Marketing tools: onmisbare online tools voor B2B en B2C marketeers

De marketing tools waarmee wij bouwen aan bereik, bekendheid en leads.

13 maart 2020 - 9 minuten
Gekleurde balk

Marketing tools: onmisbaar voor de B2B en B2C marketeer

 • Marketing tools zijn onmisbaar voor marketing teams die nieuwe klanten willen werven of bestaande klanten willen behouden.
 • Er is een enorme keuze aan marketing tools, met grote variatie in kosten. Belangrijk is om te bepalen welke tools passen in jouw organisatie.
 • Basedriver gebruikt ook marketing tools zoals Pipedrive, Ahrefs, Salesfeed, WordPress, Buffer en uiteraard Basedriver voor e-mail marketing.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Of je nu bij een start-up, scale-up of volwassen organisatie werkt, marketing tools zijn onmisbaar als je online traffic, leads en sales wilt laten groeien met digital marketing. Ook met Basedriver maken we gebruik van marketing tools om ons bereik te laten groeien. Dat is niet zonder resultaat, ons online bereik groeit maandelijks en onze sales funnel is goed gevuld. Marketing tools zijn dan een onmisbaar onderdeel van onze acquisitie strategie.

In dit artikel delen we welke marketing tools we bij Basedriver gebruiken om ons online bereik te laten groeien en nieuwe klanten te werven.

Je kunt in dit artikel meer lezen over de volgende onderwerpen:

Wat zijn marketing tools
Marketing tool voor CRM
Marketing tool voor SEO
Marketing tool voor Leads
Content management en landingspagina’s
E-mail marketing & Marketing automation
Online Analytics
Marketing tool voor social media
Excel is geen marketing tool
Marketing tools en privacy

 

Wat zijn marketing tools

Marketing tools zijn de software pakketten die marketeers gebruiken om hun bereik, merkbekendheid en leads binnen hun doelgroep te vergroten. Vaak betreft het online software die middels een maandelijks abonnement afgenomen worden. Marketing tools zijn onmisbaar voor digital marketing.

Er is een enorme keuze aan marketing tools beschikbaar, daarom is het voor grote organisaties belangrijk om een marketing architectuur te maken en op basis daarvan te bepalen welke marketing tools er nodig zijn om de business doelstellingen te behalen.

Ook voor onze startup zijn marketing tools noodzakelijk, op basis van een klein budget moeten we maximaal resultaat halen. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren een eigen stack van marketing tools opgebouwd die we graag met je delen.

Architectuur met marketing tools

Een architectuur met marketing tools

Marketing tool voor CRM: Pipedrive

Veel van onze klanten gebruiken Microsoft Dynamics als CRM systeem. Dat is zeker een geschikte keuze voor wat grotere organisaties. Zelf gebruiken we als sinds jaar en dag Pipedrive. Met name de manier waarop je met Pipedrive leads kunt volgen en de funnel kunt bekijken is handig.

Op basis van de deals in Pipedrive hebben we altijd een forecast beschikbaar met daarin de omzet uit projecten voor de aankomende twee maanden, dit is bijzonder handig voor planning en geeft richting aan onze sales activiteiten.

Een minpunt aan Pipedrive: de applicatie maakt vrij snel nieuwe contacten en organisaties aan. Daardoor ontstaan er al snel dubbele profielen. Voor ons is dat niet erg aangezien we Basedriver als centrale oplossing voor data gebruiken echter dit is een aandachtspunt als je Pipedrive wilt gebruiken in combinatie met marketing automation.

Marketing tool voor SEO: Ahrefs

SEO is en blijft onmisbaar voor B2B en B2C marketing. Zeker als startup is het belangrijk om de juiste keywords te selecteren en daar relevante, waardevolle content voor te maken. Daarnaast is het essentieel om voldoende backlinks te krijgen van relevante websites. De belangrijkste marketing tools in dit domein zijn Semrush, Ahrefs en Moz.

Wij hebben gekozen voor Ahrefs, met name omdat deze tool de meest uitgebreide database voor backlinks heeft. Daarnaast is het mogelijk om overzichten te maken van de keywords waar je goed op scoort en geeft de tool aan welke keywords relatief eenvoudig of juist moeilijk zijn.

Organisch zoekverkeer is een lastig kanaal, aangezien de resultaten van het werk pas op lange termijn zichtbaar zijn, echter door het gebruik van Ahrefs als marketing tool voor SEO kunnen we op een gestructureerde manier werken aan onze zichtbaarheid in zoekmachines.

Marketing tool Ahrefs voor SEO

Wij gebruiken Ahrefs als marketing tool voor SEO

Website: WordPress & Unbounce

Ongeveer 30% van alle websites in de wereld draait op WordPress, zo ook die van ons. WordPress is onmisbaar, het is gratis, er is veel informatie over te vinden en voor alle mogelijke functionaliteiten zijn wel plugins te vinden.

