Een e-mail marketing dashboard dat je écht helpt aan betere resultaten

Op jouw e-mail marketing dashboard mogen deze gegevens niet missen

23 februari 2021 - 7 minuten
Gekleurde balk
 • Inzicht in het resultaat van e-mail marketing is essentieel om het resultaat te verbeteren.
 • Op campagne niveau zijn die resultaten vaak beschikbaar, echter op totaalniveau vaak beperkt.
 • Inzichten helpen je de juiste keuzes te maken over maildruk, verzendmoment en content.

TIP:Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Als je betere resultaten wilt halen uit e-mail marketing, waar moet je dan beginnen? Is het verstandig om nieuwe adressen te werven of moet je juist meer gaan mailen? Om daar een goed besluit over te nemen is een e-mail marketing dashboard onontbeerlijk.

Een goed e-mail marketing dashboard vormt het fundament van een datagedreven werkwijze. Het zorgt dat je inzicht hebt in de performance en ziet welke verbeterstappen je kunt zetten.

Een niet te onderschatten functie van het e-mail marketing dashboard is communicatie met de interne organisatie. Het helpt je om resultaten te delen én draagvlak te krijgen voor verbeteringen.

In dit artikel gaan we dieper in op de drie niveau’s die niet mogen ontbreken in een e-mail marketing dashboard.

 

E-mail marketing dashboard niveau 1: Mailings en campagnes

De resultaten van het mailtje dat je gisteren verstuurd hebt, wil je uiteraard terugzien in jouw e-mail marketing dashboard. Zelfs het meest minimale dashboard bevat de volgende gegevens:

En dan bij voorkeur als absoluut getal en als percentage.

E-mail marketing dashboard: Campagnes

Maandoverzicht met campagnes en mailings

Een mailing is meestal onderdeel van een e-mail marketing campagne. Binnen een campagne kan je meerdere mailings versturen, zoals reminders en automatische opvolgingen.

Daarom is het ook belangrijk om in het e-mail marketing dashboard de resultaten te kunnen zien op het niveau van de campagne. Je ziet dezelfde gegevens, maar dan opgeteld voor alle mailings binnen de betreffende campagne.

Je verstuurt natuurlijk meerdere campagnes per maand, het hele jaar door. Dan is het wel zo handig om campagnes met elkaar te kunnen vergelijken. In een goede e-mail marketing rapportage kan je zaken met elkaar vergelijken:

 • Deze maand vs vorige maand
 • Dit jaar vs vorig jaar
 • De huidige campagne vs het gemiddelde

Ook is het belangrijk om snel te kunnen zien welke campagnes en welke mailings het meest succesvol geweest zijn. Die inspiratie kun je gebruiken bij het maken van nieuwe campagnes.

Werk je met meerdere merken? Dan is het uiteraard nodig om deze overzichten per merk te kunnen maken in het e-mail marketing dashboard.

 

E-mail marketing dashboard niveau 2: Bereik, Betrokkenheid en Conversie

Met alleen campagne informatie is jouw e-mail marketing dashboard nog niet klaar. Om te weten of je succesvol bent, zul je ook op een hoger niveau naar e-mail marketing moeten kijken.

Op het tweede niveau kijk je namelijk niet naar de campagnes en mailings, maar naar de ontvangers. In het dashboard staan de volgende gegevens:

 

Bereik

 • Totaal aantal verzonden mails (per maand)
 • Aantal bereikte personen (per maand)
 • Aantal inschrijvingen (per maand)
 • Aantal uitschrijvingen (per maand)

Dit overzicht geeft je een snel inzicht in de maildruk en de ontwikkeling van jouw e-mail marketing bestand.

Het is belangrijk om te meten hoe de instroom van nieuwe e-mailadressen tot stand is gekomen. Zijn er kanalen met een grote instroom, zorg dan dat je weet hoe lang die mensen in het bestand blijven en of ze zich niet direct weer uitschrijven. Op die manier kan je betere besluiten nemen over het werven van e-mail adressen.

e-mail marketing dashboard: Bereik

Aantal mails, gemailde profielen, opt-ins en opt-outs per maand

 

Betrokkenheid

Uiteraard wil je ook weten hoeveel mensen jouw e-mails openen en doorklikken. Want alleen e-mails versturen heeft geen zin. Daarom wil je per maand kunnen zien hoe de volgende cijfers zich ontwikkelen:

 • Het aantal mensen die openen
 • Het aantal mensen die klikken
 • De totale openratio
 • De totale clickratio
 • Het percentage actieve ontvangers

Met behulp van de bereik en betrokkenheid cijfers kan je al snel inzicht krijgen in de mogelijkheden om, bijvoorbeeld, de maildruk te verhogen.

