E-mail marketing software waarmee content en data bij elkaar komen

Selecteer de juiste e-mail marketing software en breng de juiste content bij de juiste ontvanger.

03 februari 2020 - 14 minuten
Gekleurde balk
 • Bij de keuze voor e-mail marketing software zijn de beschikbaarheid van content en data, de technische kennis en de gewenste frequentie van campagnes van belang.
 • Bij grotere aantallen campagnes zijn de kosten voor campagnemanagement hoger dan de kosten voor de e-mail marketing software.
 • Door werkzaamheden te automatiseren en marketeers zelf campagnes te laten maken is het mogelijk tegen lagere kosten meer gepersonaliseerde campagnes te verzenden.

De keuze voor e-mail marketing software

Één van de belangrijkste keuzes voor e-mail marketeers is de juiste e-mail marketing software. In dit artikel helpen we je om een goed vergelijking te maken, zodat jouw marketing team succesvoller wordt met e-mail marketing.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is e-mail marketing software
Het verschil tussen e-mail marketing en marketing automation
e-mail marketing software checklist
Past de e-mail marketing software bij jouw organisatie
Hoeveel tijd en technische kennis is er in de organisatie beschikbaar
Heeft de e-mail marketing software alle gewenste functionaliteiten
Heb je voldoende mogelijkheden om de mailinglijst te laten groeien
Is het mogelijk om data te delen met andere systemen
Is het mogelijk om GDPR/AVG proof te werken
Is de software en de ondersteuning Nederlandstalig
Past de software in jouw e-mail marketing strategie?
Biedt de e-mail marketing software mogelijkheden voor campagne management
De kosten van e-mail marketing software

Wat is e-mail marketing software

E-mail marketing software is software waarmee je e-mail campagnes kunt versturen naar personen in de database. Een e-mail campagne kan eenmalig verstuurd worden (bij een eenmalige actie) of doorlopend (bij een retentie campagne).

Naast e-mail marketing software heb je waarschijnlijk meer marketing tools nodig. Het is daarom belangrijk om goed te bepalen welke combinaties van marketing tools in jouw situatie nodig is. Een marketing architectuur kan hierbij helpen.

Voor organisaties met meerdere marketeers is de keuze voor e-mail marketing software één van de belangrijkste keuzes. De keuze voor het juiste pakket heeft invloed op de marketingkosten en daarmee het rendement. Hoe beter de software past bij de organisatie, hoe groter de kans op succes.

Het verschil tussen e-mail marketing en marketing automation

E-mail marketing software heeft veel vergelijkbare functionaliteiten als marketing automation software. Ook met marketing automation software is het mogelijk om doorlopende, geautomatiseerde, campagnes te versturen.

De doelstelling van e-mail marketing is om mensen door middel van e-mail campagnes te interesseren voor jouw product. E-mail marketing is een uitstekend middel om content bij geïnteresseerde klanten of prospects te krijgen.

E-mail marketing is dan ook een verlengstuk van contentmarketing. Als je kwalitatieve content maakt en die verspreid via online en social media, dan helpt dat in inschrijvingen te genereren voor jouw mailinglijst.  Die nieuwsbrief inschrijvingen kan je vervolgens persoonlijke nieuwsbrieven sturen, met content die voor hen interessant is.

Op basis van de resultaten kan je vervolgens bepalen welke content aanslaat en meer schrijven over dat onderwerp. Op die manier ontstaat een vliegwiel waarmee content zorgt voor meer data én data voor betere content.

E-mail marketing en marketing automation

Door middel van contentmarketing en e-mailmarketing groeit de marketing database. Echter, niet al die mensen zullen direct interesse hebben in jouw product. Daar komt marketing automation om de hoek kijken.

Door middel van marketing automation kan je de relatie met de mensen in de database opbouwen en versterken. Op basis van hun gedrag kan je bepalen of ze behoefte hebben aan meer content of dat ze zich aan het oriënteren zijn op jouw product. Je bouwt triggers op basis van het vertoonde gedrag.

Die triggers zorgen ervoor dat je de juiste mensen een aanbod kan doen, bijvoorbeeld om een product aan te kopen of om een demonstratie in te plannen. Lezen mensen de nieuwsbrief juist niet? Benader ze dan met een reactivatie campagne.

Samengevat: Met e-mail marketing zorg je voor een steeds grotere marketing database met mensen die interesse hebben in jouw content. Met marketing automation benader je de juiste mensen met een aanbod, zodat ze uiteindelijk klant kunnen worden.

