Black Friday e-mailmarketing

Met dit stappenplan zorg je voor succesvolle Black Friday en Cyber Monday

11 oktober 2021 - 7 minuten
Gekleurde balk

Dit jaar vallen Black Friday en Cyber Monday op 25 en 28 november. Deze dagen en de daaraan voorafgaande Cyber Week zijn over komen waaien uit Amerika en zijn uitgegroeid tot de belangrijkste online salesdagen. Voor een succesvolle marketingcampagne is een goede voorbereiding met meerdere contactmomenten noodzakelijk. E-mailmarketing is een van de beste manier om jouw aanbiedingen onder de aandacht te brengen. Met ons stappenplan bij de hand is de kans groot dat deze dagen ook voor jou een succes worden!

Deze periode in november is voor bedrijven enorm belangrijk, want ze vormen de aanloop naar de feestdagen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als het goed is staat de website er goed bij en heb je je aanbiedingen al voor elkaar. Al in de Cyber Week verwachten consumenten aanbiedingen. Gedurende deze week probeert vrijwel ieder bedrijf aanbiedingen en acties te promoten, want de attentiewaarde is waarschijnlijk wat hoger en de concurrentie iets lager. Ook na Cyber Monday zien we dat er nog reminders gestuurd worden, om klanten alsnog over de streep te trekken. 

 

 Verschillende soorten e-mailcampagnes 

 

 Pre-Black Friday Mailing 

In de Ciber Week kan je alvast een aankondiging sturen van de aanbiedingen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw ontvangers alvast weten dat je iets interessants voor ze hebt. Speciale acties als ‘een deal per dag’ of ‘een deal per uur’ kan je vast onder de aandacht brengen. Ook kan je ontvangers vast exclusieve toegang geven tot aanbiedingen, zoals we in het voorbeeld van ZAGG laten zien. Hiermee zorg je direct voor conversie.  

 

Het is wel verstandig nog iets aan de verbeelding over te laten. Er zijn namelijk altijd mensen die wachten tot het laatste moment of juist alle aanbiedingen al van tevoren willen zien. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om nog een aanbiedingen verborgen te laten en deze pas op Black Friday of Cyber Monday bekend te maken. 

 

Commerciele mailings tijdens Ciber Week 

 Afhankelijk van de hoeveelheid aanbiedingen kan je aardig losgaan met je mailings. Omdat ontvangers veel aanbiedingen verwachten, zijn ze eerder geneigd hun e-mail te openen. Als je voldoende te melden hebt, kan je dagelijks of zelf meerdere keren per dag, een e-mail versturen. Zorg er wel voor dat je herkent wie er echt interesse heeft, want de e-mails zijn niet voor iedereen interessant. Sluit bijvoorbeeld mensen uit die hun e-mail nooit openen. Houdt tegelijkertijd ook rekening met bestaande klanten. Er is natuurlijk niets vervelender dan een aanbieding ontvangen voor een product dat je twee weken daarvoor al gekocht hebt. 

 Wees altijd snel concreet in je mailings. Maak de aanbieding zo simpel mogelijk en zorg dat in één oogopslag duidelijk is wat je te bieden hebt. E-mails worden vaak goed geopend, maar de attentiewaarde is laag. Hoe meer de mailing eruit springt, hoe beter het is. Een aftelkalender is ook een leuk idee, wat maakt dat er meer urgentie is bij de lezer. 

 Let ook goed op het verzendmoment van de mailings. Omdat het druk is in de inbox moet je misschien de verzendtijden aanpassen. Wij adviseren veel klanten om de mailing wat vroeger in de ochtend in te plannen, de attentiewaarde is op dat moment het hoogst. Als je een algoritme hebt dat het beste verzendmoment bepaalt, dan kan je dat ook nu inzetten. 

 

 

 Reminder en abandoned-cart mailings 

 Er zijn altijd mensen die nét vergeten om de winkelwagen af te ronden. Soms moeten ze er gewoon nog even over nadenken. Een reminder is in dat geval een uitstekend middel om mensen alsnog over de streep te trekken. Wij zien dat onze klanten vaak aanbiedingen hebben tot de woensdag na Cyber Monday. Die dagen worden gebruikt om mensen te benaderen die interesse hebben getoond, maar niet hebben gekocht. Uiteraard stuur je de reminder niet naar de mensen die wél gekocht hebben. Zij moeten uitgesloten worden van de selectie. 

