Marketing: hoe je meer bereikt met moderne marketing

Een focus op digitalisering en marketing operations helpt marketeers meer te bereiken

16 april 2020 - 10 minuten
Gekleurde balk

Moderne marketing: Hoe je meer bereikt met jouw (digital) marketing team

 • Een moderne marketing strategie draait om content en data, zowel bij B2B als bij B2C bedrijven.
 • McKinsey heeft onderzoek gedaan naar moderne marketing en de manier waarop marketing teams moeten transformeren
 • Meer aandacht voor de werkwijze en marketing operations is nodig om de flexibiliteit en snelheid te verhogen

Marketing is een oneindig interessant vakgebied. Het is zowel creatief als data-driven en voortdurend aan verandering onderhevig. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van moderne marketing en kijken we naar manieren hoe je de werkwijze van het marketing team kunt verbeteren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
Wat is marketing
De relatie tussen marketing en sales
Welk budget heb je nodig voor marketing?
Content en data staan centraal in een marketing strategie
De grote marketing trends van deze tijd
Vaardigheden en middelen van het marketingteam
Het automatiseren van marketing werkzaamheden;
Meestgelezen artikelen

Wat is marketing

Volgens Wikipedia zijn er veel definities van marketing. De breedste definitie is dat marketing bestaat uit alle activiteiten die een bedrijf onderneemt om de omzet te stimuleren.

Er is veel management literatuur over marketing. Vaak wordt marketing in één adem genoemd met de marketing mix, een begrip dat geïntroduceerd is door de Amerikaanse professoren McCarthy en Kotler. De marketing mix bestaat uit de verschillende factoren die een marketeer kan beïnvloeden om omzet te stimuleren.

De traditionele marketingmix bestaat uit 4 P’s (prijs, promotie, plaats, product) maar in de loop van de tijd zijn er door verschillende auteurs verschillende P’s toegevoegd, afhankelijk van het toepassingsgebied.

Marketing is essentieel voor zowel B2B als B2C bedrijven om de omzet te verhogen. Concrete doelstellingen van marketing teams zijn, bijvoorbeeld:

 • Het aantal nieuwe klanten;
 • Het totaal aantal klanten;
 • Het aantal terugkerende of verlengende klanten;
 • De klantwaarde of omzet per klant;
 • Bekendheid van het bedrijf;
 • Merkvoorkeur voor het bedrijf;
 • Etcetera

Tip: Lees meer over digital marketing software Basedriver

De relatie tussen marketing en sales

Marketing en Sales liggen traditioneel in elkaars verlengde. In veel B2B bedrijven is marketing verantwoordelijk voor het genereren van leads, terwijl sales de leads moet opvolgen. In retail bedrijven is marketing vaak verantwoordelijk voor traffic en bekendheid, terwijl de verkoopdoelstelling in de winkel ligt.

Bij online bedrijven is er een meer directe relatie tussen online marketing en sales. In een online omgeving wordt de omzet voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de traffic in combinatie met de kwaliteit van de website. Hierdoor vervagen de traditionele grenzen tussen marketing en sales.

Ook in B2B omgevingen worden deze grenzen steeds vager, met name dankzij de opkomst van Social Selling. Met name LinkedIn is een uitstekend platform voor B2B sales. Bereik op LinkedIn genereer je door het plaatsen van kwalitatieve content (het domein van marketing) en het opvolgen van de reacties daarop (het domein van sales).

Welk budget heb je nodig voor marketing?

Marketing, wat kost dat eigenlijk? Het is één van de meestgestelde vragen in het vakgebied. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde onderneming ongeveer 12% van de omzet besteed aan marketing. Het is echter voor een groot deel afhankelijk van de marketing strategie en het type bedrijf.

Onze strategie is het inzetten op contentmarketing, social media klantherkenning en e-mail marketing. Bij Basedriver zijn de marketingkosten ongeveer 1,5% van de omzet. Deze aanpak vraagt echter geduld en veel inspanning, het duurt even voordat de content dusdanig goed gevonden wordt dat er daadwerkelijk klanten uit voort komen.

Door te communiceren in massamedia, zoals kranten, TV en Radio, is het mogelijk om op korte termijn veel meer klanten en bekendheid te genereren. Deze aanpak is echter een stuk kostbaarder en de houdbaarheid op de lange termijn is lager, zodra de campagne afgelopen is stort het aantal nieuwe klanten in.

Tip: Lees meer over marketingkosten.

De afgelopen vijf jaar hebben we voor tijdschrift Twinkle de belangrijkste trends op het gebied van marketing beschreven. De volgende trends vormen daarin de rode draad:

 • Digitalisering staat centraal bij alle marketing ontwikkelingen;
 • In een online markt winnen de grootste spelers steeds meer terrein;
 • Klantbehoud is essentieel om te blijven bestaan tussen grote spelers;
 • De noodzaak van relevantie wordt groter want klanten worden kritischer;
 • De lat ligt steeds hoger, beheersing van de juiste technologie is essentieel om klanten de relevante boodschap op het juiste moment te versturen.
 • Het marketingteam moet zelf in staat zijn om met die technologie interessante en relevante campagnes te maken.

Tip: Lees het hele artikel over de grote marketingtrends van de afgelopen vijf jaar.

Content en data staan centraal in een marketing strategie

Één van de belangrijkste taken van marketeers is het maken van content. Voorheen beperkte zich dat tot de productie van Radio en TV commercials, folders, evenementen of advertenties, inmiddels is content een veelomvattend onderdeel geworden van het marketingvak.

Door de toename van het aantal verschillende marketingkanalen neemt content ook steeds meer verschillende vormen aan. Zelf maken bijvoorbeeld van onze blogberichten ook video opnames voor Youtube, korte posts voor LinkedIn en artikelen voor de nieuwsbrief.