E-mail marketing software checklist

Er zijn veel overwegingen bij het maken van een keuze voor e-mail marketing software. Als je nu geen tijd hebt om het hele artikel te lezen, dan kan je ook onze handige checklist downloaden.

e-mail marketing software checklist

Een handige checklist voor het kiezen van e-mail marketing software

Past de e-mail marketing software bij de werkwijze van jouw organisatie?

Voordat je een e-mail marketing programma gaat selecteren is het verstandig om na te denken over de werkwijze voor e-mail marketing in jouw organisatie.

Zijn er bijvoorbeeld e-mail marketeers beschikbaar of moet je deze nog werven? Heb je data-analisten in huis? Als een stagair de content maakt, kan deze dan ook de data inzien?

Verder is het belangrijk om te bepalen wat de software allemaal moet kunnen. Wil je ook campagnemanagement functies? Moeten er ook landingspagina’s gemaakt worden. En hoe zit het met de datakwaliteit?

Met Basedriver helpen we je om de door jouw gewenste werkwijze in de software te verankeren, hiervoor hebben we volgende mogelijkheden:

 • Automatisch beheren van contactdruk per klant;
 • Inrichten van de rollen en rechten voor jouw organisatie, eventueel met goedkeuring en feedback;
 • Automatisch versturen van de juiste campagne op basis van prioriteiten;
 • Mogelijkheden om eigen workflows te maken voor campagnes;
 • Integraties met meer dan 2.000 verschillende websites en apps.

In dit artikel kan je meer lezen over een werkwijze voor campagnes.
In dit artikel kan je ideeën vinden voor doorlopende (flow) campagnes die je niet mag missen.

Hoeveel tijd en (technische) kennis is er beschikbaar in jouw organisatie voor e-mail marketing

De meeste e-mail marketing software vraagt de nodige technische kennis, bijvoorbeeld HTML. In veel organisaties is er slechts een beperkt aantal mensen met deze kennis. Het gevolg: zij krijgen het steeds drukker en niet alle ideeën kunnen uitgevoerd worden.

Met Basedriver zorgen we ervoor dat iedereen in jouw organisatie campagnes kan maken, zonder technische kennis. Ook het maken van selecties is in Basedriver geautomatiseerd.

De volgende mogelijkheden zorgen ervoor dat je zonder technische kennis toch campagnes kunt maken in Basedriver:

 • Eenvoudige user interface, ontworpen voor marketeers;
 • Automatisch samenstellen van verschillende varianten van mailings op basis van data;
 • Automatisch maken van selecties, ook voor meerdere merken;
 • Uitgebreid ondersteuning middels Youtube, de online kennisbank en via ons support team.

Op onze kennisbank vind je een instructie voor nieuwe gebruikers

Heeft de e-mail marketing software alle gewenste functionaliteiten?

Natuurlijk moet e-mail marketing software de juiste functionaliteiten hebben. Met Basedriver brengen we drie keer in het jaar een nieuwe versie uit met nieuwe functies. Hierdoor werk je met een e-mail marketing platform wat meegroeit met jouw wensen.

Een aantal van de mogelijkheden van Basedriver:

 • Split Run variatie testen van mailings;
 • Automatische e-mail flows en opvolgacties;
 • Resultaten van e-mailings terugzien in dashboards;
 • Opzetten en verzenden van lead campagnes;
 • Uitgebreide selectie- en personalisatiemogelijkheden;
 • Integraties met meer dan 2.000 verschillende websites en apps;
 • Automatisch bepalen van het beste verzendmoment voor campagnes;
 • Multi-channel campagnes met e-mail, direct mail en telemarketing.

Hier lees je meer over de laatste updates van Basedriver
Hier lees je meer over gepersonaliseerde nieuwsbrieven in Basedriver

De kans dat je één pakket vind dat alle gewenste functionaliteiten heeft is klein. Zo hebben wij ervoor gekozen om geen functionaliteit te ontwikkelen voor landingspagina’s. Er zijn andere marketing tools die hier veel geschikter voor zijn. Indien we de functionaliteit zelf niet in huis hebben, dan koppelen we met andere marketing tools. Hierdoor hou je altijd één database met marketing data.

Heb je voldoende mogelijkheden om jouw mailinglijst te laten groeien?

