamaan opgevoerd worden. Je verbeterd daarmee stap voor stap de reputatie van jouw IP adres.

Wat kan je doen als marketeer om de deliverability te verbeteren

Het allerbelangrijkste wat je als marketeer kunt doen is regelmatig mails verzenden die relevant zijn voor jouw doelgroep. Er zijn daarnaast

Maak de mails niet te lang

Lange e-mailberichten worden door veel clients afgebroken en dus toch niet gezien door de consument. Daarnaast worden lange e-mails snel als spam gezien.

Als je veel content hebt om te delen, dan raden wij aan om de frequentie van de nieuwsbrief te verhogen. Het is beter om wekelijks een nieuwsbrief met 5 artikelen te sturen dan om de week een nieuwsbrief met 10 artikelen.

Gebruik tekst en beperk het gebruik van afbeeldingen

Voor campagnes is het natuurlijk geweldig om grote afbeeldingen te gebruiken, afbeeldingen hebben nu eenmaal een grotere attentiewaarde dan tekst. Het is echter zaak om in iedere e-mail een goede verhouding tussen tekst en afbeeldingen te vinden. Een e-mail zonder tekst zal sneller in de spambox komen en dat schaadt de e-mail deliverability. Ook is het belangrijk dat afbeeldingen niet te groot zijn, hoe lichter de e-mail hoe beter deze aankomt.

Het juiste adres als afzender

Hoe persoonlijker de afzender, hoe beter de e-mail aankomt. Onze klanten kunnen per mail kiezen tussen de afzender, bij een tijdschrift bijvoorbeeld de hoofdredacteur of de titel). Als een persoon de afzender is, dan is de kans groter dat de e-mail aankomt.

Varieer de content met persoonlijke nieuwsbrieven en campagnes

Inkomende e-mail servers zijn steeds strenger voor bulkmailings waarbij grote hoeveelheden gebruikers op hetzelfde moment dezelfde content krijgen. De e-mail deliverability van deze mailings wordt steeds lager. Hoe meer variatie in het verzendmoment en in de content, hoe kleiner de kans dat de mail gezien wordt als Spam.

Met Basedriver maken we automatisch persoonlijke nieuwsbrieven, op basis van beschikbare content en data. Daarmee kan iedereen een andere variant van de nieuwsbrief krijgen. Dit is een manier om meer variatie aan te brengen en de relevantie te verhogen.

Daarnaast passen we een persoonlijk verzendmoment toe op basis van machine learning. Daarmee zorg je ervoor dat de bulkmailing niet naar iedereen op hetzelfde moment verstuurd wordt, wat de deliverability ten goede komt.

Stuur campagnes regelmatig, niet te vaak en niet te weinig.

De reputatie van een IP adres hangt af van de betrouwbaarheid. Als je regelmatig campagnes verstuurd dan verhoog je die betrouwbaarheid en daarmee de deliverability. Eens per twee maanden een grote bulkmailing is dus niet genoeg, beter is het om continu kleine batches te sturen met relevante content.

Vermijd spamwoorden, vooral in het onderwerp

Kijk eens in jouw eigen spambox, grote kans dat er berichten tussen staan die gaan over gratis items, korting,  sexueel getinte voorstellen of medische adviezen. Inkomende mailservers zijn extra streng op spamwoorden. Daarom wil je de volgende woorden vermijden in het onderwerp en beperken in de content.

 • Gratis
 • Korting
 • Voordeel
 • Speciale aanbieding
 • Viagra
 • Sexueel getinte zaken
 • Drugs
 • Medische behandelingen
 • Bestel vandaag
 • Dit is geen spam
 • Abonneer
 • Bespaar

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je mee op moet passen en die het risico op spam verhogen. Gebruik bijvoorbeeld geen € en niet teveel emoticons in de onderwerpsregel. Uiteraard is het ook niet verstandig om alleen hoofdletters en meerdere uitroeptekens te gebruiken. Het woord ’test’ in de onderwerpsregel is ook niet handig.

Check zelf jouw e-mail deliverability

We hebben een handige checklist gemaakt met daarin de belangrijkste voorwaarden voor e-mail deliverability. Deze kan je hier vinden en eventueel downloaden.

e-mail deliverability checklist

Een handige checklist voor e-mail deliverability

 

Op internet zijn ook meerdere tools te vinden waarmee je zelf kunt checken hoe hoog de deliverability van jouw e-mail is. Voor inbox placement tests maken wij gebruik van marktleider Litmus. Als je wilt onderzoeken wat er verbeterd kan worden aan een e-mail dan kan je ook gebruikmaken van de online tools van MXToolbox.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.