Campagneplan maken? Checklist voor een volledig marketing campagneplan

Checklist voor een volledig marketing campagneplan

10 september 2020 - 7 minuten
Gekleurde balk
  • Zowel voor kleine als grote campagnes is het verstandig om een campagneplan gereed te hebben.
  • In een campagneplan staan zowel zaken voor de voorbereiding als voor de creatie en de uitvoering van campagnes.
  • In dit artikel vind je een checklist voor bij het campagneplan, zodat je geen items vergeet.

TIP: Lees meer over Digital Marketing Software Basedriver

Als marketeer herken je het misschien wel, je bent bezig met een campagne en er lijkt alleen maar werk bij te komen. Nog een paar extra uitingen voor social media, nog een e-mail reminder. Is die landingspagina al geregeld? En heb je een goede bevestigingsmail voor jouw actie?

Een campagneplan biedt uitkomst! Een ervaren marketeer maakt dit wellicht al in zijn hoofd of heeft ergens een to-do lijst staan. Het is echter ook erg handig als je dit document met je collega’s kunt delen.

Omdat we als marketeers geen zin hebben in overbodig schrijfwerk hebben we in deze blogpost een checklist gemaakt voor jouw marketing campagneplan. Deze checklist hebben we onderverdeeld in drie fasen:

 

Campagneplan fase 1: Voorbereiding

We willen natuurlijk het liefst meteen door naar het maken van uitingen en inrichten van campagnes. Het is echter toch verstandig om even stil te staan bij de campagne voorbereiding. Bij kleine campagnes is dit misschien een uurtje werk, maar dit uur betaalt zich later absoluut uit.

In de voorbereiding bepalen we de doelstelling van de campagne, het benodigde budget en de propositie. De doelstelling kan commercieel zijn, maar een doelstelling kan ook op het gebied van bereik of juist klanttevredenheid zijn. De propositie is het aanbod wat we de ontvangers gaan bieden. Het budget spreekt voor zich.

Als je veel werkt met content marketing dan is het ook handig om alvast een keyword analyse te doen. Op die manier weet je op welke woorden jouw doelgroep zoekt. Dit helpt om meteen de juiste content te maken.

Als je gebruik maakt van één op één kanalen, zoals e-mail, dan is het ook goed om alvast na te denken over de doelgroep. Zijn dit klanten, ex-klanten of leads? Welke websites bezoekt de doelgroep? Welke sociale media kunnen ingezet worden?

Op basis van al die informatie maak je een lijst met middelen en uitingen. Ieder verschillend kanaal heeft weer zijn eigen formats voor visuals. Als je die vooraf in kaart brengt in het campagneplan, scheelt dat heel veel tijd in de design fase.

Als je gebruik maakt van video of fotografie dan heb je meer tijd nodig in de voorbereiding dan voor een post op social media. De voorbereidingsfase van het campagneplan sluit je daarom af met een planning voor de volgende fasen. Mocht je akkoord nodig hebben van de interne organisatie, dan is dit het moment om dat te vragen. Na de voorbereiding starten namelijk ook de interne en externe kosten voor creatie.

Campagneplan fase 2: Creatie

In de tweede fase ga je de campagne concreet (laten) uitwerken. Op basis van de propositie en de doelgroep kan je content laten creëeren voor de website, social media, e-mail marketing en de andere middelen die je wilt inzetten.

Als de content gereed is, kan je landingspagina’s gaan opzetten waarop de interactie met de klant plaatsvindt. Op de landingspagina staat de winactie, het product, het inschrijfformulier of een andere call to action. Als de landingspagina en het formulier gereed zijn, is het ook belangrijk om de bevestiging in te richten, bijvoorbeeld een bevestigingsmail bij deelname.

Zodra de landingspagina’s gereed zijn, kan je de verschillende url variaties aanmaken, inclusief alle URL uitbreidingen die zorgen dat campagnes goed gemeten worden. Daarna kan je de campagne inrichten in de verschillende kanalen, zoals Adwords, Programmatic, e-mail marketing etc.

Als je gebruik maakt van één op één campagnes dan moet er ook een selectie gemaakt worden. In Basedriver kan je dat als marketeer zelf. Als je geen gebruik maakt van Basedriver dan moet je wellicht contact opnemen met een database marketeer om de juiste selectie voor je klaar te zetten.

Je bent nu bijna klaar, maar vergeet niet de interne organisatie in te lichten over jouw campagne. Het is natuurlijk vervelend als klantenservice vragen krijgt terwijl ze van niets weten.

Campagneplan fase 3: Executie

Als alles klaar staat, kan de campagne op het geplande moment beginnen. Je controleert eerst of alle landingspagina’s live staan en of de hele flow nog steeds werkt. Daarna kunnen alle campagnes live in de verschillende kanalen en kan je die controleren.

Vraag, als alles werkt, aan je collega’s om de campagne te delen. Het is enorm krachtig als collega’s een post op sociale media delen, daarmee geef je een campagne meteen de eerste boost.

Daarna kan je het resultaat monitoren en bijsturen. Wellicht moet de doelgroep aangepast worden, wellicht moet er nog een reminder e-mail verstuurd worden. Misschien komen er veel vragen bij klantenservice en moet de content aangepast worden. Dit is een essentiële fase want je kunt een tegenvallend resultaat nu nog verbeteren!

Campagneplan fase 4: afsluiting

Als de campagne voorbij is dan ruim je eerst alle losse eindjes op. De campagne wordt stopgezet in de verschillende kanalen en als de landingspagina wordt opgeruimd, gebruik je een redirect naar een bestaande pagina. Ook is het goed om nog even te googelen op jouw campagne en te zien of er op internet nog verouderde informatie te vinden is.

Daarna schrijf je een evaluatie waarin je beschrijft of de doelstelling gehaald is, wat de resultaten zijn en wat de learnings zijn voor de toekomst. Die evaluatie sla je op een plek op zodat jij en je collega’s die makkelijk terug kunnen vinden.

Checklist voor een marketing campagneplan

Campagne voorbereiding

Budget
Doelstelling
Propositie
Keyword analyse
Middelen lijst / Media plan
Doelgroep
Planning

Campagne creatie

Content (eigen site, externe sites, mailings, social media, …)
Landingspagina’s en formulieren
Bevestigingsmails
Tags voor URL’s en andere uitingen
Uitingen per middel (banners, mailings, video, …)
Campagne inrichting per middel (programmatic, search, e-mail marketing, social media, …)
Selectie (voor persoonlijke kanalen zoals e-mail of direct mail)
Briefings voor de interne organisatie

Campagne executie

Landingspagina’s live zetten en controleren
Check op verzendingen op datum
Delen door de interne organisatie
Check op resultaat
Bijsturen van campagne inrichting
Content (eigen site, externe sites, mailings, social media, …)

Campagne afsluiting

Campagnes beëindigd en/of opgeruimd
Redirects op landingspagina’s
Evaluatie geschreven en gedeeld

Meer succes met een campagneplan

Dat was het dan, de belangrijkste onderdelen van een campagneplan. Marketeers die met Basedriver werken kunnen deze informatie, samen met de content en de data, kwijt in Basedriver. Alle collega’s kunnen er vervolgens bij. Op die manier zorgen we ervoor dat campagnes steeds beter gemanaged worden en dat je niets vergeet.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Campagne management: een aanpak voor marketing teams

 

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

  • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
  • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
  • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.