Toen de openratio van onze campagnes boven de 45% kwam hebben we besloten de maildruk te verdubbelen. Het aantal uitschrijvingen bleef stabiel en de openratio daalde naar 39%. Het aantal opens steeg met 70% en het aantal kliks met 60%. Een groot succes dus!

e-mail performance dashboard: betrokkenheid

Betrokkenheid van de e-mail marketing database

 

Conversie

E-mail marketing draait om het behalen van doelen. Conversie mag dan ook niet ontbreken in het e-mail marketing dashboard. Daarom staan in het dashboard, per maand, het aantal conversies, het conversiepercentage en de omzet.

Het is daarnaast handig om te zien wat het percentage is van e-mail marketing in de totale conversie. Bij een goede propositie zal je zien dat de conversie van alle kanalen stijgt .

Stijgt e-mail harder dan de overige kanalen? Dan ben je goed bezig! Maar als de conversie van de andere kanalen harder stijgt dan die van e-mail, dan moet je toch aan de bak.

Bereik, betrokkenheid en conversie toon je in het e-mail marketing dashboard uiteraard op niveau van het bedrijf of van een individueel merk.

 

E-mail marketing dashboard niveau 3: Inzichten

Wil je data inzetten om betere beslissingen te nemen dan heb je aan campagnes, bereik, betrokkenheid en conversie niet genoeg. Je hebt ook inzichten nodig die jou helpen bij het nemen van beslissingen over:

 • Het verzendmoment
 • De maildruk
 • De content en subject lines

 

Verzendmoment

Over het verzendmoment is al veel geschreven, het beste verzendmoment kan voor iedere persoon anders zijn. Daarnaast is het goed mogelijk dat een conversie op een ander moment plaatsvindt dan een open.

Om dat inzicht te krijgen kun je, per werkdag, de volgende gegevens in het e-mail marketing dashboard opnemen:

 • Aantal verzendingen
 • Aantal opens (onafhankelijk van de verzenddatum)
 • Aantal conversies
 • Openratio
 • Conversieratio

Op basis hiervan kan je besluiten om mailings op een andere dag te gaan verzenden, zodat de openratio omhoog gaat of er meer conversies plaatsvinden.

e-mail marketing dashboard: verzendmoment

Verzendingen, opens en conversie per weekdag

 

Maildruk

Één van de makkelijkste manieren om meer resultaat te halen, is simpelweg meer mails sturen. Toch is het belangrijk daar een balans in te vinden. Meer mailen kan namelijk ook leiden tot meer spamklachten of uitschrijvingen.

Ook zien we vaak dat er een maximum is aan de aantallen opens, kliks en conversies. Als je de maildruk te hoog maakt, verbeteren de resultaten niet meer.

Daarom is het belangrijk om in het e-mail marketing dashboard het verband tussen maildruk en opens, kliks, conversie en uitschrijvingen in kaart te brengen. Dat helpt om gefundeerde besluiten nemen.

 

Content

Content is van enorm belang bij het maken van goede campagnes. Het begint al met de subject line maar ook de content zelf heeft grote invloed op het resultaat.

Zorg er daarom voor dat je weet welke content het in de afgelopen periode goed heeft gedaan. Welke subject lines hebben de beste openratio, welke artikelen zijn het beste geklikt en hebben geleid tot conversie?

Door een goed inzicht in de content is het mogelijk om in de toekomst betere content te schrijven of proposities te maken voor jouw doelgroep.

Conclusie

Op basis van data betere beslissingen nemen en het resultaat verhogen, dat wil jij toch ook?

Het begint bij een e-mail marketing dashboard dat je helpt om inzichten te krijgen, deze te presenteren in de organisatie en betere beslissingen te nemen.

Wil je meer weten over zo’n e-mail marketing dashboard? Dan kan je altijd contact met ons opnemen voor een demonstratie!

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.