Openratio van een e-mail verhogen? Met dit stappenplan zorg je voor meer geopende e-mails.

Verhoog de openratio van jouw e-mail met dit stappenplan

13 juli 2020 - 10 minuten
Gekleurde balk

Openratio van een e-mail verhogen? In vier stappen zorg je dat jouw e-mail beter geopend wordt.

 • De openratio van een e-mail is één van de belangrijkste factoren voor het resultaat van een campagne.
 • De klantselectie en het verzendmoment hebben grote invloed op de openratio.
 • Door regelmatig nieuwsbrieven te versturen, naar de juiste klant, met de juiste content, op het juiste moment, kan je de openratio structureel verbeteren.

Je kunt in dit artikel meer lezen over de volgende onderwerpen:

Wat is een goede openratio van een e-mail
Veel voorkomende problemen bij e-mails met een lage openratio
Stappenplan om de openratio te verbeteren
Verbeter de openratio met Basedriver

Wat is een goede openratio van een e-mail

De openratio van een e-mail is de verhouding tussen het
aantal verzonden e-mail berichten en het aantal e-mails dat door unieke ontvangers is geopend. Onze ervaring is dat een goede nieuwsbrief of campagne een openratio heeft tussen de 40% en 60%.

Als de openratio onder de 40% duikt, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Een lage openratio verhoogt het risico dat e-mail clients jou mail als Spam zien. Daarnaast is het een duidelijk signaal van jouw doelgroep. Blijkbaar is er onvoldoende interesse in de content die je te bieden hebt.

Het is ook mogelijk om met nieuwsbrieven openratio’s te behalen van meer dan 60%. In de afbeelding in het voorbeeld staan de resultaten van een wekelijkse nieuwsbrief uit Basedriver gedurende zes weken. De gemiddelde openratio is 64% en de CTR is meer dan 25%. Deze nieuwsbrief is verstuurd naar 250.000 ontvangers,  een uitstekend resultaat dus.

Een goede openratio en click through ratio (CTR)

Toen we onze eigen nieuwsbrief voor het eerst verstuurden, hadden we een openratio van 20%. Dat is natuurlijk even schrikken. Door ons stappenplan te volgen, was de openratio binnen 10 weken boven de 40% en stijgend naar 50%.

Veel voorkomende problemen bij e-mails met een lage openratio

Voordat we aan het stappenplan beginnen, is het belangrijk om eerst stil te staan bij de redenen dat iemand een mail niet opent. Dat zijn er twee:

De ontvanger krijgt de e-mail helemaal niet te zien

Een ontvanger krijgt een e-mail niet te zien als deze in de spambox belandt, in een mailbox zit die weinig geopend wordt of het e-mail adres helemaal niet geldig is. Ook gaat de openratio omlaag als mensen veel ongeopende mail van dezelfde ontvanger hebben.

De ontvanger is niet gemotiveerd om de e-mail te openen

E-mail marketing is één van de meest rendabele marketingkanalen, niet voor niets is ieder bedrijf bezig met e-mail marketing. Het gevolg is dat de concurrentie in de inbox enorm is. Het wegklikken van ongelezen e-mail is eenvoudiger dan ooit.

De klant moet wel heel gemotiveerd zijn om tussen alle andere e-mail berichten en reclames jouw boodschap te kiezen en te lezen. Als aan alle technische randvoorwaarden voldaan is dan is de motivatie van de klant de belangrijkste factor voor de openratio.

Stappenplan om de openratio te verbeteren

Om de openratio te verhogen is het belangrijk om gestructureerd te werken aan de zichtbaarheid van de e-mail en de motivatie van de ontvanger. Dat doe je in deze vijf stappen.

Stap 1: Haal alle technische drempels weg

De eerste stap om te zorgen voor zichtbaarheid is het verhogen van de e-mail deliverability. Dit betekent dat je zorgt dat jouw berichten niet in de spambox terecht komen maar zoveel mogelijk in  de inbox van de ontvanger. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de server instellingen goed staan. Ook is het belangrijk om niet teveel ‘spam’ woorden in de e-mail op te nemen. Meer informatie over het voorkomen van de spambox kan je vinden in dit artikel.

Het verbeteren van de deliverability kan spectaculaire resultaten hebben op de openratio. Wij maken vaak een overzicht van de openratio per inkomende mailserver. Je kunt dan zien of, bijvoorbeeld, gmail of juist hotmail betere of mindere resultaten geven. Op basis daarvan kan je actief op zoek naar verbetermogelijkheden.

In het voorbeeld is zo’n rapportage te zien voor een nieuwsbrief waarbij de openratio is gedaald. Duidelijk is dat de daling bij de grote providers zichtbaar is in gmail, wat een concrete aanleiding geeft om verder te zoeken naar oorzaken.

rapportage openratio per provider

Voorbeeld rapport openratio ten opzichte van het gemiddelde

Ook is het belangrijk dat templates responsive zijn. Meer dan 50% van de e-mails wordt gelezen op de mobiel. Let er dus op dat jouw e-mail op de mobiel goed geladen en gelezen kan worden.

