Looking Back: de vijf grote marketingtrends van de afgelopen vijf jaar.

De laatste coming up van Peter in tijdschrift Twinkle

21 oktober 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

In 2015 is Peter van der Schaar van Basedriver gestart met de rubriek Coming Up van tijdschrift Twinkle. In deze rubriek werden trends besproken over e-commerce en digital marketing. Dit is de laatste. We stoppen met Coming Up.

In dit artikel kijkt Peter terug op de thema’s van de afgelopen vijf jaar, om te zien of deze nog steeds relevant en actueel zijn.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Een grote trend was in 2015 al bezig: the winner takes it all. Grote retailers worden steeds groter, de kleinen krijgen het moeilijker. Een verschraling van het landschap, zowel online als offline, is het gevolg. Vijf jaar geleden had ik het over de komst van Amazon, de échte doorbraak lijkt nu dichtbij te zijn maar is er nog niet.

Dankzij de uitstekende online retailers van eigen bodem, zoals bol.com en Coolblue, staat de Nederlandse e-commerce er goed voor.
In de winkelstraat zit echter meer horeca dan retail en ook kleine webwinkels hebben het niet gemakkelijk. Zeker niet in combinatie met een internationale crisis.

Relatiebeheer en klantbehoud

Wat kun je als retailer doen om te blijven bestaan tussen al dat online geweld? Een relatie opbouwen met vaste klanten, zodat zij niet kiezen voor het grote alternatief. Op grote schaal opbouwen van relaties vraagt om automatisering en personalisatie. Wat ook helpt: probeer jouw product om te zetten naar een dienst, met een vast maandbedrag. Het zorgt voor een stabiele stroom van inkomsten voor de lange termijn.

Klantbehoud is misschien wel het meest gebruikte woord in al mijn artikelen. Want als je klanten niet kunt behouden, dan word je nooit winstgevend. In 2019 schreef ik dat je klantbehoud kunt stimuleren met een combinatie van data, campagnes en verschillende communicatiekanalen. Dat die aanpak helpt, zien we dagelijks bij onze klanten.

De basis van personalisatie is klantherkenning. Daarom ging het vaak over het herkennen van klanten en het automatiseren van persoonlijke communicatie. Ten opzichte van vijf jaar geleden hebben veel retailers hier grote stappen gezet. Uit onderzoek blijkt echter dat voor veel marketingteams personalisatie een grote uitdaging blijft. Wat daarbij niet helpt is de wildgroei aan marketingtools en oplossingen.

Machine learning en data

In 2016 schreef ik voor het eerst over het gebruik van machine learning om campagnes te verbeteren. Het blijkt een weerbarstig onderwerp. In 2017 was ik er dusdanig over teleurgesteld dat ik schreef dat je er gedurende 2018 niets van hoefde te verwachten. Inmiddels ziet de wereld er weer anders uit; zo heeft mijn eigen bedrijf onlangs de eerste toepassing op grote schaal live gezet, voor het bepalen van het beste verzendmoment voor campagnes.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met machine learning kun je campagnes relevanter en interessanter maken, zonder dat je gebruik hoeft te maken van de kennis van (schaarse) data scientists. De operationele uitdaging om machine learning bruikbaar te krijgen, heb ik behoorlijk onderschat. 2016 was misschien te vroeg, maar inmiddels zijn er veel kansen op dit gebied.

Social media

Als je me vijf jaar geleden had gevraagd naar de toegevoegde waarde van social media voor e-commerce dan had ik je gewezen op hoge kosten en lage conversieratio’s. Ook daar is veel veranderd. Het bereik van social media
is inmiddels zo groot dat je ze uitstekend kunt inzetten voor merkbekendheid en zelfs conversie. We hebben wel geleerd dat het verstandig is om eerst een e-mailadres te vragen; dat vormt immers de brug tussen een bezoeker op social media en een persoon die je kunt benaderen met content.

260 miljoen e-mails

De afgelopen vijf jaar is mijn werk ook veranderd. In 2015 hield ik me voornamelijk bezig met e-commerce projecten voor een klein aantal klanten. Het is het jaar waarin ik Basedriver heb opgericht, ons softwareplatform voor campagnes, content en data. Inmiddels versturen we met deze onderneming zo’n 260 miljoen e-mailberichten per jaar. Naar aanleiding van de implementaties en ontwikkeling bij onze klanten, kon ik vaak praktische artikelen schrijven over e-mailmarketing, campagnes en content.

Ook heb ik van dichtbij gezien hoe veel marketingteams functioneren, een dankbaar onderwerp. Hoe meer het marketingteam zelf aan de knoppen zit, hoe beter en sneller het campagneproces verloopt.

En ten slotte zijn er natuurlijk nog alle onverwachte ontwikkelingen. De corona pandemie zorgt ervoor dat digitalisering alleen maar sneller gaat. Daar tegenover staat dat onlangs het Europese Hof het Privacy Shield heeft verworpen, waardoor Amerikaanse softwareleveranciers niet altijd meer voldoen aan GDPR.

Kortom, uitdagingen genoeg voor online marketeers!

GROTE TRENDS

 1. In een online markt winnen de grootste spelers.
 2. Klantbehoud is essentieel om te blijven bestaan.
 3. Relevantie is essentieel om klanten te blijven behouden.
 4. De lat ligt steeds hoger, beheersing van de juiste technologie is essentieel om klanten de relevante boodschap op het juiste moment te versturen.
 5. Het marketingteam moet zelf in staat zijn om met die technologie interessante en relevante campagnes te maken.

Ik hoop dat de Coming Up-artikelen aangenaam en nuttig waren en wens alle lezers veel succes met de business!

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Het beste verzendmoment voor een hogere openratio
Heractivatie campagnes die helpen met een schone mailinglijst

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.