Marketingkosten besparen: zo maak je efficiënter gebruik van jouw marketing budget

Genereer meer resultaat tegen lagere kosten met e-mail marketing en campagne management

19 maart 2020 - 8 minuten
Gekleurde balk

Marketingkosten besparen: Zo maak je efficiënter gebruik van jouw marketing budget

 • Het is mogelijk marketingkosten te besparen door meer gebruik te maken van e-mail marketing.
 • Naarmate je meer campagnes verstuurt groeien de kosten voor campagne management, deze worden hoger dan de kosten voor e-mail marketing software.
 • Als marketeers zelf aan de knoppen zitten en werkzaamheden geautomatiseerd worden is het mogelijk om fors te besparen op de kosten voor campagne management.

Tip: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Wat verstaan we onder marketingkosten

Marketingcommunicatie is essentieel om meer bezoekers, leads en verkopen te genereren. Ook voor het behouden van klanten (retentie) is communicatie nodig. Daar komen echter kosten bij kijken. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat bij een gemiddelde organisatie ongeveer 12% van de totale kosten bestaat uit marketingkosten.

Voor consumentenbedrijven ligt dat vaak anders dan voor B2B bedrijven. Bij online bedrijven is dit aandeel vaak hoger, aangezien zij in grotere mate afhankelijk zijn van betaalde online marketing voor website bezoek.

Ieder bedrijf dat wil groeien moet marketingkosten maken. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van e-mail marketing om marketingkosten te besparen. Daarnaast gaan we dieper in op de werkelijke kosten van e-mail marketing en de mogelijkheden om meer te doen met minder budget.

De volgende zaken komen aan bod in dit artikel:

E-mail marketing als kanaal om marketingkosten te besparen
De werkelijke kosten van e-mail marketing
Kosten van e-mail marketing campagnes besparen

E-mail marketing als kanaal om marketingkosten te besparen

Uit onderzoek onder marketeers blijkt keer op keer dat e-mail marketing één van de meest effectieve marketing kanalen is. Na de website is e-mail marketing het meest effectief. Zonder e-mail marketing begin je dus meteen op een achterstand ten opzichte van je concurrentie.

marketingkosten: de effectiviteit van digitale kanalen

E-mail marketing is één van de meest effectieve kanalen voor marketing (bron: Kissmetrics)

 

Bij onze klanten komt zo’n 40% van alle online bezoekers uit e-mail marketing. Ook daar zien we dat e-mailmarketing onmisbaar is. Uit onderzoek van Hubspot Research blijkt dat de ROI van e-mail marketing kan oplopen tot €50 omzet voor iedere €1 kosten.

marketingkosten en rendement per industrie

Het rendement van e-mail marketing per branche (bron: Hubspot research)

Als je marketingkosten wilt besparen dan is het zeker aan te raden om marketing budget te verschuiven en te investeren in e-mail marketing, dit is de meest effectieve manier om marketing budget in te zetten.

E-mail marketing is ook een uitstekend middel voor het benaderen van bestaande klanten, voor retentie, upsell of cross-sell. Ook het benaderen van bestaande klanten levert meer rendement op tegen lagere kosten, in vergelijking met acquisitie marketing.

Daarnaast is e-mail marketing uitstekend te gebruiken in combinatie met andere kanalen. Nog steeds zien we dat bedrijven bestaande klanten eerst bellen voor een verlenging, het is efficiënter om een geautomatiseerde mail te sturen en pas te bellen als daar niet op gereageerd wordt.

Marketingkosten besparen staat hoog op de agenda, zo concludeert ook MarketingWeek. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de ondervraagde marketeers campagnes uitstellen om kosten te besparen. Desondanks worden een record aantal e-mail berichten verstuurd. Basedriver rapporteerde in maart 2020 23% meer verzonden berichten dan het voorgaande record, november 2019.

De werkelijke kosten van e-mail marketing

Om de marketingkosten van e-mail te bepalen moeten we verder kijken dan enkel de kosten voor de e-mail marketing software. het is belangrijk om ook de kosten voor campagne management mee te nemen.

Als je begint met e-mail marketing dan zijn die vaak laag, vaak is er wel een handige collega die met Mailchimp of een andere tool uit de voeten kan. Het is niet erg als het enkele uren duurt om een campagne te maken en te verzenden.

Zo’n e-mail marketing campagne kent de volgende stappen:

 1. Prepareren van de data
  Uit verschillende bronnen verzamelen van data (inschrijvingen, uitschrijvingen, bestaande klanten, prospects) en ontdubbelen zodat een schone lijst ontstaat.
 2. Prepareren van de content
  Maken van artikelen voor de campagne, bestaande uit tekst, beeldmateriaal en wellicht interactieve elementen.
 3. Invoeren van de data en de content in de e-mail marketing software
  Het maken van templates, invoeren van content en importeren van geprepareerde data.
 4. Testen en verzenden van de campagne
  Het versturen van een testmailing, aanpassen en verzenden van de campagne.