Hoe groter de mailinglijst, hoe beter het resultaat. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Er zijn veel verschillende manieren om jouw mailinglijst te laten groeien, zoals:

 • Via de content op de eigen website, pop-ups of chatbots;
 • Via campagnes op sociale media;
 • Via winacties, quizzen en spelletjes;
 • Via beurzen en evenementen;
 • Door lijsten in te kopen.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken. Het is belangrijk dat de e-mail marketing software voldoende mogelijkheden heeft om nieuwe inschrijvingen te ontvangen en te ontdubbelen. Data kwaliteit is tenslotte één van de belangrijkste voorwaarden voor succesvolle campagnes.

Daarnaast is het belangrijk dat klanten zich niet uitschrijven. Kijk daarom of de e-mail marketing software beschikt over geautomatiseerde uitschrijfpagina’s,  mogelijkheden heeft voor heractivatie campagnes en bouncers opnieuw kan benaderen indien nodig.

Lees meer over de groei van jouw mailinglijst.

Is het mogelijk om data te delen met andere systemen?

Als je meer wilt doen met marketing automation en e-mail marketing dan is het belangrijk dat de email marketing tool gekoppeld is met meerdere (bron) systemen. Bijvoorbeeld een CRM systeem, Abonnementenregistratie, ERP systeem of webshop.

Het is niet de bedoeling dat er handmatig lijstjes overgezet worden van het ene systeem naar het andere. Daarom bieden we met Basedriver de volgende mogelijkheden:

 • Batchgewijze uploads van data via sFTP;
 • Toevoegen of wijzigen van data via de Basedriver API;
 • Toevoegen of wijzigen van data via HTTP posts (webhooks);
 • Integraties met meer dan 2.000 apps en websites via Zapier;
 • Op maat gemaakte koppelingen.

Door bovenstaande mogelijkheden is het mogelijk om met vrijwel ieder backoffice systeem een koppeling te maken.

Meer informatie over een marketing automation architectuur vind je hier

Biedt de e-mail marketing software mogelijkheden voor campagne management

Als het aantal campagnes groeit en je veel campagnes automatiseert, dan loop je het risico bepaalde klanten heel vaak te benaderen en anderen juist helemaal niet. Ook als je met meerdere merken werkt dan is het belangrijk om deze campagnes op elkaar af te stemmen.

Vaak is dit handwerk, campagne managers temmen onderling de campagnes op elkaar af. Het nadeel is dat hele campagnes uitgesteld worden vanwege het risico dat er overlap zit in de selecties.

Met Basedriver maken we een geautomatiseerde, persoonlijke, campagneplanning. We hebben een slim algoritme wat continu berekent wie welke campagne zou moeten krijgen, op basis van input als:

 • De gewenste verzenddruk (contactdruk);
 • De prioriteit van de campagne;
 • De prioriteit van het gekozen merk;
 • Het gedrag van de ontvanger;
 • De beschikbare content;

Hierdoor is het niet meer nodig om campagnes op elkaar af te stemmen, je kunt de business rules inregelen waardoor de planning automatisch ingevuld wordt. Je verhoogt hiermee het bereik zonder de klant te overvoeren met mailings.

Meer informatie over de persoonlijke campagne planning

Is het mogelijk om AVG – GDPR proof te werken.

Uiteraard wil je voldoen aan de wettelijke regelgeving rondom AVG en GDPR. Het registeren van een opt-in, bijvoorbeeld, is meer dan een veld op ‘ja’ zetten. Je wilt de historie bijhouden van inschrijvingen en uitschrijvingen en die bij een klacht kunnen overleggen.

Ook is het belangrijk dat van e-mail marketing software zo veilig mogelijk is. Met Basedriver hebben we vanaf het allereerste begin de ISO:27001 certificering voor informatiebeveiliging.

Met Basedriver hebben we de volgende functionaliteiten in het kader van AVG:

 • Historie van opt-ins en opt-outs per klant, per merk en per type (redactioneel, commercieel, derden);
 • Vergeet me functie, alle gegevens per klant worden vergeten;
 • Klikgedrag, indien gewenst is iedere actie van de klant opvraagbaar;
 • ISO:27001 informatiemanagementsysteem en gouden privacy waarborg

Lees hier meer over AVG en Basedriver

Is het mogelijk om actief de kwaliteit van data te verbeteren

Een succesvolle e-mail marketing campagne valt of staat bij de kwaliteit van de marketingdata. Is de data verouderd of zijn de mensen in de database niet meer geïnteresseerd, dan is de kans op succes klein. Een database is als een huis, als je het niet onderhoud dan holt de kwaliteit achteruit.

