Telemarketing en de impact van de nieuwe Telecommunicatiewet

Wetsvoorstel verbiedt telemarketing voor acquisitie tenzij mensen toestemming hebben gegeven

31 maart 2020 - 5 minuten
Gekleurde balk

Wijziging Telecommunicatiewet: de impact voor telemarketing

  • De voorgestelde wijziging van de Telecommunicatiewet zorgt voor een overgang van een opt-out systeem voor telemarketing naar een opt-in systeem.
  • In Basedriver kunnen zowel opt-ins voor e-mail marketing én telemarketing geregistreerd kunnen worden. 
  • Het is voor marketeers belangrijk om tijdig te beginnen met het registreren van toestemming, om te voorkomen dat telemarketing campagnes stil komen te liggen.

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat (EKZ) Mona Keijzer wil de mogelijkheden voor acquisitie via telemarketing aan banden leggen met een wijziging van de Telecommunicatiewet. Op 25 maart is dit wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, waar het wacht op goedkeuring. Eind 2020 kan de wetgeving van kracht worden.

Keijzer wil naar een opt-in-systeem, waar op dit moment nog een opt-out-systeem geldt in de telemarketing.

Binnen het opt-out-systeem mogen bedrijven en organisaties consumenten bellen, tenzij consumenten aangeven dit niet te willen. Als het nieuwe wetsvoorstel erdoor komt, hebben telemarketeers vooraf toestemming nodig om te bellen naar consumenten die nog geen klant zijn.

Telemarketeers kunnen die toestemming bijvoorbeeld verkrijgen via online communicatie. Zo zouden marketeers via de webshop of website toestemming kunnen vragen voor het telefonisch benaderen van consumenten.

telemarketing wordt aan banden gelegd in de nieuwe telecommunicatiewet

Telemarketing wordt aan banden gelegd in de nieuwe telecommunicatiewet (bron afbeelding: DDMA)

Te weinig bescherming ondanks bel-me-niet register

Op dit moment kunnen Nederlanders zich enkel weren tegen telefoontjes van bedrijven en organisaties door zelf actie te ondernemen. De consument kan zich online of telefonisch inschrijven in het bel-me-niet register om in de toekomst niet meer gebeld te worden.

Echter, uit onderzoek van Radar blijkt dat mensen nog steeds gebeld worden terwijl ze ingeschreven staan in het register.

De staatssecretaris concludeert dat het bel-me-niet register te weinig bescherming biedt aan consumenten en grijpt daarom in met een nieuw wetsvoorstel.

Omkeren van de bewijslast voor telemarketing

In het nieuwe wetsvoorstel hebben marketeers vooraf toestemming nodig om nieuwe klanten te bellen met een telemarketing campagne.

Daarnaast komt er een omkering van de bewijslast: bedrijven moeten kunnen bewijzen dat de consument toestemming heeft gegeven, op dezelfde manier als bij e-mail marketing. Een sluitende registratie van 0pt-ins is dus vereist.

Door de wetswijziging staan marketeers voor een uitdaging: ze zullen bij het verzamelen of inkopen van leads moeten zorgen voor de juiste toestemming en die toestemming registreren in een opt-in systeem.

Telemarketing voor voormalige en bestaande klanten blijft wel toegestaan

Volgens het wetsvoorstel blijft het toegestaan om bestaande klanten te benaderen middels telemarketing. Dit betekent dat telemarketing campagnes voor bijvoorbeeld retentie doeleinden door kunnen gaan.

Het blijft ook mogelijk om voormalige klanten te bellen. Zo kunnen voormalige klanten benaderd worden met een win-back campagne om teruggewonnen te worden.

Wel wil de ACM dat er een maximale termijn ingesteld wordt, waarbinnen nog contact opgenomen mag worden met voormalige klanten voor een nieuwe aanbod. Deze termijn zal vooralsnog via zelfregulering bepaald worden.

Ook indien bestaande klanten gebeld worden zal je moeten kunnen bewijzen dat hier een gegronde reden voor is. Daarom is het verstandig om voor bestaande klanten de toestemming automatisch, gedurende de looptijd van het contract en de (nog te bepalen) termijn daarna, toe te voegen aan het 0pt-in register.

Telemarketing met opt-in in Basedriver

Het opt-in systeem van Basedriver is geschikt om verschillende kanalen te verwerken. Zo is het mogelijk om opt-ins voor telemarketing te registreren. Ook is het mogelijk om campagnes te maken om mensen met een combinatie van e-mail én telemarketing te benaderen.

Het opt-in systeem van Basedriver voldoet aan de eisen van AVG. Voor bestaande klanten wordt automatisch een opt-in aangemaakt die ook automatisch verloopt na de maximale termijn waarin mensen benaderd mogen worden. Per contactpersoon is het mogelijk om de historie in te zien en uiteraard is het mogelijk om automatisch alle gegevens van een persoon te ‘vergeten’.

Als marketeer is het belangrijk om nu al te beginnen met het verzamelen van toestemming, voordat de wetgeving van kracht is. Door dit snel in te richten en alvast opt-ins uit te vragen, voorkom je dat campagnes stil komen te liggen.

Telemarketing met Basedriver

Het opt-in systeem van Basedriver is geschikt voor e-mail en telemarketing

E-mail marketing als passende combinatie met telefonische marketing

Uit onderzoek onder marketeers blijkt dat e-mail marketing een van de meest effectieve marketing kanalen is. In plaats van consumenten te bellen voor een verlenging, kan het efficiënter zijn om een geautomatiseerde mail te sturen. Telemarketing kan ingezet worden bij klanten die niet op de e-mail reageren of waarbij de e-mail bounced.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.