Wij gebruiken in onze Worpress websites de volgende plugins:

 • Yoast: de onmisbare plugin voor SEO.
 • OptIn Monster: Deze plugin gebruiken we om inschrijvingen te genereren vanuit onze blogposts.
 • Popup Maker: Hiermee genereren we automatisch een pop-up voor inschrijvingen.
 • WPML: Deze plugin is nodig voor de ondersteuning in meerdere talen.
 • Internal Link Juicer: Met deze plugin zorgen we voor interne links naar onze pagina’s.
 • WP Knowledge Base: Dit is de plugin waarmee we onze kennisbank hebben gerealiseerd.

Voor landingspagina’s gebruiken we Unbounce. Unbounce is naar onze mening één van de meest prettige tools om landingspagina’s en formulieren mee te maken die goed converteren. Het is mogelijk verschillende varianten te testen en responsive of AMP versies van de landingspagina te maken.

Marketing tool landingspagina met Unbounce

Landingspagina gemaakt met Unbounce

Belangrijk is dat de gegevens vanuit Unbounce automatisch Basedriver ingeladen worden, hierdoor kunnen we leadcampagnes opzetten met opvolging per e-mail. Om de koppeling te maken tussen Unbounce en Basedriver gebruiken we Zapier.

Marketing Tool voor leads: LinkedIn, Zapier en Salesfeed

Voor iedere B2B marketeer is het belangrijk om voldoende leads te genereren. Deels genereren we die leads vanuit de website. Met de tool Salesfeed kunnen we zien welke bedrijven onze website bezocht hebben. Dat geeft een goede indicatie van het bezoek, de kwaliteit van onze content en de bedrijven die geïnteresseerd zijn.

Als onderdeel van onze acquisitie strategie proberen we op verschillende plekken leads te genereren, binnen of buiten de website. Zo gebruiken we LinkedIn advertenties in combinatie met Lead formulieren.

Om al die gegevens netjes in Basedriver te krijgen gebruiken we Zapier. Zapier is een marketing tool met connectie met meer dan 2.000 websites en apps. Ook Basedriver heeft een koppeling met Zapier. Door Zapier te gebruiken komt alle data netjes Basedriver in waarna het wordt ontdubbeld en aan de juiste campagne toegekend.

 

Marketing tool voor analytics: Google Analytics

Website bezoek is natuurlijk een onmisbare metric voor iedere marketeer. Marketing begint met het genereren van bezoekers om vervolgens te zorgen dat je de juiste bezoekers trekt en ze kunt verleiden om contact op te nemen.

Zoals vrijwel ieder bedrijf gebruiken wij Google Analytics voor het meten van online traffic. Zeker als kleine website is het belangrijk om eigen verkeer uit te sluiten, dit kan een compleet verkeerd beeld geven van het verloop van bezoekers op de website.

E-mail marketing & marketing automation: Basedriver

Bij onze klanten komt ongeveer 40% van hun online bezoek uit e-mail marketing en marketing automation. E-mail marketing is een essentieel middel om in contact te blijven met klanten en leads.

Je kunt e-mail marketing gebruiken voor acquisitie, retentie en natuurlijk nieuwsbrieven. Wij gebruiken Basedriver als marketing tool voor e-mail marketing met een integratie met Pipedrive, WordPress en Zapier.

Marketing tool Basedriver voor e-mail marketing

Wij gebruiken Basedriver als marketing tool voor e-mail marketing

Social Media: Buffer

Social Media staat centraal in onze marketing strategie. Het belangrijkste kanaal daarbij is LinkedIn, waar ons aantal volgers maandelijks fors stijgt. Sinds kort zijn we ook actief op Pinterest en Youtube.  Linkedin en Pinterest managen we met de Buffer, deze social media marketing tool geeft ons de mogelijkheid om vooraf posts in te plannen voor meerdere kanalen. Hierdoor krijgen we een stabiele stroom van posts op de beste momenten.

Excel is geen marketing tool

Als het gaat om planningen, data of zoekwoordanalyse dan wordt er veel gebruik gemaakt van Excel. Excel is tenslotte toegankelijk en voor iedereen beschikbaar. Zodra je echter data over campagnes moet delen wordt het lastig. Daarnaast adviseren we om geen persoonsgegevens in Excel op te slaan en loop je altijd het risico in een oude versie te werken.

Marketing tools en privacy

Bij de keuze voor de juiste marketing tools is het belangrijk om rekening te houden met de eisen rondom AVG en privacy. In juli 2020 is het Privacy Shield ongeldig verklaard. Dit betekent dat veel Amerikaanse leveranciers van marketing tools niet meer voldoen aan AVG.

Als er permanent persoonsgegevens opgeslagen worden dan kiezen wij voor marketing tools uit Europa, bij voorkeur met een ISO:27001 certificering.

Tip: Lees meer over het privacy shield en de impact voor marketeers

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams
Zo maak je een succesvolle e-mail nieuwsbrief

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.