Met automatisering is het mogelijk om datakwaliteit continu te verbeteren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

 • Automatische controles op binnenkomende data;
 • Automatisch ontdubbelen van inschrijvingen op andere databases, zoals van klanten;
 • Heractivatie campagnes om het aantal actieve profielen te verhogen;
 • Verrijkingscampagnes om de data aan te vullen.

Als marketeers altijd toegang hebben tot actuele en kwalitatieve data, dan gaat het resultaat van campagnes direct omhoog.

Lees meer over data kwaliteit.

Is de software en de ondersteuning Nederlandstalig

Het is wellicht niet het eerste onderwerp waar je aan denkt, maar het is erg handig als de gekozen software in het Nederlands beschikbaar is. Hierdoor kan je sneller aan de slag en is de adoptie in het marketing team hoger. Basedriver is een Nederlandstalige e-mail marketing tool en is daardoor sneller inzetbaar.

Ook de support voor marketeers is in het Nederlands. Kies je liever voor engelstalige e-mail marketing software? Uiteraard is het ook mogelijk om Basedriver in het Engels te gebruiken.

Voor nieuwe gebruikers hebben we trainings video’s op ons Youtube kanaal beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen via de kennisbank. Het support team van Basedriver is bereikbaar via telefoon, Whatsapp en e-mail.

Nederlandstalige email marketing software

Nederlandstalige email marketing software Basedriver

Past de software in jouw e-mail marketing strategie?

Het is belangrijk dat de gekozen software past in de e-mail marketing strategie van jouw bedrijf. Wil je af en toe een mailing verzenden of wil je structureel, bijvoorbeeld eens per twee weken of vaker, mailings verzenden.

De strategie is essentieel om tot een juiste keuze voor de software te komen. Met Basedriver hebben we een vijf stappenplan ontwikkeld om te komen tot een goede e-mail marketing strategie. Met behulp van dit stappenplan kom je tot de juiste keuze voor een e-mail marketing strategie.

e-mail marketing strategie met de juiste e-mail marketing software

Een e-mail marketing strategie in vijf stappen

Lees meer over e-mail marketing strategie

Wat kost e-mail marketing software

Uiteraard is het belangrijk wat de kosten zijn van e-mail marketing. Deze kosten zijn onderverdeeld in twee  componenten:

 1. De kosten voor de e-mail marketing software inclusief het verzenden
 2. De kosten voor het prepareren van data, content en testen (het campagne management)

Naarmate het aantal campagnes groeit dan wordt het aandeel campagne management in de totale kosten steeds hoger, zoals ook geïllustreerd in onderstaande grafiek:

Marketingkosten: de werkelijke kosten van e-mail marketing

De kosten voor campagne management stijgen harder dan de kosten voor e-mail marketing software.

Om tot een goede inschatting van de totale marketingkosten en de business case te komen is het belangrijk om zowel de kosten van campagne management als de kosten van de e-mail marketing software te vergelijken.

Meer informatie over de kosten van e-mail marketing software

De invloed van e-mail marketing software op deliverability

Als je e-mail campagnes verstuurd dan is het essentieel dat mailings afgeleverd worden in de inbox en niet in de spambox. E-mail deliverability krijgt daarom steeds meer aandacht.

Een hoge deliverability bereik je door de juiste technische inrichting van de software. Maar ook door te zorgen dat jouw campagnes niet als Spam gemarkeerd worden. Hoe relevanter en persoonlijker de campagnes, hoe kleiner de kans dat ze in de spambox terecht komen.

Over het algemeen hebben de klanten van Basedriver een deliverability van meer dan 98%. Dat kan doordat het in Basedriver mogelijk is om automatisch verschillende mailings samen te stellen op basis van data. Daarnaast is het mogelijk om geautomatiseerd de verzendlijst schoon te houden.

Uiteraard zorgen we er bij de implementatie van Basedriver voor dat aan alle randvoorwaarden voldaan wordt om jouw mailing zo hoog mogelijk in de inbox terecht te laten komen.

Lees meer over e-mail deliverability.

Meer weten over Basedriver?

Wil je meer weten over Basedriver? Bekijk dan ook onze introductie presentatie met meer informatie. Je kunt je ook inschrijven op onze nieuwsbrief of contact met ons opnemen voor een demonstratie.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Stappenplan voor het verhogen van de openratio van e-mailings
Heractivatie campagnes die helpen met een schone mailinglijst

Over e-mail marketing software Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je op de hoogte blijven over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.