Landingspagina maken: Tips voor simpele en effectieve landingspagina’s


Haal meer conversie en klanten door de juiste landingspagina te maken

Landingspagina maken: Tips voor effectieve en eenvoudige landingspagina’s

  • Aparte landingspagina’s voor campagnes zijn een bewezen manier om conversie te verhogen.
  • Landingspagina’s bieden de mogelijkheid om de volledige aandacht te geven aan één boodschap, zonder afleiding.
  • Voor succesvolle landingspagina’s is het belangrijk dat de verzamelde data automatisch wordt verwerkt en ontdubbeld

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een webpagina die los staat van de normale website navigatie, met de focus op één doelstelling en één boodschap. Landingspagina’s worden zowel voor B2B als B2C doeleinden gebruikt.

Een landingspagina is een uitstekende manier om het resultaat van campagnes te verhogen. Vanwege de focus op één boodschap is de kans dat deze overkomt groter. Daarnaast heb je meer vrijheid op het gebied van vormgeving en geeft een landingspagina de ruimte om eens iets nieuws te proberen.

Hoe kan je een landingspagina maken?

Er zijn verschillende manieren om een landingspagina te maken:

Landingspagina maken in de huidige website

Het is mogelijk om een landingspagina te maken binnen met CMS (Content Management Systeem) van jouw website. Dit is de snelste en voordeligste manier, je hebt het CMS al tot je beschikking en weet hoe dit werkt.

Het nadeel van een landingspagina binnen een CMS is dat je gebonden bent aan het format van jouw website. Als je een andere indeling wilt gebruiken (een ander template) dan is hier vaak ondersteuning van een leverancier voor nodig.

Natuurlijk wil je ook testen of een landingspagina’s werkt en welke boodschap het meeste respons oplevert. Als je een landingspagina maakt binnen de website dan is er vaak additionele software nodig om deze tests uit te voeren.

Op een landingspagina staat vaak een inschrijfformulier, bijvoorbeeld voor een download of nieuwsbrief inschrijving. Het is belangrijk dat dit formulier gekoppeld is aan de marketing database of de marketing automation software. Hierdoor zorg je dat je een kwalitatieve database hebt op één plek, in plaats van losse bestanden.

Landingspagina maken in een marketing automation systeem

Veel marketing automation oplossingen hebben ook mogelijkheden voor het maken van landingspagina’s. Op deze pagina’s kan je dan direct een formulier plaatsen en de ingevulde gegevens worden direct toegevoegd aan de marketing automation software.

Als je de beschikking hebt over marketing automation software dan is dit een snelle manier om landingspagina’s te maken. In bepaalde gevallen zijn er wel extra kosten aan verbonden, het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Het maken van landingspagina’s in marketing automation software is niet altijd even eenvoudig, wellicht heb je ondersteuning nodig van een leverancier.

Het grote voordeel van landingspagina’s in marketing automation software is dat de data direct toegevoegd wordt aan de database. Echter, voor een volledig beeld moet deze database ook gekoppeld zijn aan andere systemen, zoals CRM of e-commerce.

Gespecialiseerde marketing tools voor landingspagina’s

Het is ook mogelijk om landingspagina’s te maken in daarvoor gespecialiseerde oplossingen, zoals Wix of Unbounce. Bij Basedriver maken we gebruik van unbounce voor landingspagina’s. Wij vinden dat Unbounce een goede combinatie biedt van gebruikersvriendelijkheid, vrijheid en ondersteuning.

Daarnaast is het mogelijk om de gegevens vanuit een formulier in Unbounce automatisch in Basedriver te importeren. Hierdoor hebben we één ontdubbelde en zuivere marketing database in Basedriver.

Gespecialiseerde oplossingen, zoals Unbounce, bieden de mogelijkheid om A/B tests uit te voeren, AMP-pagina’s te maken maar ook integraties met de website zoals een exit-popup of sticky bar. Onze ervaring is dat deze mogelijkheden rijker zijn dan die van landingspagina’s in marketing automation software of websites, vandaar dat wij voor deze oplossing gekozen hebben. Uiteraard zijn er aan het gebruik van deze software wel extra kosten verbonden.

"<yoastmark

Waar moet je op letten bij het maken van een landingspagina

Als je een landingspagina gaat maken dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

Formuleer één doelstelling en één boodschap

De kracht van een landingspagina is dat alle aandacht uitgaat naar één boodschap ten gunste van één doelstelling. Hoe scherper je die boodschap en doelstelling formuleert, hoe krachtiger de landingspagina.

De verleiding is groot zoveel mogelijk verschillende dingen te communiceren of links naar andere interessante content te plaatsen. Doe dit niet! Door de boodschap eenduidig te houden vergroot je de kans op succes.

De logische consequentie van één doelstelling is dat er slechts één call-to-action op de pagina aanwezig is, die weliswaar continu in beeld moet zijn. Laat je dus niet verleiden om verschillende formulieren en knoppen te gebruiken.

