Forse stijging openingsratio’s na IOS 15 update

Nieuwe feature van Apple zorgt voor veel onterecht geregistreerde opens

26 januari 2022 - 3 minuten
Gekleurde balk

 

  • 20 september is Apple gestart met de uitrol van Mail Privacy Protection als onderdeel van IOS 15
  • De update zorgt ervoor dat e-mails altijd als ‘geopend’ gerapporteerd worden
  • Na enkele maanden is de impact duidelijk zichtbaar, er wordt een forse stijging van de opens geregistreerd onder voorheen inactieve gebruikers.

Wat is Apple Mail Privacy Protection (MPP)

Met de komst van IOS 15 introduceert Apple de feature Mail Privacy Protection. Alle gebruikers wordt gevraagd of ze willen dat hun privacy beschermt wordt. Steeds meer gebruikers beantwoorden deze vraag positief.

Als ontvangers gebruik maken van IOS 15 Mail Privacy Protection dan routeert Apple alle verkeer die via Apple Mail verwerkt wordt naar een aparte server. Op die server wordt de mail direct geopend, daarna wordt de mail doorgestuurd naar de ontvanger.

Het gevolg is dat er, voor mails die via Apple mail verwerkt worden, 100% opens geregistreerd worden.

Wat is het marktaandeel van Apple Mail Privacy Protection

Bij het schrijven van dit artikel (26 januari 2022) had IOS 15 een aandeel van 42% van alle Apple Devices. Hiermee is het de meest voorkomende versie van IOS. Het is niet bekend hoeveel van deze mensen gekozen hebben voor de optie Mail Privacy Protection.

Bij vorige versies van IOS duurde het ongeveer drie maanden voor een aandeel van 65% bereikt werd. Dit lijkt dus iets langer te duren voor IOS 15. De verwachting is dus wel dat het aandeel IOS 15 de komende maanden nog verder gaat stijgen.

Aandeel IOS 15 MPP

Wat is de invloed van Mail Privacy Protection op de resultaten?

Om een beeld te krijgen van de impact van deze IOS 15 update hebben we bij onze klanten de ontvangers die hun mail enige tijd niet geopend hebben een kenmerk gegeven. Vervolgens hebben we bekeken of er voor deze groep meer opens geregistreerd worden dan voorheen.

Na een analyse van ongeveer 50.000.000 verzonden e-mails is het resultaat duidelijk. De openratio voor deze groep is gestegen van gemiddeld 3% naar 15% in januari!

IOS 15 MPP update

Dit betekent niet dat er daadwerkelijk meer mensen de mail hebben geopend. De werkelijke openratio ligt waarschijnlijk nog rond de 4%. Het aantal geregistreerde opens is echter het dubbele in december en zelfs het driedubbele in januari.

Hoe moeten marketeers omgaan met het effect van Mail Privacy Protection

In algemene zin geldt dat het registreren van een geopende mail lastiger wordt, niet alleen door Apple MPP maar ook door e-mail clients zoals ProtonMail die verder blokkades opwerpen. De enige écht betrouwbare metric is een klik met daarbij een bezoek aan de website. Het is dus verstandig om daar de aandacht op te richten.

Zie jij de openratio stijgen en vraag je je af of dat komt door Apple MPP? Dan is het goed om in kaart te brengen hoeveel mensen er eerder niet actief waren en dat sinds oktober zijn geworden. Dat geeft een goed beeld van de impact op jouw bestand.

Had je al een hoge openratio, dan zal het resultaat waarschijnlijk meevallen. Had je een lage openratio en een grote groep inactieve ontvangers, dan is het resultaat waarschijnlijk al zichtbaar.

En als je hulp wilt met het in kaart brengen van het effect of het nemen van de juiste maatregelen, dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.