De werkelijke kosten van een e-mail marketing campagne bestaan uit twee componenten:

 1. De kosten voor campagne management: het preparen, maken en verzenden van campagnes (stap 1, 2, en 3)
 2. De kosten voor de e-mail marketing software en verzenden van e-mails  (stap 4)

De kosten van e-mail marketing software kunnen variëren. Als je 500.000 e-mails per maand verstuurd dan moet je rekenen op kosten tussen de €500 en €1.500 per maand.

De kosten voor het prepareren van de campagne zijn in grote mate afhankelijk van het aantal verschillende databronnen, de hoeveelheid content en de hoeveelheid personalisatie. Bedrijven die veel campagnes versturen hebben teams met meerdere data-analisten voor de data preparatie en meerdere e-mail marketeers voor het maken en verzenden van campagnes.

Afhankelijk van de automatiseringsgraad kan één data analist met twee e-mail marketeers ongeveer 20 campagnes per week versturen of 10 geautomatiseerde campagnes inrichten. De kosten hiervan liggen tussen de €10.000 en €15.000 per maand. Misschien zitten deze kosten niet in het campagne budget, maar het zijn wel degelijk marketingkosten!

De kans is daarnaast groot dat je regelmatig externe ondersteuning nodig hebt, tijdens piekuren of bij afwezigheid van het eigen personeel. Ook is het niet altijd even makkelijk om e-mail marketing vacatures op te vullen Om die reden is er de afgelopen jaren een enorm aanbod ontstaan aan adviesbureau’s voor e-mail marketing en marketing automation.

De kosten voor het managen van e-mail marketing campagnes zijn vele malen hoger dan de kosten voor het daadwerkelijk verzenden van de campagne. Dat effect wordt versterkt doordat een team van vijf personen aansturing en coördinatie vraagt. Ook de overhead uren nemen toe naarmate er meer campagnes verzonden moeten worden, dit is te zien in onderstaande grafiek.

Marketingkosten: de werkelijke kosten van e-mail marketing

De kosten voor campagne management stijgen harder dan de kosten voor e-mail marketing software (Bron: Basedriver)

Als je een business case maakt voor e-mail marketing dan is het belangrijk om bij de marketingkosten ook campagne management mee te nemen. Hoe meer databronnen, hoe meer personalisatie en hoe meer mensen er bij een campagne betrokken zijn, hoe groter de impact van campagne management op de totale marketingkosten.

Het is dus goed mogelijk dat die laagdrempelige, goedkope tool waar je mee begonnen bent uiteindelijk een heel stuk duurder uitvalt. De meeste klanten van Basedriver hebben hetzelfde ervaren, ze zijn begonnen met voordelige, maar bewerkelijke, e-mail marketing software maar uiteindelijk overstapt op een platform wat tijd en kosten bespaart.

E-mail marketing kosten besparen en het resultaat verhogen

Het verhogen van de frequentie en de relevantie van e-mail marketing campagnes is een belangrijk onderdeel van een e-mail marketing strategie. De bottleneck zijn vaak de kosten voor campagne management: er is onvoldoende tijd in de organisatie en/of onvoldoende budget om additionele mensen aan te nemen.

Er is echter een manier om het aantal campagnes te verhogen zonder de kosten teveel te laten stijgen. Die manier is door te zorgen dat marketeers zelfstandig campagnes kunnen maken en verzenden.

Een bedrijf als New Skool Media verstuurt meer dan 100 contactmomenten per dag, zonder dat daar e-mail marketeers of data analisten voor nodig zijn. Marketeers van alle merken kunnen dit zelfstandig. Hierdoor besparen ze enorm op de kosten van campagne management.

Er zijn vier randvoorwaarden om marketeers zelf campagnes te laten maken:

 • Er moet automatisch betrouwbare data beschikbaar zijn waar marketeers mee kunnen werken;
 • De regels van de organisatie (contactdruk, merkenbeleid, rollen en rechten en AVG) moeten automatisch afgedwongen worden;
 • Het plannen en personaliseren van campagnes moet in hoge mate automatisch verlopen;
 • De software moet laagdrempelig zijn, zonder dat er technische kennis nodig is.

Met Basedriver zorgen we ervoor dat marketeers zelf aan de knoppen zitten. Hierdoor kan je meer campagnes versturen zonder dat de marketingkosten stijgen. Het resultaat van e-mail marketing gaat omhoog.

Wij adviseren om, bij het selecteren van e-mail marketing software, te bepalen hoeveel campagnes je per maand wilt versturen en wat de bijbehorende kosten zijn voor campagne management. Hoe meer marketeers zelf kunnen doen, hoe groter de besparing op de marketingkosten. 

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.