Conversie verhogen van een e-mail – zo verhoog je de omzet uit e-mail marketing

Meer omzet uit e-mail marketing door een hogere conversie

25 november 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk
  • Om goed converterende e-mails te maken moet de basis op orde zijn: een goede deliverability en kwalitatieve, responsive, templates.
  • Als basis op orde is zijn er drie factoren bepalend: de propositie, de selectie van ontvangers en het moment van verzenden.
  • Met behulp van personalisatie is het mogelijk om de juiste propositie, naar de juiste ontvangers op het juiste moment te sturen, wat een enorme boost geeft aan de conversie.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

E-mail marketing is al jaren het meest rendabele digitale kanaal. Een database met geïnteresseerde ontvangers is enorm waardevol: je kunt ze bereiken tegen lage kosten en de boodschap optimaal afstemmen op de ontvanger.

Toch is de conversie vanuit e-mail marketing vaak laag. Niet zelden koopt minder dan 1% van de ontvangers een product vanuit de e-mail. Dat is zonde, want een hogere conversie leidt direct tot meer omzet.

In dit artikel gaan we dieper in op manieren om de conversie vanuit e-mail te verhogen

 

Wat betekent conversie

In dit artikel bedoelen we met conversie het percentage ontvangers van een e-mail dat, naar aanleiding van die e-mail, een actie onderneemt. Dat kunnen verschillende acties zijn, bijvoorbeeld:

  • Een inschrijving voor een evenement;
  • Een aanvraag voor een demonstratie;
  • Het afsluiten van een abonnement;
  • Het kopen van een product.

Niet voor niets is conversie-optimalisatie een hot topic. Door het verhogen van de conversie zorg je er namelijk voor dat de omzet stijgt, zonder dat je meer mailings hoeft te versturen.

 

Wat is een normale conversie vanuit e-mail marketing

De conversie van e-mail marketing campagnes kan enorm verschillen.

Wij versturen zelf ook e-mail campagnes met een call to action. Bij de uitnodiging van ons vorige webinar, bijvoorbeeld, hadden we een conversie van  7%. Dit betekent dat 7% van de ontvangers zich uiteindelijk hebben ingeschreven.

We hebben ook wel eens andere campagnes verstuurd, bijvoorbeeld voor het inschrijven voor een demonstratie. Bij die campagnes was de conversie lager dan 1%.

Bij onze klanten zien we hetzelfde beeld, hoge conversieratio’s, tussen de 5% en 10% zijn mogelijk, maar vaker is de conversie laag.

Dat betekent overigens niet dat deze campagnes niet rendabel zijn, vanwege de lage kosten van e-mail marketing kan ook een campagne met lage conversie winstgevend zijn. Door veel campagnes te versuren met een lage conversie verhoog je echter wel het risico op uitschrijvingen.

 

Conversie verhogen in vier stappen

De conversie uit e-mail marketing kan dus flink verschillen, maar hoe komt dat eigenlijk? Wat is de reden dat de ene campagne goed werkt en de andere helemaal niet?

Als je start met het verhogen van de  conversie vanuit e-mail marketing dan zijn er vier stappen die je moet volgen. We zullen ze stap voor stap doornemen.

 

Stap 1: De basis op orde

Wil je de conversie verhogen, dan moet de e-mail natuurlijk wel aankomen in de inbox van de ontvanger. De e-mail deliverability moet dus op orde zijn. Daarnaast openen meer dan de helft van de ontvangers een e-mail op hun mobiel. Het is dus belangrijk dat templates goed werken en responsive zijn.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe essentieel het is dat templates goed en snel werken in verschillende browsers. Onze ervaring is dat snelle en strakke templates zorgen voor een betere conversie dan templates met veel toeters en bellen, die niet in elke browser werken.

Tip: lees meer over e-mail deliverability

Ook is de landingspagina een belangrijk onderdeel van de campagne. Als mensen doorklikken vanuit de e-mail dan moeten ze natuurlijk wel op een duidelijke en wervende pagina terecht komen.

Onze ervaring is dat het prefillen van klantgegevens op de landingspagina ook een grote impact heeft op de conversie. Hierdoor hoeft de klant enkel nog de bestelling te bevestigen en te betalen, alle persoonsgegevens worden automatisch gevuld.

Tip: lees meer over landingspagina’s

 

Stap 2: Bepaal de propositie of, bij voorkeur, meerdere proposities

Het spreekt voor zich dat de propositie, het aanbod voor de klant, van groot belang is voor de conversie. Hoe beter het aanbod past bij de wensen en verwachtingen van de ontvanger, hoe meer er verkocht wordt.

Als wij een uitnodiging voor een webinar sturen dan is de conversie hoog. Bij een uitnodiging voor een demonstratie is de conversie laag. De reden:  een webinar is voor een veel groter gedeelte van de ontvangers van onze nieuwsbrief interessant.

Het is verstandig om meerdere proposities of aanbiedingen te maken en hiermee te testen, daarvan leer je welke propositie zorgt voor de hoogste conversie.

 

Stap 3: Selecteer de juiste ontvangers

Om de conversie te verhogen is de selectie minstens zo belangrijk als de propositie. Als een groot deel van de ontvangers inactief is en dus nooit een mail opent, dan gaan ze uiteraard ook niets vanuit de e-mail kopen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de historie van de ontvangers. Is deze al klant? Heeft deze een abonnement? Wat is er eerder gekocht? Op wat voor content heeft iemand geklikt? Op basis van deze gegevens kan je bepalen welke ontvangers écht interesse hebben in jouw product.

Wij gebruiken het e-mail lifecycle model om te bepalen welke klanten actief zijn en mogelijk interesse hebben in ons product. Hierdoor versturen we commerciële aanbiedingen enkel naar ontvangers waarvan de kans op  conversie hoog is.

Conversie verhogen met lifecycle management

Tip: Lees meer over de lifecycle van e-mail marketing ontvangers

 

Stap 4: Conversie verhogen met een persoonlijk verzendmoment

Personalisatie is hét toverwoord als het gaat om conversie optimalisatie. Door het maken van de juiste selectie ben je eigenlijk al aan het personaliseren. Je bepaalt namelijk wie de campagne krijgt en wie niet.

De volgende stap is dat je meerdere proposities maakt en die afstemt op de ontvanger. Afhankelijk van productbezit, content interesse of website bezoek kan je de inhoud van de e-mail veranderen, wat zorgt voor een hogere conversie.

Daarnaast hebben wij zeer goede resultaten gezien met het bepalen van een persoonlijk verzendmoment. De ontvanger krijgt dan de mail op het moment dat de kans het grootst is dat deze de mail opent.

Door de selectie, propositie en het verzendmoment te personaliseren zorg je voor de maximale kans op conversie. Zeg nou zelf, wie wil dat niet?

Tip: Lees meer over het beste verzendmoment voor e-mail campagnes

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.