Daarnaast eisen klanten relevantie. Als communicatie niet relevant is dan wordt deze genegeerd. De centrale vraag bij het digitaliseren van marketing is hoe je ervoor zorgt dat de juiste ontvanger de juiste content krijgt.

In onze strategie staat de nieuwsbrief centraal. Vanuit de content verzamelen we e-mail adressen, de mensen die zich inschrijven ontvangen een gepersonaliseerde nieuwsbrief. Die nieuwsbrief bevat voor die persoon geselecteerde content.

Op basis van de reacties op onze content ontvangen mensen call-to-actions, bijvoorbeeld een uitnodiging voor een demonstratie. Op die manier leggen we de link tussen marketing (content en data) en sales (opvolging).

Content en data in een persoonlijke nieuwsbrief

Tip: lees meer over de persoonlijke nieuwsbrief van Basedriver

De werkwijze van marketingteams

Onlangs heeft het wereldberoemde consultancy bureau McKinsey de resultaten van een onderzoek onder CEO’s over marketing gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 83% van internationale CEO’s marketing ziet als een belangrijke voorwaarde voor groei van de onderneming.

Een belangrijke uitkomst is wel dat marketing afdelingen op een andere manier moeten gaan werken om meer snelheid en klantgerichtheid te ontwikkelen. Het gaat hierbij minder om wat de marketingteams doen maar vooral over hoe marketingteams samenwerken.

Wij herkennen deze situatie. Door de toegenomen vraag naar content en personalisatie komt er een enorme hoeveelheid werk op marketing teams af. Er zijn twee manieren om een toename van tijd (en kosten) te voorkomen:

 • Verhogen van de vaardigheden van het marketingteam
 • Automatiseren van handmatige werkzaamheden

Vaardigheden en middelen van het marketingteam

Om duidelijk te maken hoe moderne marketing teams zouden moeten werken heeft McKinsey een model gemaakt met daarin de vaardigheden (creatie, customer experience, pricing, strategie) en de middelen (marketing tools, organisatie, manier van werken).

McKinsey is voor een holistische aanpak voor het moderniseren van marketing. Alle vaardigheden en middelen moeten goed ingericht om te voldoen aan de eisen van deze tijd.

McKinsey moderne marketing

De vaardigheden en middelen voor moderne marketing teams

Dit betekent dat er een transformatie nodig is voor marketing teams die sneller en meer klantgericht willen werken. Per vaardigheid en middel heeft McKinsey aangegeven wat de transformatie is die doorlopen moet worden.

Bijvoorbeeld voor Talent & Agency Management geldt dat bedrijven nu teveel afhankelijk zijn van bureau’s voor ondersteuning, terwijl ze zouden moeten werken aan een werkwijze waarin marketeers opgeleid worden en zelfstandig aan de slag kunnen.

Transformatie van Marketing Teams

Transformatie van Marketing Teams

Hoe te werken als een moderne marketeer

Om als een moderne marketeer te denken en te handelen identificeert McKinsey een aantal voorwaarden:

Voorwaarden om te denken als een moderne marketeer

 • Samenwerking tussen de bepalende personen binnen verschillende afdelingen in de organisatie;
 • Centreren van activiteiten rondom klanten en customer journey’s;
 • Continu meten en verbeteren van de ROI van marketing activiteiten.

Voorwaarden om te werken als een moderne marketeer

Om als een moderne marketeer te werken zijn deze voorwaarden gedefinieerd:

 • Aandacht voor de manier van werken (marketing operations);
 • Agile Marketing als werkwijze;
 • Een strategie rondom eigen talent en de samenwerking met bureau’s;
 • Beschikbaarheid van data en technologie.

Tip: Het originele artikel is hier te vinden.

Verbeteren van campagne management

Een campagnematige aanpak helpt marketeers om het werk te structureren, planningen te maken en resultaten te meten. Een eenduidig campagne management proces voor het hele team helpt daar enorm bij. Net zoals en centrale plek voor marketingplannen en briefings zorgt ervoor dat marketing teams efficiënter samenwerken

Als alle marketeers samenwerken in één online omgeving dan ontstaan ook een aantal andere mogelijkheden, die marketeers helpen om efficiënter werken, bijvoorbeeld:

 • Automatisch genereren van marketing briefings;
 • Automatisch genereren van een marketing kalender;
 • Hergebruiken van campagnes uit het verleden;
 • Versturen van notificaties naar geïnteresseerden in de organisatie.

Tip: Lees meer over campagne management

Het automatiseren van marketing werkzaamheden

Uit het onderzoek van McKinsey blijkt dat het noodzakelijk is om de vaardigheden van het marketingteam te vergroten en de afhankelijkheid van bureau’s te verkleinen. We hebben dit zelf ook in de praktijk ervaren: succesvolle marketeers zitten zelf aan de knoppen, beschikken over betrouwbare data, kunnen eenvoudig personaliseren en snel inspelen op ontwikkelingen.

Het is echter ook noodzakelijk dat werkzaamheden geautomatiseerd worden. Voor veel marketeers is personalisatie maar beperkt mogelijk. Het verzamelen van de benodigde data en creatie van de benodigde content is simpelweg teveel werk. Wij zien dat er veel winst te behalen valt als de volgende werkzaamheden geautomatiseerd worden:

 • Verzamelen, ontdubbelen en controleren van data;
 • Importeren van content uit de website;
 • Samenstellen van verschillende varianten van nieuwsbrieven op basis van content en data;
 • Genereren van dashboards;
 • Genereren van inzichten, zoals het beste verzendmoment.

Meestgelezen artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is digital marketing software waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je de database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.