Stap 2: Benader gemotiveerde klanten regelmatig met relevante content

Als de technische hobbels genomen zijn dan is het zaak om te werken aan de kwaliteit van de nieuwsbrief, dit doen we door middel van drie stappen:

 1. Selecteer enkel gemotiveerde (actieve) klanten 
  Als iemand al drie maanden een nieuwsbrief niet geopend heeft, dan heeft het geen enkele zin om door te gaan met verzenden. De groep die duidelijk niet gemotiveerd is, verdient aandacht op een andere manier. Daarom is het belangrijk om deze groep automatisch uit te sluiten. Het uitsluiten van inactieve ontvangers heeft uiteraard een positief effect op de openratio, het aantal verzendingen gaat namelijk naar beneden. Het voordeel van deze aanpak is dat je minder mensen irriteert en de kans is kleiner dat een mail als spam aankomt.
 2. Benader gemotiveerde klanten regelmatig
  Wij adviseren voor een nieuwsbrief om minimaal eens per twee weken te verzenden. Als de openratio hoog genoeg is, bijvoorbeeld boven de 50%, dan kan je proberen om de frequentie te verhogen naar eens per week. Hierdoor neemt het totale bereik van de nieuwsbrief én het resultaat toe.
 3. Benader gemotiveerde klanten met relevante content
  De allerbelangrijkste factor voor een structureel hoge openratio is de kwaliteit van de content. Als klanten zitten te wachten op jouw content dan openen ze de e-mail, ongeacht de subject line of het verzendmoment. In onze nieuwsbrief wordt de content automatisch afgestemd op de persoon. Iedereen ontvangt die content die voor hem of haar het meest relevant is.Uiteraard is het belangrijk om voldoende content te hebben voor een tweewekelijkse verzending. In dit artikel schreven we over manieren om efficiënter gebruik te maken van content in nieuwsbrieven. In onze persoonlijke nieuwsbrief onthouden we wie welke content gehad heeft en of die mail is geopend. Op basis daarvan stellen we automatisch nieuwsbrieven samen met oude én nieuwe content.

Stap 3: Maak een heractivatie campagne voor mensen die lang niet geopend hebben.

Als je enkel gemotiveerde klanten selecteert voor de nieuwsbrief dan gaat de openratio omhoog, dat is logisch. Het aantal ontvangers wordt immers kleiner. Daarom is de volgende stap om ongemotiveerde (inactieve) ontvangers alsnog bij jouw nieuwsbrief te betrekken. Dat doen we met speciale campagnes, een heractivatie campagne.

Er zijn verschillende manieren om klanten te heractiveren, zoals de volgende:

 • Stuur een minder frequente e-mail met de meest succesvolle artikelen;
 • Doe ze een aanbod met iets extra’s;
 • Geef ze actief de mogelijkheid om zich uit- en in te schrijven.
heractivatie om de openratio te verhogen

Een voorbeeld van een heractivatie e-mail van Elsevier weekblad

Stap 4: Kies het beste verzendmoment voor het versturen van de mailing

Het verzendmoment van de mailing is van grote invloed op de openratio. Mensen ontvangen tientallen of zelfs honderden mailings per week, verstuur je op het verkeerde moment? Dan zijn er alweer andere mailings die boven die van jou in de inbox staan.

De meeste e-mail campagnes worden verzonden op dinsdagen en donderdagen. Door een analyse van de resultaten van de mailing en door veel te experimenteren leer je wat voor jouw doelgroep het beste verzendmoment is.

Beter is het echter om dit hele proces te automatiseren. Basedriver bepaalt automatisch het beste verzendmoment voor iedere individuele ontvanger. Als marketeer kan je aangeven wat de eerste en laatste verzenddatum is, daarbinnen wordt voor iedere ontvanger persoonlijk het beste verzendmoment gekozen.

Stap 5: Gebruik de subject line en de afzender om de openratio te optimaliseren

De laatste stap in het stappenplan is het testen van verschillende onderwerpregels en afzenders. Met name bij de groep die zelden tot nooit een e-mail opent, kan het effect hebben om verschillende onderwerpregels uit te proberen. Uit onderzoek blijkt dat het noemen van de voornaam in de onderwerpregel, bijvoorbeeld, een positief effect kan hebben.

Ook kan de afzender invloed hebben. Een e-mail met een persoon als afzender heeft vaak een betere openingsratio. Een aantal van onze klanten gebruiken verschillende afzenders voor verschillende doelen, bijvoorbeeld een hoofdredacteur voor een nieuwsbrief en het merk voor een commerciële mailing.

In Basedriver is het mogelijk om door middel van split-run campagnes te testen met verschillende verzendmomenten, onderwerpregels en afzenders.

In onderstaande video kan je vinden hoe je een campagne met verschillende subject lines kunt maken in Basedriver.

Staar je niet blindt op één mailing

Bij het versturen van nieuwsbrieven is het belangrijk om niet teveel naar één incidentele mailing te kijken. Het is altijd mogelijk dat incidenteel een mailing een hoge of juist lage openratio heeft. Externe factoren zoals een hittegolf, vakantie of een pandemie kunnen forse invloed hebben op het gedrag van consumenten en daarmee de openratio van een e-mail.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar de gemiddelde openratio van de afgelopen vier tot acht nieuwsbrieven. Op basis hiervan kan je bekijken of je structureel bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit van data en content.

Verbeter de openratio van een e-mail met Basedriver

De klanten van Basedriver hebben een openratio tussen de 40% en 60%. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde. De belangrijkste reden daarvoor is dat onze klanten mediabedrijven zijn die uitstekende content maken. Klanten zijn gemotiveerd om deze content te lezen.

Met Basedriver zorgen we ervoor dat ze die content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven. Door automatisch bounce management, rapportages over providers en actieve checks op datakwaliteit zorgen we ervoor dat 99% van de mails die we versturen aankomt.

Ook bieden we de mogelijkheid om automatisch inactieve klanten te filteren en heractivatie campagnes te automatiseren. Hiermee maak je de groep gemotiveerde klanten groter. Door middel van split-run tests is het mogelijk om te testen met verschillende verzendmomenten en onderwerpregels.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Het beste verzendmoment voor een hogere openratio
Heractivatie campagnes die helpen met een schone mailinglijst

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.