Digital marketing: bereik meer met digital marketing in jouw organisatie

Digital Marketing: de valkuilen en tips voor succesvolle marketing teams

03 juni 2020 - 7 minuten
Gekleurde balk

Digital Marketing: bereik meer met digital marketing in jouw organisatie

 • Marketing teams zijn in grote mate bezig met het inzetten van digital marketing om consumenten te bereiken met relevante communicatie.
 • De successen met digital marketing zijn wisselend, nog steeds is veel handwerk nodig voor het verwerken van data en personaliseren van communicatie.
 • Een goede data infrastructuur en automatisering van werkzaamheden is nodig om meer voordeel te halen uit digital marketing.

Digital marketing staat hoog op de prioriteitenlijst van veel marketing teams, zo bleek onlangs ook uit een onderzoek op de LinkedIn pagina van Basedriver. Maar waarom is het zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je succesvol met jouw marketing team? In dit artikelen geven we antwoorden met de valkuilen en succesfactoren.

Wat is digital marketing
De doelstelling van digital marketing
De valkuilen van digital marketing
Digital marketing succesvol inzetten in jouw organisatie.
Digital marketing met Basedriver

Wat is digital marketing

Er is geen officiële definitie van digital marketing. Het is dan ook een breed en veelgebruikt begrip. Wij gebruiken de meest brede definitie: het inzetten van digitale (communicatie) middelen en technologie door marketing teams om klanten te werven, te boeien en te binden.

Aan deze definitie van voldoet ieder marketing team, gefeliciteerd dus, ook jij gebruikt digital marketing. Er zijn echter heel veel verschillende verschijningsvormen:

 • Het verkrijgen en converteren van bezoekers op de website, bijvoorbeeld via contentmarketing en SEO;
 • Het verkrijgen van gegevens van prospects, leads en klanten, bijvoorbeeld met inbound marketing;
 • Het benaderen van prospects en klanten middels e-mail campagnes en nieuwsbrieven;
 • Het inzetten van digitale communicatiemiddelen zoals display advertising en search;
 • Het gebruiken van data om de juiste mensen te bereiken via offline media zoals telemarketing of direct mailings.

De doelstellingen van marketing teams

Ondanks dat vrijwel iedereen ermee bezig is, staat digital marketing hoog op de agenda van veel marketing teams. Dit heeft te maken met de verwachtingen van zowel de doelgroep als de organisatie:

 • Veranderend consumentengedrag vraagt om de inzet van nieuwe digitale kanalen;
 • Consumenten verwachten een steeds grotere mate van relevantie en zijn kritisch;
 • Organisaties zijn kritisch op kosten en verwachten een hoger rendement;
 • Nieuwe technologie biedt mogelijkheden voor creatieve campagnes.

Voorlopig gaat het thema dus niet van de agenda af. Hoe digitaler de consument, hoe groter het belang voor marketeers. Het digitaliseren van marketing heeft vaak (één van) de volgende doelstellingen:

 • Het verhogen van de personalisatie op basis van data;
 • Het maken van onderscheidende en creatieve campagnes;
 • Het ontdekken van nieuwe communicatiekanalen;
 • Verhogen van het rendement van het marketing budget.

Ga er maar eens aan staan, nieuwe markten ontdekken tegen lagere kosten en met meer creativiteit. Een enorme uitdaging voor marketing teams.

De valkuilen van digital marketing

Als marketeer lijkt het soms alsof alle organisaties het goed voor elkaar hebben, behalve degene waar jij werkt. Wees gerust, voor verreweg de meeste marketing teams is digital marketing een enorme uitdaging.

Vanuit onze ervaring bij kleine en grote bedrijven weten we inmiddels dat marketeers vaak tegen de volgende zaken aanlopen:

 • Door nieuwe mogelijkheden groeit het aantal tools en bijbehorende specialisten die nodig zijn om campagnes uit te voeren;
 • Er is veel handwerk nodig om data te prepareren voor campagnes;
 • Het aantal campagnes en personalisaties blijft beperkt door ontbreken van voldoende tijd en budget;
 • De toenemende focus op kosten maakt het moeilijk om nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

Digital marketing vraagt veel afstemming

Digital marketing succesvol inzetten in jouw organisatie.

Wij hebben gemerkt dat er een aantal randvoorwaarden zijn voor succesvolle marketing teams,  waaronder deze:

Zorg voor een actuele en kwalitatieve marketing database

Datakwaliteit is essentieel. Vanaf het begin is het belangrijk om te zorgen voor een actuele database, die automatisch onderhouden wordt. Hiermee verlaag je de time to market en de benodigde inspanning voor campagnes.

Belangrijk is dat de marketing database gekoppeld is aan verschillende online kanalen zoals social media en de webshop maar ook aan backoffice systemen zoals CRM of ERP systemen. Alleen daardoor ontstaat een compleet klantbeeld.

Beperk het aantal applicaties voor marketeers

Hoe meer verschillende marketing tools en applicaties, hoe kleiner de kans dat ze allemaal goed gebruikt worden. Het is daarom verstandig om vooraf een marketing architectuur te maken met daarin de verschillende systemen.

Door een goede marketing architectuur voorkom je een overvloed aan marketing tools en digitale middelen, wat weer leidt tot een effectiever marketing team.

Beperk de afhankelijkheid van bureau’s en partners

McKinsey schreef het onlangs in dit artikel over moderne marketing: succesvolle marketing teams zitten zelf aan de knoppen. Ze zijn in staat om zelfstandig campagnes uit te voeren en de resultaten te beoordelen.

Bij e-mail marketing, bijvoorbeeld, zijn de marketingkosten voor ondersteuning door bureau’s vaak hoger dan de kosten van de e-mail marketing software. Hoe meer budget er besteed wordt aan campagnes (en hoe minder aan ondersteuning) hoe beter het is voor het team.

Automatiseer handmatige werkzaamheden

Bijvoorbeeld met een automatische campagne planning en een automatische content planning is het mogelijk om marketeers veel handwerk uit handen te nemen. Ook het verzendmoment van de campagne kan automatisch bepaald worden op basis van historie.

Het automatiseren van werkzaamheden bespaart veel tijd, discussie en energie. De bespaarde tijd kan gebruikt worden om nieuwe kanalen en ideeen uit te werken.

Zorg dat inzichten automatisch beschikbaar komen.

Een belangrijk onderdeel van digital marketing is inzicht op basis van data. Je kunt campagnes alleen verbeteren als je inzicht hebt in het resultaat. Hoe makkelijker dit inzicht beschikbaar is, hoe eenvoudiger voor marketeers om campagnes aan te passen en te verbeteren.

Maak tijd en budget vrij om te testen

Door het aantal applicaties te beperken, werkzaamheden te automatiseren en marketeers zelf aan de knoppen te zetten bespaar je tijd en budget. Deze tijd kan vervolgens besteed worden om creatieve digitale concepten neer te zetten of kanalen uit te testen.

Testen is naar onze mening randvoorwaardelijk voor succesvolle digitale marketing, door te testen en te leren ontstaan er steeds betere campagnes met meer rendement.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een digital marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.