Marketing automation: vijf campagnes die leiden tot meer abonnees

Vijf tips om meer abonnees te werven met marketing automation

17 februari 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

Marketing automation: vijf campagnes die leiden tot meer abonnees

 • Voor ieder groeiend bedrijf is het van belang voldoende nieuwe klanten te werven: acquisitie marketing.
 • E-mail marketing automation is een uitstekend middel om nieuwe producten en diensten te introduceren bij consumenten en bedrijven.
 • Customer journeys met meerdere kanalen zorgen voor het beste resultaat en het hoogste rendement op marketing kosten.

Acquisitie marketing is de meest voor de hand liggende activiteit voor marketeers van abonnementen. De doelstelling van acquisitie marketing is simpel: meer nieuwe abonnees werven. Als je wilt groeien dan is het noodzakelijk om zowel nieuwe klanten te werven als bestaande klanten te behouden (retentie). Marketing automation is uitstekend geschikt om meer nieuwe klanten te werven.

Acquisitie marketing met marketing automation

Marketing Automation is een uitstekend hulpmiddel voor acquisitie van abonnees, daarom werken uitgevers als New Skool Media en Hearst Magazines of instellingen zoals SNS Bank met Basedriver.  In dit artikel vind je vijf manieren waarop je nieuwe abonnees kunt werven met marketing automation.

 1. Acquisitie van oude klanten met winback campagnes

  De meest voor de hand liggende manier om nieuwe abonnees te werven is om voormalige klanten te benaderen met een winback campagne. Van voormalige klanten weet je dat ze interesse hebben in jouw product. Als er in jouw branche gewerkt wordt met jaarcontracten (zoals bij energie of telecom) dan weet je ook op welk moment je klanten kunt benaderen.

  Als klanten zelf geen interesse hebben, dan is het mogelijk dat ze het wel leuk vinden om een abonnement cadeau te geven, bijvoorbeeld in het geval van tijdschriften. Je kunt daarom voormalige klanten ook prima benaderen met cadeau producten.

  Een flow campagne voor winback is volledig te automatiseren, een uitstekend middel dus voor acquisitie marketing.

 2. Onbekende abonnees langzaam bekend maken met lead campagnes

  Een groot deel van de bezoekers op jouw website zal waarschijnlijk niet meteen tot aanschaf van een abonnement overgaan. Het is daarom verstandig om ze de mogelijkheid te geven het abonnement beter te leren kennen. Daar komen lead campagnes om de hoek kijken. Je vraagt de klant om zich op te geven voor de nieuwsbrief of mee te doen aan een winactie, in ruil laten ze hun e-mail adres achter.

  Met behulp van persoonlijke nieuwsbrieven kan je ontdekken wat de interesses van de klant zijn, om op basis daarvan op het juiste moment een passend aanbod te versturen. In de eerste nieuwsbrief stuur je de beste content van de afgelopen periode, daarna zorg je ervoor dat de klant die content krijgt die past bij zijn of haar interesses.

  Een gratis product of voorproefje is ook een uitstekend middel om leads te verzamelen, zo kennen we een uitgever die een nieuwe lead een oud nummer uit de voorraad toestuurt, een leuke en voordelige manier om klanten met jouw product kennis te laten maken.

 3. Online Conversie verhogen en personalisatie

  Als je meer nieuwsbrief inschrijvingen en leads genereert, dan wil je die in de online shop converteren tot een nieuwe abonnee. Dit betekent dat er een connectie moet zijn tussen de e-mail marketing software en de webshop. Als je de aankoopformulieren vooraf invult met de gegevens die je van de klant kent verhoog je direct de conversie.

  Daarnaast is het mogelijk om, op basis van interesses, een persoonlijk aanbod op te nemen in de webshop of klanten op te volgen die de bestelling niet hebben afgemaakt

  Het verbeteren van de online personalisatie is een essentieel middel als je al leads hebt en meer abonnees wilt werven met marketing automation.

 4. Acquisitie marketing via bestaande klanten

  Bestaande klanten zijn een enorm belangrijk kanaal voor nieuwe klanten. Het eerder genoemde cadeau-abonnement is een uitstekend middel om bestaande klanten te stimuleren nieuwe klanten te werven. Een leuke cadeau om te geven en volledig te automatiseren met marketing automation.

  Abonnementsbedrijven met meerdere merken, zoals uitgevers, kunnen op deze manier ook voor cross-sell zorgen. Bijvoorbeeld door bestaanden klanten automatisch te benaderen met een merk wat past bij hun interesses.

 5. Gebruik meerdere kanalen voor marketing automation

  Bij Marketing Automation denk je al snel aan e-mail marketing. Dat is logisch want e-mail is volledig te automatiseren en het rendement van e-mail is enorm hoog. Toch is dat zonde, want als je marketing automation combineert met meerdere kanalen dan worden de conversies nog hoger.
  Combineer bijvoorbeeld een e-mail met een direct mail als je het adres van je lead kent. Een direct mail heeft nog steeds een hoge attentiewaarde en met een persoonlijke code kan je je klanten online herkennen.
  Je kunt ook leads verzamelen via social media, bijvoorbeeld door leadformulieren op Facebook of LinkedIn rechtstreeks te koppelen aan de marketing automation software.

Bonustip: werf nieuwe abonnees door veel te proberen en te testen!

Misschien wel de belangrijkste tip voor acquisitie marketing: zorg ervoor dat je veel manieren op abonnees te werven kunt testen! Hoe makkelijker je campagnes kan maken, hoe lager de drempel om ideeën uit te proberen.

Het is essentieel dat je je gebruikersvriendelijke software gebruikt en dat je zelf aan de knoppen zit. Daarnaast is het belangrijk dat alle selectie processen geautomatiseerd verlopen. Je hebt dan altijd een actuele database met leads beschikbaar.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

Over Basedriver

Basedriver is een digital marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door bounce en opt-in management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

This post is also available in: English (Engels)

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.