Communicatiekanalen van de toekomst

Welke communicatiekanalen kunnen de toekomst aan?

17 maart 2020 - 5 minuten
Gekleurde balk

Als het moeilijker of duurder wordt om bezoekers te trekken, dan moeten we op zoek naar slimme manieren om toch voldoende aanloop te creëren. De grote vraag luidt: hoe dan? Hieronder een aantal communicatiekanalen waarvan ik denk dat ze toekomstbestendig zijn in een veranderende markt en waar je op in kunt zetten om een toekomstbestendige business te bouwen.

Dit artikel is eerder verschenen in tijdschrift Twinkle. 

In mijn vorige Coming Up (Twinkle 2, februari 2020) schreef ik over de komst van Amazon en de mogelijke impact daarvan op de Nederlandse e-commerce markt in 2022. Resumé: ik verwacht dat de entree van Amazon op de Nederlandse online markt zorgt ervoor dat marketingkosten stijgen, verkeer verkrijgen vanuit Google moeilijker wordt en veel webwinkels dus dalende bezoekcijfers gaan zien. Voor de verkoop zijn we echter afhankelijk van voldoende bezoekers in de shop, als het even kan tegen niet al te hoge kosten. Onderstaande kanalen kun je daarbij goed gebruiken.

E-mail

E-mail is wellicht het oudste online marketingkanaal, maar nog steeds toekomstbestendig. E-mailmarketing wordt er natuurlijk niet makkelijker op. De wetgeving wordt strenger, de eisen aan de techniek hoger en de concurrentie groter. De ontvanger verwacht relevante e-mails en is onverbiddelijk tegen spammers.

Uit onze analyses blijkt echter keer op keer dat de commercieel interessante groep 50-plussers nog trouw e-mails opent en leest. Zeker als e-mails goed gepersonaliseerd zijn is het mogelijk om tegen lage kosten aankopen te genereren. Ondanks de benodigde investeringen blijven e-mails de
komende jaren één van de meest rendabele marketingkanalen.

Sociale media en influencers

Dan heb je de influencers, mensen met een bereik binnen hun doelgroep die in een samenwerking een bijdrage kunnen leveren aan merkbekendheid en online traffic. Dat hoeven niet alleen de bekende YouTubers te zijn, voor veel webwinkels liggen er kansen om samen te werken met niche-infl uencers, die binnen hun doelgroep interessante content maken.

Traditionele media

Als we niet meer kunnen vertrouwen op de bovenste positie in Google, dan wordt merkbekendheid belangrijker. Merkbekendheid zorgt er namelijk voor dat mensen de webshop actief gaan zoeken en bezoeken. Als merkbekendheid een doelstelling is, dan mag offline marketing, zoals radio, tv en outdoor, niet ontbreken in een marketingstrategie. Voor webwinkels die geen budget hebben voor een grootscheepse radio- of tv-campagne liggen er kansen bij uitgevers met een specifieke doelgroep.

Onder onze klanten bevinden zich diverse uitgevers. We zien dat hun redacties steeds meer interessante
content maken in samenwerking met merken of retailers. Redactieleden van uitgevers hebben veel kennis en zijn influencers binnen hun domein.

Marktplaatsen

Natuurlijk kun je ook gewoon gebruikmaken van platforms als bol.com, Amazon of Marktplaats.nl. Je gebruikt het bereik van deze websites om jouw producten aan te bieden. Ook hiervoor geldt dat er voor webshops (in een niche) goede zaken te doen zijn, tegen acceptabele kosten.

Bestaande klanten

De makkelijkste manier om bezoekers te trekken is om meer uit bestaande klanten te halen. Of je ze nu benadert via WhatsApp, via e-mail of misschien zelfs met een brief; een bestaande klant met een goede ervaring is een garantie op conversie. Loyaliteitsprogramma’s gaan een nieuwe vlucht nemen en zijn succesvol, mits goed gepersonaliseerd.

Meer arbeid, minder kosten

Over een paar jaar kijken we terug naar de eerste twintig jaar van dit decennium en realiseren we ons hoe gemakkelijk webwinkels het eigenlijk hadden. De belangrijkste webshops zijn gegroeid op basis van vindbaarheid in Google en de daarbij behorende verkeersstromen.

De laatste jaren was een hoge positie in Google voor veel webwinkels al steeds lastiger te bereiken en met de komst van Amazon neemt dit effect alleen maar toe.

Ja, er zijn alternatieven. Veel van die alternatieven draaien om samenwerking, om data en om creativiteit. Dat is een stuk arbeidsintensiever dan het inkopen van advertenties. Daarnaast vragen deze communicatiekanalen vaak een investering vooraf, zonder dat duidelijk is wat het rendement van deze investering is.

Het verkrijgen van bezoekers wordt arbeidsintensiever en duurder. De eisen aan de beschikbaarheid van kwalitatieve data worden hoger, net als de eisen aan de creativiteit van de marketeer. En dat in
een periode waarin personeel al schaars is! Zie maar eens een goede marketeer te vinden en te behouden.

Mooie ontwikkeling

Voor de consument is dat een mooie ontwikkeling: er komt tijd en budget voor persoonlijke, relevante en meer onderscheidende campagnes. Voor de retailer op termijn ook, want die hoeft zich niet ieder halfjaar zorgen te maken of een update in de zoekmachines invloed heeft op de omzet.

Een spannende periode dus. Ik ben benieuwd welke creatieve, relevante campagnes ik de komende jaren kan verwachten!

E-mail marketing met Basedriver

E-mail marketing is een essentieel onderdeel van de marketing mix voor abonnementen. Basedriver is e-mail marketing software die specifiek is gemaakt voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld voor het automatisch benaderen van opzeggers, het versturen van persoonlijke nieuwsbrieven of automatiseren van campagnes.

We zorgen ervoor dat je meer bezoekers genereert uit e-mail marketing en dat je die bezoekers kunt herkennen op de website. Hiermee verhoog je het rendement van jouw e-mail marketing team. Basedriver past in een e-mail marketing strategie die leidt tot meer online bezoek en abonnees, zonder dat de marketingkosten stijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze tweewekelijkse nieuwsbrief ontvang je updates over e-mail marketing, abonnementen marketing en exclusieve uitnodigingen voor evenementen en webinars.

Schrijf je nu in en je ontvangt direct de eerste update!

NW0000003-1-Basedriver formulier nieuwsbrief inschrijving

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.