Tips voor de beste e-mail marketing resultaten tijdens de feestdagen

Haal het maximale resultaat uit de eindsprint van dit jaar

30 augustus 2021 - 8 minuten
Gekleurde balk
 • Het laatste kwartaal van het jaar is dé periode voor marketeers om te werken aan de (online) omzet.
 • De consument besteld steeds vroeger, inmiddels zijn de weken rondom Black Friday het meest waardevol.
 • Door tijdig te beginnen en een goed campagneplan te maken is het mogelijk om betere resultaten te halen.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

De kruidnoten liggen in de winkel en de scholen zijn gestart. Niemand kan er meer omheen, de eindsprint van het jaar is begonnen. Deze laatste maanden zijn in grote mate bepalend voor het resultaat van dit jaar en daarmee ook voor de mogelijkheden voor volgend jaar.

Een goede voorbereiding is enorm belangrijk voor een goed commercieel resultaat. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op het campagneplan voor de feestdagen.

Trends tijdens de feestdagen

Misschien wel de belangrijkste trend die we zien tijdens de feestdagen is dat mensen hun inkopen steeds eerder doen. Fenomenen als Black Friday en Cyber Week zijn weliswaar uit Amerika over komen waaien, uit onderzoek van Salesforce blijkt dat ook in Nederland in deze weken de meeste Euro’s besteed worden.

Resultaten feestdagen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het aandeel verkeer en orders op mobiele devices maar blijft stijgen, tot wel 62% van alle orders vindt plaats op een mobiel device. Het aandeel social media daarentegen is stabiel, ongeveer 1% van alle orders vindt plaats via Social Media.

E-mail marketing is voor vrijwel iedere (online) marketeer een essentieel middel om verkeer naar de desktop en naar de mobiel te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de feestdagen is bijna 20% van alle e-commerce traffic afkomstig van e-mail marketing.

Ook bij onze klanten zien we dit beeld. E-mail marketing is één van de grootste en hét meest rendabele kanaal voor conversie.

Helaas is dat geen geheim. Black Friday is ook één van de dagen waarop het hoogste aantal e-mails verzonden worden. Het gevecht om de inbox is dus heel groot. Daarom helpen we je in dit artikel met een aanpak die zorgt dat je optimaal de feestdagen tegemoet gaat.

E-mail marketing tijdens de feestdagen: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk moet je aan de slag met het campagne concept, de invulling van de propositie en het opmaken van uitingen, er zijn echter drie zaken waarmee je nog eerder kunt starten.

Analyse van resultaten van eerdere feestdagen

Heb je al eerder campagnes verstuurd tijdens de feestdagen? Waren deze succesvol? Om te komen tot een goed resultaat is het belangrijk om te leren van het verleden.

Kijk bijvoorbeeld naar de proposities die goed verkocht zijn, de uitingen die zorgen voor conversie en welke mensen wel of juist niet kochten. Het is ook goed om te analyseren of de mensen die toen iets gekocht hebben nu nog in het bestand zitten. Dit is de groep met de grootste interessen.

Verder is het interessant om te weten wanneer uitingen geopend zijn en wanneer klanten gekocht hebben. Tijdens de feestdagen sta je maar heel kort bovenaan in de inbox, het is dus zaak om het juiste moment te kennen voor jouw klanten!

Tip: lees meer over het beste verzendmoment van campagnes.

Reputatie en relevantie

Ook is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van jouw huidige e-mail bestand. Zijn de ontvangers nog actief? Wordt er regelmatig geklikt op een uiting? Is de openratio in orde?

Als de openratio (OR) en klikratio (CTR of CTO) op dit moment laag zijn, dan wordt dit niet beter tijdens de feestdagen. Een hoge openratio is niet alleen goed voor de deliverability, het verteld je ook of de ontvangers van jouw mailings interesse in je hebben.

Tip: lees alles over het verbeteren van de openratio

Vergroten van het aantal inschrijvingen

Het spreekt voor zich dat als je meer mensen mailt de kans op succes groter is. Tijdens de feestdagen ga je de mailinglijst niet verder vergroten, maar in de maanden daarvoor heb je nog alle kans!

Social Media, bijvoorbeeld, zijn geen enorm kanaal voor conversie, het is echter wel een heel relevant kanaal om nieuwe inschrijvingen te werven! Gebruik daarom jouw social media accounts om de mailinglijst te vergroten, je hebt er in november en december enorm veel plezier van!

Tip: Lees meer over het vergroten van jouw mailinglijst.

Inrichten van een dashboard

Tijdens de feestdagen wil je kunnen zien wat de resultaten zijn van jouw mailings. Niet alleen de opens en de kliks, ook de conversie is essentieel. Om bij te kunnen sturen en te optimaliseren moeten deze inzichten binnen handbereik zijn.

