Na Amazon de zondvloed?

Welke invloed gaat Amazon hebben op het online retaillandschap van Nederland?

18 februari 2020 - 5 minuten
Gekleurde balk

Wellicht is het al zover als je dit leest wellicht duurt het nog een paar weken: Amazon komt naar Nederland. Onlangs op de Webwinkel Vakdagen kon je er dan ook niet omheen. Terwijl de adviesbureaus over elkaar heen buitelen om jou te helpen een plek op Amazon.nl te claimen, is het interessant om te kijken naar de gevolgen op de lange termijn. Welke invloed gaat Amazon hebben op het online retaillandschap van Nederland? Een vooruitblik naar 2022.

dit artikel is eerder verschenen in tijdschrift Twinkle.

 

Er zijn kortetermijnwinnaars met veel omzet

Zoals bij elke nieuwe ontwikkeling zijn er slimme ondernemers die het spel op Amazon meteen doorhebben. Het is ze gelukt om meteen na de introductie een forse omzetgroei te realiseren door slim tijd en geld te investeren. De ondernemers achter deze webwinkels worden bekend, want zowel de media als Amazon geven veel aandacht aan de succesverhalen.

De online marketingkosten zijn fors gestegen

Met de komst van Amazon is er een nieuw online verkoopkanaal met bijbehorende kosten. De tarieven voor plaatsen en verzenden van goederen via Amazon zijn behoorlijk concurrerend. Naarmate het aantal aanbieders op Amazon.nl is gegroeid, zijn de bedragen voor de beste posities in de zoekresultaten en op de website echter fors gestegen. Het wordt steeds duurder om bovenaan te staan.

Het wordt niet alleen duurder om zichtbaar te zijn op Amazon. Inmiddels is ook gebleken dat Amazon in de organische zoekresultaten van Google hoog scoort. Veel webwinkeliers hebben het aandeel organic search in hun webstatistieken zien afnemen. De groei van Amazon is ten koste gegaan van de ‘gratis’ bezoekers uit Google. Omdat het aantal ‘gratis’ bezoekers daalt en voor de alternatieven betaald moet worden, zijn de kosten per order fors gestegen. Het rendement van online marketing daalt snel.

Het aantal webwinkels in Nederland is flink gedaald

De explosieve groei van webwinkels was in 2019 al zo’n beetje voorbij. In dat jaar kwamen er slechts drieduizend webshops bij. In het begin van het decennium was de webwinkel dé manier voor een ondernemer om zijn producten op een laagdrempelige manier aan de man te brengen. Deze rol is volledig overgenomen door marktplaatsen als Amazon. Nieuwe ondernemers nemen niet meer de moeite om een webwinkel te starten. 

Webshops die voor hun bezoekers afhankelijk zijn van traffic uit Google hebben het de afgelopen jaren steeds moeilijker gekregen. Amazon is een geduchte concurrent en niet iedereen heeft voldoende marge om zowel de stijgende marketingkosten als de uitgaven voor ontwikkeling van de webshop te dragen. Veel kleine zelfstandige webwinkeliers hebben hun website gesloten en zijn volledig overgestapt op verkoop via marktplaatsen. Helaas zijn er ook de nodige faillissementen onder webwinkels. 

Webwinkels met een loyale fanbase hebben het gered

De afgelopen twee jaar is gebleken hoe belangrijk earned en owned media zijn voor het voortbestaan van webwinkels. Hoe meer bereik je hebt via eigen kanalen, hoe kleiner de afhankelijkheid van Google en/of Amazon. 

E-mailmarketing is voor de zesde keer afgeschreven, maar blijkt nog steeds de meest rendabele manier om terugkerende bezoekers en klanten te genereren. Webwinkels met een gezonde en enthousiaste marketingdatabase halen daar voldoende orders uit tegen weinig onkosten. Persoonlijke nieuwsbrieven zijn intrek, evenals abonnementen.

Helemaal terug is de aandacht voor merkbeleving en merkbouw. Hoe sterker het merk, hoe meer spontane bezoekers en vermeldingen. Het maken en verspreiden van video is steeds laagdrempeliger en geen retailer kan meer zonder YouTube en TikTok. Zelfs de ouderwetse tv-reclame is terug van weggeweest, door nieuwe mogelijkheden voor targeting en een forse verlaging van de tarieven. 

De strategie van de grote webwinkels

De komst van Amazon is niet ongemerkt gebleven bij de grote spelers in Nederland. Amazon staat op nummer 1 in de Twinkle100 en veel van de andere partijen uit deze lijst hebben hun online
omzet zien dalen. Ongeveer 10 procent van de webwinkels in de Twinkle100 is gestopt.

Er is discussie of Coolblue nog in deze lijst thuishoort. In de afgelopen twee jaar heeft dit bedrijf de offline expansie fors doorgezet en zijn er megastores geopend in diverse Nederlandse en Belgische steden.

De strategie van bol.com is door de hevige concurrentie veranderd, er wordt niet meer geïnvesteerd in de marktplaats. Mede vanwege het offline succes van Coolblue heeft de nieuwe aandeelhouder zijn oog laten vallen op grote leegstaande winkelpanden in de Nederlandse steden.

In deze winkelpanden start bol.com met ‘winkels voor ons allemaal’ met verschillende productcategorieën onder één dak, gericht op Nederlandse families. Het innovatieve idee wordt door alle experts luidkeels toegejuicht. 

Conclusie

Al het bovenstaande is natuurlijk fictief. Net als ieder ander heb ik geen idee wat de toekomst brengt, maar het is wel leuk om erover na te denken. Een stukje is wishful thinking. Naast webwinkelen houd ik ook van fysieke retail. Hoe mooi zou het zijn als de komst van Amazon een katalysator is voor nieuwe investeringen in de binnensteden? Ik hoop dat jij goed voorbereid bent op de komst van Amazon en alle andere ontwikkelingen die de komende jaren op ons af gaan komen! 

E-mail marketing met Basedriver

E-mail marketing is een essentieel onderdeel van de marketing mix voor abonnementen. Basedriver is e-mail marketing software die specifiek is gemaakt voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees.

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief ontvang je updates over e-mail marketing, abonnementen marketing en exclusieve uitnodigingen voor evenementen en webinars. Schrijf je nu in en je ontvangt direct de eerste update!
NW0000003-1-Basedriver formulier nieuwsbrief inschrijving

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.