Acquisitie met content en data

Bereik en bindt meer nieuwe klanten met content en data

26 augustus 2020 - 6 minuten
Gekleurde balk

Dit is de column van Peter van der Schaar voor Tijdschrijft Twinkle, Rubriek Coming Up, editie 07-2020

Om als start-up of scale-up te kunnen groeien, moeten er nieuwe klanten komen. Die kun je old skool via je netwerk, evenementen, leadgeneratie en mond-tot-mondreclame binnenhalen, maar je kunt ook content en data inzetten om nieuwe klanten te werven.

In  Twinkle schreef ik al frequent over manieren om klanten te behouden, op basis van gepersonaliseerde communicatie. Content en data. Daarbij kon ik leunen op de ervaringen van onze klanten, voornamelijk mediabedrijven en uitgevers die al veel klanten hebben en waarbij klantbehoud de belangrijkste focus is.

Als jong softwarebedrijf in een overvolle markt hadden we zelf echter andere prioriteiten. Om groei te bewerkstelligen, moesten nieuwe klanten worden aangetrokken. Klanten die al bij een concurrent zaten en voldoende vertrouwen moesten hebben voor een overstap. Dat werven deden we in eerste instantie vrij traditioneel. Eind vorig jaar hebben we besloten onze acquisitie helemaal om te gooien. De nieuwe aanpak is gebaseerd op de best practices van onze klanten: content en data inzetten.

Vliegwiel van content en data

In de basis is deze aanpak heel simpel. Elk b2b- of b2c-bedrijf kan op deze manier te werk gaan:

 1. Maak content die relevant is voor jouw doelgroep.
 2. Verspreid die content via de website en sociale media.
 3. Zorg ervoor dat mensen hun e-mailadres achterlaten.
 4. Verstuur gepersonaliseerde nieuwsbrieven, waarbij de inhoud is afgestemd op het profiel van de ontvanger.
 5. Identificeer de ontvangers die mogelijk interesse hebben in jouw product en benader die geautomatiseerd of persoonlijk.

Met andere woorden: content zorgt voor nieuwsbrief inschrijvingen en door middel van de nieuwsbrief bied je meer relevante content. Het is een vliegwiel dat ervoor zorgt dat steeds grotere hoeveelheden klanten jouw merk leren kennen.

Vliegwiel van content en data

Dat klinkt geweldig, maar hoe regel je dat dan? Als start-up heb je geen marketingteam met grote budgetten. Daarom moet er zoveel mogelijk werk geautomatiseerd worden.

Het belangrijkste werk is het bedenken van uitstekende content. Als dat gedaan is dan moet de rest vanzelf gaan. Daarbij moet je denken aan:

• automatisch importeren van content voor de nieuwsbrief;
• automatisch importeren, ontdubbelen en verrijken van profieldata;
• automatisch bijhouden wat de reactie (open/klik) van mensen is op de content;
• business rules instellen die bepalen wie wat krijgt, op basis van het gedrag;
• automatisch inplannen van een nieuwsbrief op het moment dat het beste uitkomt voor de ontvanger.

Pas als je het werk rigoureus automatiseert wordt het behapbaar voor een kleiner team en kun je het gedurende lange tijd vol blijven houden.

Zelf produceren we ongeveer twee nieuwe artikelen per week en versturen we de nieuwsbrief eens per twee weken. Totaal gaan er ongeveer 35 artikelen mee in een verzending, verspreid over ongeveer tachtig verschillende combinaties. Zonder automatisering is dat volstrekt onmogelijk.

Organiseren van content

Een belangrijke voorwaarde voor deze aanpak is dat je de content vooraf goed categoriseert. Je kunt daarbij de volgende categorieën gebruiken:

Tijdloos

Tijdloze content gaat over een bepaald onderwerp, zoals e-mailmarketing, campagnemanagement of tips voor gebruikers. Deze content kan verstuurd worden op het moment dat uit het profiel blijkt dat het relevant is voor de ontvanger. Een verdieping hierop zijn achtergronden. Als iemand bijvoorbeeld geklikt heeft op een artikel over klantbehoud, dan krijgt deze persoon in de volgende nieuwsbrief extra content over dit onderwerp.

