Telemarketing en de impact van de nieuwe Telecommunicatiewet


Wetsvoorstel verbiedt telemarketing voor acquisitie tenzij mensen toestemming hebben gegeven

Wijziging Telecommunicatiewet: de impact voor telemarketing

  • De voorgestelde wijziging van de Telecommunicatiewet zorgt voor een overgang van een opt-out systeem voor telemarketing naar een opt-in systeem.
  • In Basedriver kunnen zowel opt-ins voor e-mail marketing én telemarketing geregistreerd kunnen worden. 
  • Het is voor marketeers belangrijk om tijdig te beginnen met het registreren van toestemming, om te voorkomen dat telemarketing campagnes stil komen te liggen.

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat (EKZ) Mona Keijzer wil de mogelijkheden voor acquisitie via telemarketing aan banden leggen met een wijziging van de Telecommunicatiewet. Op 25 maart is dit wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, waar het wacht op goedkeuring. Eind 2020 kan de wetgeving van kracht worden.

Keijzer wil naar een opt-in-systeem, waar op dit moment nog een opt-out-systeem geldt in de telemarketing.

Binnen het opt-out-systeem mogen bedrijven en organisaties consumenten bellen, tenzij consumenten aangeven dit niet te willen. Als het nieuwe wetsvoorstel erdoor komt, hebben telemarketeers vooraf toestemming nodig om te bellen naar consumenten die nog geen klant zijn.

Telemarketeers kunnen die toestemming bijvoorbeeld verkrijgen via online communicatie. Zo zouden marketeers via de webshop of website toestemming kunnen vragen voor het telefonisch benaderen van consumenten.

telemarketing wordt aan banden gelegd in de nieuwe telecommunicatiewet

Telemarketing wordt aan banden gelegd in de nieuwe telecommunicatiewet (bron afbeelding: DDMA)

Te weinig bescherming ondanks bel-me-niet register

Op dit moment kunnen Nederlanders zich enkel weren tegen telefoontjes van bedrijven en organisaties door zelf actie te ondernemen. De consument kan zich online of telefonisch inschrijven in het bel-me-niet register om in de toekomst niet meer gebeld te worden.

Echter, uit onderzoek van Radar blijkt dat mensen nog steeds gebeld worden terwijl ze ingeschreven staan in het register.

De staatssecretaris concludeert dat het bel-me-niet register te weinig bescherming biedt aan consumenten en grijpt daarom in met een nieuw wetsvoorstel.

Omkeren van de bewijslast voor telemarketing

In het nieuwe wetsvoorstel hebben marketeers vooraf toestemming nodig om nieuwe klanten te bellen met een telemarketing campagne.

Daarnaast komt er een omkering van de bewijslast: bedrijven moeten kunnen bewijzen dat de consument toestemming heeft gegeven, op dezelfde manier als bij e-mail marketing. Een sluitende registratie van 0pt-ins is dus vereist.

Door de wetswijziging staan marketeers voor een uitdaging: ze zullen bij het verzamelen of inkopen van leads moeten zorgen voor de juiste toestemming en die toestemming registreren in een opt-in systeem.

Telemarketing voor voormalige en bestaande klanten blijft wel toegestaan

Volgens het wetsvoorstel blijft het toegestaan om bestaande klanten te benaderen middels telemarketing. Dit betekent dat telemarketing campagnes voor bijvoorbeeld retentie doeleinden door kunnen gaan.

Het blijft ook mogelijk om voormalige klanten te bellen. Zo kunnen voormalige klanten benaderd worden met een win-back campagne om teruggewonnen te worden.

Wel wil de ACM dat er een maximale termijn ingesteld wordt, waarbinnen nog contact opgenomen mag worden met voormalige klanten voor een nieuwe aanbod. Deze termijn zal vooralsnog via zelfregulering bepaald worden.

Ook indien bestaande klanten gebeld worden zal je moeten kunnen bewijzen dat hier een gegronde reden voor is. Daarom is het verstandig om voor bestaande klanten de toestemming automatisch, gedurende de looptijd van het contract en de (nog te bepalen) termijn daarna, toe te voegen aan het 0pt-in register.

Telemarketing met opt-in in Basedriver

Het opt-in systeem van Basedriver is geschikt om verschillende kanalen te verwerken. Zo is het mogelijk om opt-ins voor telemarketing te registreren. Ook is het mogelijk om campagnes te maken om mensen met een combinatie van e-mail én telemarketing te benaderen.

Het opt-in systeem van Basedriver voldoet aan de eisen van AVG. Voor bestaande klanten wordt automatisch een opt-in aangemaakt die ook automatisch verloopt na de maximale termijn waarin mensen benaderd mogen worden. Per contactpersoon is het mogelijk om de historie in te zien en uiteraard is het mogelijk om automatisch alle gegevens van een persoon te ‘vergeten’.

Als marketeer is het belangrijk om nu al te beginnen met het verzamelen van toestemming, voordat de wetgeving van kracht is. Door dit snel in te richten en alvast opt-ins uit te vragen, voorkom je dat campagnes stil komen te liggen.

Telemarketing met Basedriver

Het opt-in systeem van Basedriver is geschikt voor e-mail en telemarketing

E-mail marketing als passende combinatie met telefonische marketing

Uit onderzoek onder marketeers blijkt dat e-mail marketing een van de meest effectieve marketing kanalen is. In plaats van consumenten te bellen voor een verlenging, kan het efficiënter zijn om een geautomatiseerde mail te sturen. Telemarketing kan ingezet worden bij klanten die niet op de e-mail reageren of waarbij de e-mail bounced.

E-mail marketing en telemarketing met Basedriver

E-mail marketing en telemarketing zijn essentieel voor de marketing van abonnementen. Basedriver is e-mail marketing software die specifiek is gemaakt voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes. Hierdoor stijgt het resultaat uit e-mail marketing zonder dat de marketingkosten stijgen.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief ontvang je updates over e-mail marketing, abonnementen marketing en exclusieve uitnodigingen voor evenementen en webinars.

Schrijf je nu in en je ontvangt direct de eerste update!

Deel dit artikel:

Facebook Twitter LinkedIn whatsapp Mail