De vier doelen van e-mail marketing

De vier doelen én de belangrijkste middelen die daarbij horen

09 september 2021 - 5 minuten
Gekleurde balk
  • Als je meer resultaat wilt halen uit e-mail marketing dan is het verstandig om eerst te bepalen wat jouw doelen zijn.
  • Op basis van die doelen kan je e-mail marketing op verschillende manieren inzetten.
  • Door het juiste middel bij het juiste doel te kiezen kan je gericht starten en het snelst resultaat behalen

 

De vier doelen van e-mail marketing

De hele dag door helpen we marketeers met het verbeteren van het resultaat van e-mail marketing. In vrijwel ieder verbetertraject, klein of groot, moeten keuzes gemaakt worden.

Begin je met het verzenden van een wekelijkse nieuwsbrief of kan je beter starten met automatische lead straatjes? Een verstandige aanpak is om één middel goed uit te werken en vervolgens door te gaan met het volgende.

Maar waar moet je dan beginnen? Dat doe je op basis van jouw doelen met e-mail marketing. Er zijn naar onze mening voer mogelijke doelen die je met e-mail marketing zou kunnen bereiken:

  • Naamsbekendheid en merkvoorkeur
  • Acquisitie, aanwas van nieuwe klanten
  • Retentie, klantbehoud en verhogen van de omzet bij bestaande klanten
  • Het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.

E-mail marketing doelen

Afhankelijk van het gekozen doel kan je vervolgens bepalen welk middel hier het beste bij past

 

Aanpak en de middelen bij ieder e-mail marketing doel

Als je het belangrijkste doel gekozen hebt dan kan je vervolgens de middelen kiezen die daarbij passen. We hebben ze voor je op een rij gezet

 

Naamsbekendheid en merkvoorkeur

Als je naamsbekendheid en merkvoorkeur wilt vergroten dan is het belangrijk dat je meer mensen bereikt (vergroten van de mailinglijst) en dat je op regelmatige basis zorgt voor relevante en interessante content. Voor het vergroten van de mailinglijst is het verstandig aansluiting te zoeken met Social Media. Onze ervaring is dat sociale media een uitstekende aanjager kunnen zijn voor nieuwe inschrijvingen op de mailinglijst.

Een regelmatige nieuwsbrief is het beste middel om top of mind te blijven bij onze klanten. We merken dit zelf ook. Bij ‘onze’ nieuwsbrief abonnees is Basedriver altijd top of mind. We adviseren om minimaal eens per twee weken een nieuwsbrief te sturen, wat uiteraard afhankelijk is van de beschikbare content.

De content voor zo’n nieuwsbrief is niet enkel commercieel. Een nieuwsbrief is een uitstekende aanvulling op content marketing. Maak voor ieder artikel op de website ook een stukje in de nieuwsbrief en je zult zien dat het aantal terugkerende bezoekers, de naamsbekendheid en de merkvoorkeur omhoog schiet.

 

Acquisitie, aanwas van nieuwe klanten

Ook voor het werven van nieuwe klanten is e-mail marketing uitstekend geschikt. Enkel een nieuwsbrief is hiervoor echter niet voldoende. Om meer nieuwe klanten te werven kan je gebruik maken van geautomatiseerde lead-straatjes. In zo’n straatje krijgt een prospect een serie aan mailtjes die afhankelijk zijn van zijn of haar interesse en gedrag.

Ook hier is de combinatie met sociale media goud waard. Sociale media hebben een slechte reputatie voor conversie, maar zijn een uitstekende manier om in aanraking te komen met mogelijke klanten. De lead-straat met het commerciële aanbod zorgt vervolgens voor de conversie.

Bij het maken van zo’n lead straat is het belangrijk om de timing van de aankopen in de gaten te houden. Afhankelijk van het product of de dienst zitten er soms weken tussen de eerste mail en de daadwerkelijke aankoop. Zorg er dus voor dat je niet te vroeg stopt met opvolgen.

 

Retentie, klantbehoud en verhogen van omzet bij bestaande klanten

Wij werken veel voor abonnementsbedrijven en die hebben als eerste uitdaging het behouden van klanten. Vaak is de retentie campagne de eerste die we voor een klant inrichten, gevolgd door een welkomstcampagne. Als de klantdata op orde is dan is het mogelijk om geautomatiseerde mailings te maken op basis van eerdere aankopen en abonnementen.

Wij hebben klanten waarbij alleen de omzet uit de retentie campagne de totale kosten van e-mail marketing dekt. Dat is natuurlijk een lekker begin.

Een ander voordeel van retentie campagnes is dat de data al beschikbaar is. Je hoeft dus geen mensen te werven voor de mailinglijst, ze zitten al in de database.

 

Nieuwe business modellen

Veel van onze klanten gebruiken e-mail marketing voor het ontwikkelen van nieuwe business modellen. Bijvoorbeeld omdat ze meer omzet willen genereren uit content of de e-mail een integraal onderdeel is van de dienst. Zo kan je denken aan het verspreiden van cursussen of betaalde nieuwsbrieven.

Als de content waardevol genoeg is dan is e-mail marketing een uitstekend middel om deze te verspreiden.

 

Randvoorwaarden voor succesvolle e-mail marketing

Als de doelen bepaalt hebt, dan weet je dus ook of je een terugkerende nieuwsbrief nodig hebt of juist een campagne straatje. Er zijn echter ook een aantal randvoorwaarden die je altijd op orde moet hebben, hierbij moet je denken aan:

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.