 

Stappenplan voor een Black Friday Campagne 

 De campagne voor Black Friday en Cyber Monday begint op 14 november en eindigt op 2 december. In deze periode ga je waarschijnlijk tussen de 5 en 25 mailings versturen in verschillende gepersonaliseerde varianten. Om die periode goed door te komen, kan je het volgende stappenplan volgen: 

Stap 1:

Zorg voor een analyse en maak data op orde.
Wij adviseren om tijdens de voorbereiding goed te kijken naar de resultaten van het voorgaande jaar. Er zijn een aantal zaken belangrijk:
Wanneer zijn de mailings verstuurd en wat waren de openratio’s en clickratio’s?
Welke content heeft gezorgd voor de meeste respons?
Welke aanbiedingen hebben gezorgd voor de meeste conversie?
Wat had je vorig jaar kunnen doen om meer omzet te halen?

Stap 2:

Stel realistische doelstellingen en maak passende aanbiedingen.
Om tot een goede campagne te komen, is het belangrijk om realistische doelstellingen te stellen. Deze doelstellingen baseer je op de resultaten van het voorgaande jaar en de resultaten van dit jaar. De aanbiedingen die je gaat maken, volgen uit deze doelstelling. Heb je behoefte aan meer omzet, dan moet je wellicht wat scherpere aanbiedingen maken.

Stap 3:

Maak een contentkalender met de belangrijkste aanbiedingen per dag.
In een contentkalender kan je de aankondigingen, commerciële mailings en reminders opnemen die je gaat versturen rondom Black Friday. Het is verstandig om ook de doelstellingen per mailing op te nemen in de kalender. Hiermee zorg je ervoor dat je het resultaat kan monitoren gedurende de periode.

Stap 4:

Gebruik de aanloop naar Black Friday om aanbiedingen te testen.
De aankondigingsmail die je in de week voor Black Friday verstuurt, kan je gebruiken om verschillende aanbiedingen te testen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur de groep die vorig jaar ook interesse heeft getoond in Black Friday. Je zorgt er dan namelijk voor dat de test leidt tot meer respons. Het is mogelijk om op dinsdag een A/B test te sturen met verschillende aanbiedingen en de definitieve mail de donderdag erna.

Stap 5:

Zet de commerciële mailings en reminders vooraf klaar. Zorg dat je ze nog kunt aanpassen.
Het is verstandig om mailings vooraf klaar te zetten. Dat bespaart veel tijd gedurende de week. Het is natuurlijk belangrijk dat je nog wel tijd hebt om de content bij te stellen, afhankelijk van de resultaten van de tests.

Stap 6:

Werk de resultaten bij in een dashboard of de content kalender.
Gedurende de week is het belangrijk om de resultaten inzichtelijk te hebben. Is de omzet naar verwachting? Welke aanbieding loopt het beste? Worden de mails goed geopend? Op basis van deze gegevens kan je namelijk besluiten om bij te stellen.

Stap 7:

Zorg voor onboarding na Cyber Week.
Als het goed is heb je na Cyber Week veel nieuwe klanten binnengehaald. Dit is hét moment om een goede indruk te maken! Besteed daarom na Cyber Week extra aandacht aan onboarding en de welkomstcampagne. Dit is de eerste stap om waardevolle klanten te behouden.

 

Wij zien dat klanten die vooraf een goed plan maken voor Black Friday en Cyber Monday betere resultaten behalen. Ervaring leert dat weinig marketeers de tijd hebben om hier maanden van te voren mee aan de slag te gaan, daarom is het goed om te weten dat je het plan ook in korte tijd kunt doorlopen! Begin je een week van te voren? Zelfs dan is het verstandig om het stappenplan te gebruiken, dan is de kans op een goed resultaat een stuk hoger.

Veel plezier!

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.