Verwijder alle onnodige informatie en links

Als je de boodschap en doelstelling helder hebt, dan is het belangrijk om alle informatie die hier niet aan bijdraagt weg te halen. De topnavigatie van de website, bijvoorbeeld, kan je vervangen door één link. Misschien heb je normaal gesproken een exit-popup of ander formulier? Zet die dan uit voor deze pagina’s.

Vertel jouw boodschap vanuit verschillende perspectieven

Vervolgens kan je informatie gaan toevoegen. De boodschap op een landingspagina kan je vanuit verschillende perspectieven vertellen. Veelgebruikte perspectieven zijn:

  • De voordelen van het product voor gebruikers
  • De tijdelijke aard van de aanbieding
  • De ervaringen van anderen
  • De features van het product

We zien veel landingspagina’s waarbij 75% van de aandacht besteed wordt aan features en 25% aan de overige onderdelen. Wij kiezen ervoor om de features weinig aandacht te geven. Als mensen gereageerd hebben op de aanbieding dan krijgen ze alsnog een e-mail met features.

In de afbeelding kan je een landingspagina vinden voor Basedriver, met daarbij verschillende componenten. De belangrijkste boodschap is dat wij op een laagdrempelige manier marketeers kunnen helpen hun digital marketing activiteiten naar een hoger plan te brengen. De belangrijkste doelstelling is de inschrijving voor meer informatie. Deze boodschap en doelstelling komen op verschillende manieren op de landingspagina naar voren.

Het inschrijfformulier bij deze actie blijft altijd in beeld en is rechtstreeks gekoppeld aan een campagne in Basedriver. Iemand die zich inschrijft krijgt binnen enkele minuten automatisch een e-mail met meer informatie.

Landingspagina voorbeeld voor B2B

Hou er rekening mee dat landingspagina’s tijdelijk zijn

Landingspagina’s zijn vrijwel altijd tijdelijke pagina’s en gekoppeld aan campagnes. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, je wilt namelijk niet dat mensen op een oude landingspagina of dode link terechtkomen. Daarom is het verstandig aan de volgende zaken te denken:

  • Zorg ervoor dat landingspagina’s niet geïndexeerd worden
  • Plaats niet teveel harde links vanuit de website naar de landingspagina
  • Als je een landingspagina verwijdert, plaats altijd een redirect naar een andere pagina, zoals de homepage van jouw website.

Hou het formulier kort en bondig

Hoe langer het reactieformulier, hoe groter de kans dat mensen afhaken. Natuurlijk wil je alles weten van een potentiele klant, maar het is verstandiger om te beginnen met een kort formulier en later, door middel van campagnes, de data te verreiken.

Het is wel belangrijk dat je meteen de juiste toestemming (opt-in) uitvraagt in het formulier. Hierdoor zorg je ervoor dat je klanten kunt blijven benaderen en voldoet aan de AVG. Je zult niet de eerste zijn die gegevens verzameld heeft maar er vervolgens weinig mee kan omdat de juiste toestemming ontbreekt.

Test waar kan, maar wees je bewust van de beperkingen

Wij zijn een fan van testen. Het is namelijk de enige manier om zeker te weten welke boodschap, call to action of afbeelding echt bijdraagt aan de conversie. Testen is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden aan marketing.

Dat gezegd hebbende,  om een goede test uit te voeren moet er een meetbaar en significant verschil zijn tussen de beide versies. Dit betekent dat de versies voldoende van elkaar moeten verschillen en er voldoende verkeer en conversie op de pagina moet zijn.

Denk aan een mobiele of responsive landingspagina!

Waarschijnlijk is ongeveer de helft van jouw online verkeer afkomstig van mobiele apparaten. Voor landingspagina’s kan dit veel hoger zijn. Bij onze landingspagina’s zijn e-mail en social media de belangrijkste verkeersbronnen. Het aandeel mobiel ligt hierbij nog veel hoger. Vandaar dat het essentieel is dat je zorgt voor een goede mobiele versie.

Marketing campagnes met landingspagina’s in Basedriver

Basedriver verbindt content, data en campagnes in één online platform voor marketing teams. Met Basedriver kunnen marketing teams automatisch campagnes inplannen, historie inzien en gepersonaliseerde nieuwsbrieven maken. Dit alles op basis van betrouwbare en actuele marketingdata uit verschillende bronsystemen.

Met Basedriver koppelen we met meer dan 2.000 verschillende websites en apps. Als je landingspagina’s gaat maken vanuit jouw CMS of met een externe tool dan kan je de data uit het formulier automatisch inladen in Basedriver zodat je ze kunt gebruiken in campagnes.

 

This post is also available in: English (Engels)

Deel dit artikel:

Facebook Twitter LinkedIn whatsapp Mail