Nieuws

Nieuws is tijdelijke content, bijvoorbeeld over een nieuwe release, nieuwe klant of nieuwe ontwikkeling. Deze content wordt aangeboden gedurende de periode dat het relevant is.

Call to actions

Call to actions zijn uitnodigingen voor evenementen, om data te verrijken of voor een demonstratie. Deze worden getoond als iemand aan de specifieke voorwaarden voldoet.

Cornerstone

Cornerstone content zijn artikelen waarvan we zeker willen weten dat mensen ze ontvangen. Als iemand de mail met dit artikel niet geopend heeft, dan wordt het nogmaals aangeboden in de volgende nieuwsbrief.

Voor elke nieuwsbrief voegen we automatisch artikelen toe aan de juiste categorie, hierdoor kunnen we razendsnel content klaarzetten voor de volgende nieuwsbrief.

content maken voor acquisitie

Identificeren van de klantbehoefte

Om mensen van de juiste content te voorzien, is het belangrijk dat je manieren vindt om de klantbehoefte te identificeren. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden:
• Vraag het door middel van een poll of enquête.
• Registreer op welke content mensen klikken en bied aanvullende content aan.
• Maak een match op basis van vergelijkbare profielen met vergelijkbaar gedrag.

Wij gebruiken voornamelijk de tweede optie. Op basis van de content waar mensen op klikken, bieden we alternatieve content en onder bepaalde voorwaarden benaderen we ze voor persoonlijk contact.

Het resultaat

Het resultaat van deze inspanningen? Het nieuwsbriefbestand groeit met ongeveer 10 procent per twee weken. De open-ratio is nog niet zo hoog als die van onze klanten (50-60 procent), maar wel structureel boven de 40 procent.

En het belangrijkste: mogelijke nieuwe klanten weten ons spontaan te vinden. Die nieuwe en bestaande klanten hebben ervoor gezorgd dat we nu 40 procent meer e-mails voor onze klanten versturen dan in november 2019, bijna driehonderd miljoen dit jaar.

Kortom, wij zijn enthousiast! Mocht je in het najaar op zoek zijn naar nieuwe klanten, dan zou ik zeker eens goed kijken naar deze aanpak van content en data.

Meestgelezen marketing artikelen

Uiteraard hebben we ook een marketing weblog. Marketing kan namelijk niet meer zonder marketing software. Met onze artikelen proberen we je te helpen relevantere campagnes te maken, meer resultaat te halen uit content én je omzet te vergroten.

Dit zijn de meestgelezen artikelen uit ons marketing weblog

E-mail marketing strategie: in vijf stappen meer omzet uit e-mail marketing
Marketing tools: een overzicht van onmisbare marketing tools voor B2B en B2C
Retentie marketing: 6 tips om te voorkomen dat abonnees opzeggen
Stappenplan voor het verhogen van de openratio van e-mailings
Heractivatie campagnes die helpen met een schone mailinglijst

Over Basedriver

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en contentplanning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.

Wil je meer weten over Basedriver? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Video's

Gekleurde balk

Over Basedriver

Gekleurde balk

Basedriver is een digitaal marketing platform waarin content, data en campagnes bij elkaar komen. We zorgen ervoor dat B2B en B2C bedrijven hun content aan de juiste klant aanbieden door middel van persoonlijke nieuwsbrieven en e-mail marketing campagnes.

Basedriver staat voor:

 • Een eenvoudige user interface met geautomatiseerde business ruling die zorgt dat marketeers zelfstandig kunnen werken met content, campagnes en data;
 • Kwalitatieve marketing data door automatisch bounce management, actieve checks op datakwaliteit en koppelingen met meer dan 2.000 apps en sites;
 • Een persoonlijke contact- en content planning die het mogelijk maakt om automatisch de juiste content aan de juiste ontvanger aan te bieden.

Met Basedriver vergroot je je marketing database, verstuur je relevantere campagnes, haal je meer rendement uit content én genereer je meer klanten.