Marketing Automation flow campagnes die je niet mag missen

Met deze vijf marketing automation flow campagnes haal je maximaal resultaat

30 januari 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

Marketing Automation flow campagnes die je niet mag missen

Als je start met marketing automation dan ben je waarschijnlijk op zoek naar flow campagnes. Wij noemen dit ook wel triggerbased campagnes. Op basis van data in jouw database start je een campagne die bestaat uit meerdere opeenvolgende contactmomenten. Die contactmomenten kan je laten variëren op basis van het gedrag van de klant, heeft iemand geopend of geklikt? Dan trigger je het volgende contactmoment in de marketing automation flow.

1. Marketing automation flow voor leadgeneratie

Steeds meer wordt goede content essentieel om bekend te worden bij jouw doelgroep. Content in de vorm van video, instagram posts of updates op de website. Essentieel is vervolgens is dat je probeert het e-mail adres van de onbekende klant te verkrijgen, dat is de eerste stap op weg naar succesvolle herkenning en de trigger voor de eerste marketing automation flow.

E-mail is hét medium om van een onbekende klant een bekende klant te maken en in een later stadium te converteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een nieuwe nieuwsbrief abonnee de beste content krijgt van het afgelopen jaar, dat is eenvoudig te automatiseren en zorgt meteen voor een goede eerste indruk.

2. Marketing automation flow voor de ‘afhakers’ op jouw website

Nog steeds zien we dat er stevig campagne gevoerd wordt op naamsbekendheid en productaanbiedingen, waarna de bezoeker direct een aanbod onder zijn ogen krijgt. Bij een conversie is er succes, bezoekers die niet converteren worden gezien als uitval. De realiteit is echter dat verreweg het grootste gedeelte van de contactmomenten op je website, in je winkel of callcenter niet direct leiden tot conversie. Met een goede marketing automation flow kan je bezoekers benaderen om later alsnog op een aanbod in te gaan, wellicht in een ander verkoopkanaal.

Hoe je dat doet? Vraag de klanten wat gegevens achter te laten, maak een voorbeeldberekening, verstuur een offerte of bewaar een winkelwagen. Allemaal methoden met bewezen effect en die zorgen voor een hoger rendement op je bestaande bezoekers.

De marketing automation flow stopt niet na de aankoop. De aankoop van een product is namelijk een uitstekend moment voor upsell van aanvullende producten.

3. Geautomatiseerde activatie en upsell campagnes

Nadat je product verkocht is, wil je dat de klant het product gaat gebruiken. Als je de klant helpt bij het gebruiken van je product of dienst, geef je de klantrelatie een stevige basis. Die basis schept de gelegenheid de klant te leren kennen. Goede activatie- en loyaliteits campagnes zorgen ervoor dat klanten blijven, dat ze hun contracten verlengen en dat ze terugkomen op het moment dat ze behoefte hebben aan vervangend of een ander product.

Marketing automation flow campagnes zijn een uitstekend middel voor activatie. Bijvoorbeeld met een welkomstcampagne met tips over het gebruik en informatie over de mogelijkheden. Verjaardagscampagnes zijn bekende voorbeelden om klanten betrokken te houden.

Naast dit soort communicatie is de e-mailnieuwsbrief een uitstekend middel voor klantbinding, mits deze gepersonaliseerd en relevant is. Er is tenslotte niets vervelender dan dat je bestookt wordt met aanbiedingen van producten die je al hebt. Met Basedriver kan je voor iedere klant een eigen nieuwsbrief opmaken, helemaal automatisch! 

Activatiecampagnes hebben als doel mensen te inspireren en te activeren om meer waarde te halen uit je product of dienst of om additionele producten bij te verkopen. Ze zijn tevens de aanjager van de volgende soorten campagnes: retentie/winback en cross-sell.

4. Retentie flows en/of Winback flow campagnes

Een marketing automation flow voor retentie of winback heeft als doel om van bestaande klanten nieuwe klanten te maken. Bij diensten spelen deze campagnes op het moment dat een contract afloopt of reeds is opgezegd. Bij producten speelt het op het moment dat het product aan het einde van zijn levenscyclus loopt of er een opvolger in de markt is gezet. Ook vanuit de activatiecampagnes is het mogelijk te ontdekken of klanten aan vervanging toe zijn. Een stijging of daling van klikgedrag op de nieuwsbrief kan bijvoorbeeld een reden zijn om de marketing automation flow voor retentie te starten.

Een retentie- of winback flow moet altijd gepersonaliseerd worden. De klant heeft tenslotte al een relatie met je en deze verwacht dat daar rekening mee gehouden wordt. Het is dus noodzakelijk om deze campagnes te automatiseren. Net als bij opvolgcampagnes zijn e-mail en telemarketing uitstekende kanalen voor retentie en winback.

5. Marketing automation flow voor crossell

Bij cross-sell maken we bestaande klanten waardevoller door ze een ander product aan te bieden dat geen directe relatie heeft met het product dat ze eerder gekocht hebben. Want hoe meer producten een klant heeft, hoe dieper de relatie, hoe meer mogelijkheden voor activatie en hoe meer kansen om nog meer waarde te genereren.

Een marketing automation flow voor cross-sell loopt continu door. Het is vooral zaak om te ontdekken waar de interesses van de klant liggen. Bijvoorbeeld door in de nieuwsbrief drie producten te presenteren, te registreren waar er op geklikt wordt en vervolgens de volgende nieuwsbrief de selectie daarop aan te passen. Of door het simpelweg aan de klant te vragen in een poll.>

Cross-sell loopt gelijk met activatie, op basis van de verzamelde data is het mogelijk om te bepalen wat het beste aanbod is voor de individuele klant en deze vervolgens een gepersonaliseerd aanbod te doen voor andere producten. Het moge duidelijk zijn dat ook een flow voor cross sell gepersonaliseerd en dus geautomatiseerd moet worden.

Marketing automation flow campagnes in Basedriver

Voor succesvolle marketing automation flow campagnes is het essentieel dat marketeers de beschikking hebben over betrouwbare data. Deze data dient automatisch geprepareerd te worden, zonder dat er handwerk bij komt kijken.

Als marketeers zelf flow campagnes kunnen maken, zonder externe hulp, dan stijgt het aantal relevante campagnes zonder dat de kosten voor campagne management stijgen.

In Basedriver is het heel eenvoudig om marketing automation flow campagnes te maken. Basedriver zal vervolgens automatisch voor ieder profiel een persoonlijke contactplanning berekenen en verzenden.

Wil je meer informatie over marketing automation flow campagnes?

E-mail marketing is een essentieel onderdeel van de marketing mix voor abonnementen. Basedriver is e-mail marketing software die specifiek is gemaakt voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees, zonder dat de marketingkosten stijgen.

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief ontvang je updates over e-mail marketing, abonnementen marketing en exclusieve uitnodigingen voor evenementen en webinars. Schrijf je nu in en je ontvangt direct de eerste update!
NW0000003-1-Basedriver formulier nieuwsbrief inschrijving

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.