Marketing architectuur voor abonnementsbedrijven

Met Basedriver en machine learning betere campagnes

23 april 2019 - 5 minuten
Gekleurde balk

Wanneer marketeers zelf meer aan de knoppen zitten, zorg je voor betere resultaten, voor meer uitdaging en extra loyaliteit annex zitvlees. Eén van de succesfactoren daarbij is de beschikbaarheid van technologie. Tools die marketeers kunnen helpen om hun website, campagnes of andere uitingen te verbeteren zijn er in overvloed. Vaak zijn ze gebaseerd op data en steeds meer werken ze met behulp van machine learning. Wat is de ideale mix waarbij je gebruikmaakt van nieuwe technologie maar ook niet te veel betaalt? Een Marketing Architectuur biedt uitkomst.

Bij dit soort vragen is het handig om een marketingarchitectuur voor je bedrijf te maken. In zo’n architectuur kun je de verschillende applicaties tekenen waardoor je direct inzicht krijgt in de (on)mogelijkheden en de overlap. Voor Basedriver hebben we zo’n architectuur klaarliggen voor bedrijven die abonnementen verkopen. Ik beschrijf nu de verschillende lagen van zo’n marketingarchitectuur, zodat je op basis daarvan zelf kunt bepalen hoe je deze in kunt vullen voor jouw situatie.

De marketing architectuur begint bij doelen

Alles met marketing te maken heeft begint en eindigt met klanten. Daarom bestaat de bovenste laag van een marketingarchitectuur ook uit doelen die direct met klanten te maken hebben. In het voorbeeld zijn dit doelen als klanttevredenheid, omzet per klant en minder opzeggingen (churn). Het is essentieel om te bepalen welke doelen je wilt bereiken. Als je vooral een acquisitiedoelstelling (nieuwe klanten) hebt, dan heb je hele andere systemen nodig dan wanneer retentie (klantbehoud) je voornaamste doelstelling is.

Businessapplicaties

Als je geen start-up bent, dan heb je waarschijnlijk te maken met business- applicaties als PIM (productinformatie), ERP (resource planning) of, in ons voorbeeld, abonnementsbeheer. Deze applicaties bevatten data die je nodig hebt voor jouw marketing- en salesactiviteiten, ze zijn echter niet geschikt om marketing mee te bedrijven. Zeker voor bedrijven die wat langer bestaan zijn deze applicaties van levensbelang en worden ze niet zomaar vervangen; we zullen dus een manier moeten vinden om ermee te werken. Ze zijn een randvoorwaarde voor succes.

 

Marketing automation architectuur voor abonnementsbedrijven

 

 

Verdere invulling van de marketing architectuur

Als we de doelen bepaald hebben en weten wat de businessapplicaties zijn, kunnen we de architectuur verder gaan invullen. Dat doen we in drie lagen.

Interactie

De interactielaag in de marketing architectuur bestaat uit de applicaties die direct interacteren met de klant. We hebben het dan over de shop, de website, e-mailmarketingsoftware en socialmediamanagers, maar ook over software die gebruikt wordt door callcenter agents om aanbiedingen te doen. Als je een applicatie selecteert in deze laag, dan moet je vooral letten op drie dingen: de flexibiliteit om aanpassingen en verbeteringen te doen, de mate waarin je resultaten kunt meten en de mate waarin je kunt koppelen met systemen uit de onderliggende laag.

Content en campagnes

De laag onder de interactielaag is het primaire domein van de marketeers. In deze laag worden content en campagnes gemaakt die vervolgens verspreid worden over de interactiekanalen. Door content en campagnes in één laag te zetten is
het mogelijk om dezelfde content en dezelfde campagnes in verschillende kanalen te gebruiken, bijvoorbeeld door de aanbieding die een klant per e-mail krijgt ook in het callcenter te gebruiken. In deze laag is gebruiksvriendelijkheid voor de marketeer van belang; je wilt zelf aan de knoppen zitten. Ook is het belangrijk dat je systemen kiest die een hoge mate van business ruling en automatisering bevatten; je wilt zoveel mogelijk handwerk vermijden.

Data en inzichten

Om de juiste campagnes en content aan de juiste persoon te tonen zijn data nodig. Deze gegevens komen voornamelijk uit de business-systemen, maar kunnen uit talloze verschillende andere bronnen komen. In deze laag kies je applicaties die in staat zijn verschillende gegevensbronnen te ontsluiten, profielen samen te voegen en te ontdubbelen. Hierdoor ontstaat een basis van kwalitatieve data die je kunt gebruiken voor het maken van de juiste campagnes en personalisaties.

Naast data is er in deze laag ook ruimte om inzichten te creëren en toe te voegen aan het profiel. Dit kan door middel van data-analyses, maar ook door middel van machine learning. In het voorbeeld genereren we inzichten over de opzegkans (churn-profiel) door middel van machine learning en voegen die toe aan het profiel, zodat marketeers die inzichten kunnen gebruiken voor campagnes.

De Marketing Architectuur met Basedriver

Als oplettende lezer heb je waarschijnlijk gezien dat de architectuur in het voorbeeld niet alle lagen bevat. De lagen campagnes, content en data zijn samengevoegd. Voor abonnementsbedrijven kunnen we met Basedriver deze lagen combineren en invullen. Hierdoor bespaar je kosten voor een apart data platform en e-mail service provider.

Als het na verloop van tijd lastig wordt om alle data synchroon te houden, er dubbelingen ontstaan of niet alle systemen ontsloten kunnen worden, is het mogelijk om de datalaag in te vullen met een Customer Data Platform.

Nog een laatste tip. Heb je het gevoel dat er in jouw organisatie al veel te veel verschillende marketingapplicaties gebruikt worden? Teken ze dan eens in de verschillende lagen. Je ziet direct waar de overlap zit en waar de kansen liggen.

Wil je meer informatie over e-mail marketing met Basedriver?

Basedriver is marketing software waarmee marketeers zelf campagnes kunnen maken, op basis van betrouwbare data. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees, zonder dat de marketingkosten stijgen.

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief ontvang je updates over e-mail marketing, abonnementen marketing en exclusieve uitnodigingen voor evenementen en webinars. Schrijf je nu in en je ontvangt direct de eerste update!
NW0000003-1-Basedriver formulier nieuwsbrief inschrijving

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.