Heb jij op dit moment nog onvoldoende inzicht in het bereik of de conversie van campagnes? Gebruik dan de voorbereidingstijd ook voor het inrichten van een goed e-mail marketing dashboard. Dit helpt je om straks betere beslissingen te nemen.

Tip: De onderdelen van een e-mail marketing dashboard.

E-mail marketing tijdens de feestdagen: de campagne

Het campagneplan en de propositie

Op basis van de analyse is de volgende stap om een campagne in te richten. Wij hebben een uitgewerkt voorbeeld van een campagneplan dat je hiervoor zou kunnen gebruiken. Met behulp van deze checklist zorg je ervoor dat je niets vergeet.

Naast het campagneplan zijn natuurlijk ook de proposities van belang. Wat is het aanbod waarmee jij straks je slag staat tijdens de feestdagen? De propositie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van campagnes.

Het bepalen van de propositie hangt nauw samen met een analyse van de doelgroep en van eerdere resultaten. Er is een hele grote kans dat je meerdere proposities nodig hebt en die gepersonaliseerd naar de juiste persoon wilt versturen. Bepaal daarom vooraf hoe je doelgroepen bepaald en hoe je zorgt dat de juiste doelgroep de juiste uiting krijgt.

Het opmaken van de uitingen

Het opmaken van de uitingen is natuurlijk een hartstikke leuk onderdeel van de campagne. Het idee komt tot leven in een goed design. Uiteraard wil je dat de uitingen zorgen voor conversie, daarom is het belangrijk dat deze een duidelijke boodschap hebben en een goede call-to action bevatten.

Het is beter om één mail met één boodschap te sturen dan verschillende boodschappen samen te verpakken. Toch is het ook belangrijk om uitingen te maken die passen in, bijvoorbeeld, een nieuwsbrief. Ook tijdens de feestdagen gaat het om de kracht van herhaling, je kunt een gerichte actiemail prima opvolgen met een reminder in de nieuwsbrief.

Tip: lees meer over het vergroten van de conversie. 

Voor inspiratie voor proposities en uitingen is het ook leuk te kijken naar voorbeelden van andere feestdagen, zo hebben we al eerder voorbeelden uitgewerkt van e-mails voor Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag.

E-mail marketing tijdens de feestdagen: verzenden en bijsturen

Na de verzending is het uit jouw handen, dan kan je een e-mail niet meer aanpassen. Daarom is het belangrijk om vooraf zoveel mogelijk te leren, te testen en uit te proberen.

In de weken voorafgaand aan de campagne kan je al peilen wat de interesse is van de ontvangers, door verschillende producten aan te bieden, te testen met verschillende uitingen en wellicht een aantal proposities naar een kleine testgroep te verzenden.

Vrijwel altijd haal je belangrijke learnings uit deze test die maken dat je de uiteindelijke versie nog aanpast.

De campagne zelf bestaat ook uit verschillende contactmomenten. Bestaat jouw campagne uit een dagelijkse mailing? Zorg er dan voor dat je iedere dag nog wat kleins kunt aanpassen. Heb je een reminder ingepland? Zorg dan dat je die reminder optimaliseert.

Het dashboard met e-mail marketing resultaten is op dit moment goud waard. Dit zorgt ervoor dat je kunt bijsturen op basis van de feiten en het resultaat van de campagnes nog verder kunt verbeteren.

E-mail marketing tijdens de feestdagen: opvolgen

Wist je dat de eerste weken van januari ook nog heel interessant zijn? Ook in deze weken kan je nog een slag slaan om het jaar goed te beginnen. Vergeet dus vooral niet om mensen te selecteren die interesse hebben getoond tijdens de feestdagen maar niet hebben gekocht.

Urgentie is een enorm krachtige motivator. Je kunt er dus aan denken om de aanbiedingen door te laten lopen tot en met de eerste week in januari en een last-minute reminder te sturen. Op die manier zorg je voor de eerste omzetboost van het nieuwe jaar.

E-mail marketing tijdens de feestdagen: Conclusie

De feestdagen zijn een interessante maar ook een heel drukke periode. Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen aan de voorbereiding en hier voldoende tijd voor in te plannen.

De succesfactoren voor een campagne tijdens de feestdagen zijn wat ons betreft

 • Selectie van de juiste doelgroepen
 • Proposities die bij de doelgroep(en) passen
 • Het schema van van verzendingen en reminders, inclusief verzendtijden
 • Uitingen die zorgen voor conversie
 • Inzicht in het resultaat zodat bijgestuurd kan worden
 • Voldoende tijd bij de marketeer voor de analyse, voorbereiding en uitvoering.

Heb jij dit voorhanden? Dan ga je vast succesvolle feestdagen tegemoet!

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.